ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές για την απαλλαγή ενοικίου στα επαγγελματικά ακίνητα

Τι διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές για την απαλλαγή ενοικίου στα επαγγελματικά ακίνητα
INTIME

Στη διευκρίνηση πως η πλήρης απαλλαγή ενοικίου στα επαγγελματικά ακίνητα στην οποία αναφέρθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφορά στο Μάρτιο και όχι στον Απρίλιο, προχώρησαν πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Αυτό ωστόσο είναι ήδη γνωστό καθώς έχει ανακοινωθεί από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ήδη από τις 8 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως όλες οι επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία βρίσκεται σήμερα σε αναστολή με εντολή δημόσιας αρχής, όπως είναι η εστίαση, τα γυμναστήρια, οι επιχειρήσεις του πολιτισμού, του αθλητισμού και άλλοι κλάδοι, καθώς και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και στις μεταφορές – κλάδοι οι οποίοι πλήττονται ιδιαίτερα από την υγειονομική κρίση – δικαιούνται υποχρεωτική πλήρη απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου στα επαγγελματικά τους ακίνητα και για τον μήνα Μάρτιο.

Στις επιχειρήσεις που έχουν λάβει πλήρη απαλλαγή ενοικίων για τον μήνα Μάρτιο συμπεριλαμβάνεται και το λιανεμπόριο.

Οι ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, αποζημιώνονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, ενώ οι ιδιοκτήτες – νομικά πρόσωπα θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος.

Παράλληλα, ισχύει και η μείωση ενοικίου κατά 40% στους υπόλοιπους πληττόμενους κλάδους, για όλο το πρώτο τρίμηνο του 2021, καθώς και για την πρώτη κατοικία των εργαζομένων που βρίσκεται σε αναστολή η σύμβαση εργασίας τους και στη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους.

Το κόστος, για το μήνα Μάρτιο, από τη συγκεκριμένη διευθέτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό διαμορφώνεται στα 70 εκατ. ευρώ.