ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλι Ρεν: «Καλή η εμπιστοσύνη, καλύτερος ο έλεγχος»

Όλι Ρεν: «Καλή η εμπιστοσύνη, καλύτερος ο έλεγχος»

Συνέντευξη στη φλαμανδόφωνη εφημερίδα De Morgen με τίτλο "Η εμπιστοσύνη είναι καλή, αλλά ο έλεγχος ακόμα καλύτερος", έδωσε ο επίτροπος της Οικονομίας Όλι Ρεν.

Ο Όλι Ρεν ανέφερε ότι καιρό πριν παρέμβει η Ευρώπη η Ελλάδα παρουσίαζε αρνητική ανάπτυξη και η οικονομία της βρισκόταν σχεδόν σε ελεύθερη πτώση.

κρίση αυτή προκλήθηκε από το ελληνικό οικονομικό μοντέλο που δεν ήταν πλέον βιώσιμο, καθώς η Ελλάδα ζούσε εδώ και πολλά χρόνια πάνω από τις δυνάμεις της. Εάν κάνεις κάτι τέτοιο, θα έλθει κάποτε η στιγμή της επώδυνης προσαρμογής. Το σχέδιο που εγκρίναμε την περασμένη Δευτέρα, κατατείνει σε αυτό ακριβώς, να κάνει δηλαδή δυνατή την προσαρμογή αυτή και να θέσει εκ νέου τις βάσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη", τονίζει ο Όλι Ρεν.

Στην συνέχεια, σχολιάζοντας εκείνους που δυσπιστούν για τις πιθανότητες επιτυχίας του σχεδίου στήριξης της Ελλάδας, ο Όλι Ρεν τονίζει ότι η εκκίνηση γίνεται από ρεαλιστική αφετηρία, ωστόσο, επισημαίνει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η εφαρμογή της.
.
"Υπάρχει ακόμα μια σημαντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ώστε να μειωθεί το χρέος από 160% του ΑΕΠ στο 120%. Κάτι που με τη σειρά του μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των επιτοκίων. Η Ελλάδα όμως πρέπει να επιστρατεύσει μια ενότητα και μια επιμονή που απουσίαζαν για πολύ καιρό. Σε αντάλλαγμα η Ελλάδα δικαιούται να υπολογίζει στην αλληλεγγύη της Επιτροπής και των άλλων κρατών μελών", αναφέρει ο επίτροπος οικονομίας.

Ερωτηθείς σχετικά με την ανάγκη εφαρμογής ενός σχεδίου Μάρσαλ στην Ελλάδα, ο Όλι Ρεν επισημαίνει τη σημασία επενδύσεων με ιδιωτικούς και δημόσιους πόρους.

"Πρέπει όμως να έχεις έναν αξιόπιστο δημόσιο τομέα για να προσελκύσεις και να αξιοποιήσεις επενδύσεις", τονίζει ο Όλι Ρεν.

Σχετικά με τα ευρωομόλογα ο επίτροπος οικονομίας ανέφερε ότι γίνονται ενδελεχείς μελέτες αυτή τη στιγμή γι' αυτό, ωστόσο, δεν είναι κάτι που θα συμβεί στο άμεσο μέλλον".

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την ολιγωρία της Ευρώπης στην ελληνική κρίση, ο Όλι Ρεν απαντά: "Ομολογώ ότι υπήρξαν στιγμές που, ως Ευρώπη, τα γεγονότα καμιά φορά μας ξεπερνούσαν. Για το λόγο αυτό, θέλουμε στο εξής - με νηφαλιότητα αλλά και αποφασιστικότητα - να λάβουμε τα μέτρα που είναι αναγκαία για την υπέρβαση της κρίσης και την δημιουργία θέσεων εργασίας".