ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώθηκε τον Ιανουάριο η χρηματοδότηση προς επιχειρήσεις και ιδιώτες

Μειώθηκε τον Ιανουάριο η χρηματοδότηση προς επιχειρήσεις και ιδιώτες
Pixabay

Ανοδικά κινήθηκε η πιστωτική επέκταση τον Ιανουάριο με τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών να είναι μικρότερη σε σχέση με το Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Ιανουάριο του 2021, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε σε 3,7% από 3,5% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 557 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,562 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιανουάριο του 2021, ήταν αρνητική κατά 305 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,649 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 9,6% από 9,4% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) αυξήθηκε σε 10,4% από 10,0% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 12 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,218 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκε σε 0,9% από 3,4% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 293 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 431 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Τον Ιανουάριο του 2021, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 2 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 62 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους αυξήθηκε σε 2,8% από 1,8% τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική κατά 254 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Ιανουάριο του 2021, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 148 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους παρέμεινε αμετάβλητος στο -2,5%.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, τον Ιανουάριο του 2021, ήταν θετική κατά 2,415 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,324 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκε σε 76,7% από 65,5% τον προηγούμενο μήνα.