ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Bild λέει «όχι» στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα

Η Bild λέει «όχι» στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα

Την έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα από το γερμανικό κοινοβούλιο θέλει να αποτρέψει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Υπό τον τίτλο «Κι άλλα λεφτά για τους χρεοκοπημένους Έλληνες; Η Bild λέει όχι», η εφημερίδα φιλοξενεί τις απόψεις Γερμανών οικονομολόγων, οι οποίοι εμφανίζονται σκεπτικοί για τη νέα οικονομική βοήθεια και κάποιοι τάσσονται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

«Σήμερα θα εγκρίνει με μεγάλη πλειοψηφία η Μπούντεσταγκ το νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. Υπέρ 130 εκατομμυρίων ευρώ – για ένα βαρέλι δίχως πάτο. Η Bild λέει: Στοπ!». Πριν από δύο χρόνια, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι βρισκόταν μόνη, προσπαθώντας να προειδοποιήσει για την ελληνική κρίση.

«Όσο δύσκολη κι αν είναι μια χρεοκοπία και μια (προσωρινή) έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, είναι προτιμότερη λύση από τις μάταιες προσπάθειες των ευρωπαϊκών χωρών εδώ και δύο χρόνια».

Στη συνέχεια η εφημερίδα παραθέτει τις απόψεις των οικονομολόγων:

Γκερτ Βάγκνερ (επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας): «Δισεκατομμύρια ευρώ δεν λύνουν το πρόβλημα. Τα χρήματα της ΕΕ θα μπορούσαν να βοηθήσουν μόνο αν υπήρχαν προοπτικές ανάπτυξης».

Βόλφγκανγκ Γκέρκε (πρόεδρος του Βαυαρικού Οικονομικού Κέντρου): «Δεν γίνεται τίποτα χωρίς επιστροφή στη δραχμή. Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει. Το ευρώ ήταν κατάρα για την Ελλάδα και η Ελλάδα κατάρα για το ευρώ. Ρίχνουμε τα λεφτά μας σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο».

Μπερντ Λούκε (καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου): «Κάθε νέο δάνειο παρατείνει τον πόνο. Δεν θα έπρεπε να δοθούν νέα χρήματα, γιατί η Ελλάδα είναι ήδη χρεοκοπημένη. Οι υπολογισμοί της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ήταν λανθασμένοι.

Χανς-Βέρνερ Ζιν (πρόεδρος του ινστιτούτου Ifo): «Απειλείται η ύπαρξη του ευρώ. Από μια ελληνική χρεοκοπία, μόνο η Γερμανία χάνει 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι καλύτερο για όλους, η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ.

Στέφαν Χόμποθργκ (πανεπιστήμιο του Ανόβερου): «Το τέλος της ιστορίας είναι ακόμη μακριά».

Τόμας Μάγερ (επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank): «Μια έξοδος από το ευρώ θα πρέπει να σταματήσει να θεωρείται ταμπού».

Τόμας Στραουμπχάαρ (διευθυντής του ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών του Αμβούργου): «Είναι η Ελλάδα ένα βαρέλι χωρίς πάτο; Ναι! Πρέπει να σταματήσουμε να την χρηματοδοτούμε; Όχι! Η Ευρώπη δεν πρέπει να στέλνει μόνο χρήματα, αλλά κυρίως να υποστηρίξει με αποστολές ειδικών την αναδιοργάνωση του κράτους και των φορολογικών υπηρεσιών».