ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«ΣΥΝ-Εργασία» και τηλεργασία μέχρι τέλος Μαρτίου - Τι ισχύει για τους εργαζόμενους

 «ΣΥΝ-Εργασία» και τηλεργασία μέχρι τέλος Μαρτίου - Τι ισχύει για τους εργαζόμενους

Από τη Δευτέρα 01/03 και έως τις 31/03 θα μπορούν να υποβάλλονται στο σύστημα «Εργάνη» οι αιτήσεις / δηλώσεις ένταξης στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-Εργασία» της Α’ φάσης για τον Μάρτιο - Το ίδιο ισχύει και για την υποχρεωτική τηλεργασία στο 50% των εργαζομένων που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση. 

Τα ίδια κριτήρια ένταξης που ίσχυσαν για Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα ισχύσουν και τον Μάρτιο για τον μηχανισμό «Συν- Εργασία». Η μόνη διαφορά είναι πως τον Μάρτιο και έως τις 31 Μαρτίου μπορούν να ενταχθούν στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» οι μισθωτοί με πρόσληψη έως 31 Ιανουαρίου 2021.

Διαβάστε επίσης: Επίδομα 534 ευρώ: Πότε πληρώνονται οι αναστολές Φεβρουαρίου - Οι αλλαγές Μαρτίου

Έτσι επεκτείνεται ο μηχανισμός «Συν -Εργασία» καθώς για τον Φεβρουάριο εντάσσονταν εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί έως και τις 23 Δεκεμβρίου 2020.

Τα κριτήρια ένταξης των επιχειρήσεων θα παραμείνουν ακριβώς τα ίδια με αυτά που ίσχυσαν και για Ιανουάριο – Φεβρουάριο.

Αυτό σημαίνει πως για τον Μάρτιο θα κρίνεται με βάση τον τζίρο του 4μηνου Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2020, ο οποίος θα πρέπει να υπολείπεται τουλάχιστον 20% σε σχέση με τον τζίρο του αντίστοιχου 4μήνου του 2019.

Με την ένταξη στον μηχανισμό «ΣΥΝ-Εργασία» το ωράριο μπορεί να μειωθεί έως και 50% με αντίστοιχη μείωση του καθαρού μισθού. Το κράτος καλύπτει το 60% του καθαρού μισθού που χάνεται με την οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας, καθώς και το 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτικών και εργατικών) για το τμήμα του μισθού που χάνεται.

Σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε, παρατείνεται ο μηχανισμός ενίσχυσης «ΣΥΝ-Εργασία» μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 και εφαρμόζεται για εργαζόμενους που έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης την 31 Ιανουαρίου 2021.

Πότε γίνονται οι δηλώσεις

Από τη Δευτέρα (01/3) και έως τις 31/03 θα μπορούν να υποβάλλονται στο σύστημα «Εργάνη» οι αιτήσεις / δηλώσεις ένταξης στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-Εργασία» της Α’ φάσης για τον Μάρτιο. Η ισχύς του μηχανισμού έχει παραταθεί έως 31 Μαρτίου.

Τηλεργασία

Το ίδιο ισχύει και για την υποχρεωτική τηλεργασία στο 50% των μισθωτών που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση, ανά επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα. Η παράταση του lockdown συμπαρασύρει όλα τα οριζόντια μέτρα που συνοδεύουν μέχρι στιγμής τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας από το περασμένο φθινόπωρο.


Στο πλαίσιο αυτό, παρατείνεται μέχρι 31 Μαρτίου, λόγω και της παράτασης του lockdown, η υποχρεωτική τηλεργασία.

Έτσι, επιχειρήσεις - εργοδότες που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, υποχρεούνται, έως 31/03/2021, να εφαρμόζουν το σύστημα της τηλεργασίας στους εργαζομένους τους, σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών. Αν δεν προδηλώσουν το 50% των εργαζομένων που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση σε τηλεργασία, οι εργοδότες απειλούνται με πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εισαγγελική έρευνα μετά την καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»