ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 12 Μαρτίου η απόφαση για το β' πακέτο διάσωσης

Στις 12 Μαρτίου η απόφαση για το β' πακέτο διάσωσης

Στις 12 Μαρτίου θα ληφθεί η τελική απόφαση για το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, η οριστική απόφαση θα ληφθεί από το Eurogroup, που θα συνεδριάσει εκείνη την ημερομηνία, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να γνωρίζουν τα αποτελέσματα του PSI.

Την Πέμπτη το Eurogroup θα συνεδριάσει εκ νέου. Η ελληνική πλευρά θα ενημερώσει τους υπουργούς για την πορεία του PSI, καθώς και τον βαθμό εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων ενεργειών που έχουν ορισθεί ως προϋπόθεση για την εφαρμογή του νέου προγράμματος.

Μιλώντας στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Γιούνκερ εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα κάνει όσα χρειάζονται και ζήτησε να σταματήσουν οι συνεχείς επικρίσεις κατά της χώρας μας.

Εφαρμογή του μνημονίου

Επίσης, εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία των βασικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας στην εφαρμογή του μνημονίου, επαναλαμβάνοντας πάντως ότι αν η κυβέρνηση που θα προκύψει δεν επιθυμεί την εφαρμογή του μνημονίου, η ευρωζώνη θα πρέπει να αποσύρει τη βοήθειά της.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup επανέλαβε τη θέση του περί διορισμού ενός μέλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα αναλάβει το έργο της ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας. Διευκρίνισε όμως ότι την ευθύνη για μια τέτοια απόφαση την έχει μόνο ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.

Δεν ζήτησα μείωση του κατώτατου μισθού

Αίσθηση πάντως προκαλεί η αναφορά του προέδρου του Eurogroup ότι ο ίδιος δεν ζήτησε ποτέ να υπάρξει μείωση του ελάχιστου μισθού στην Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η συγκεκριμένη ρύθμιση ήταν επιδίωξη άλλων χωρών της ευρωζώνη με κατώτατους μισθούς μικρότερους από αυτούς που ισχύουν στην Ελλάδα και το ΔΝΤ.

Τέλος στη συζήτηση για έξοδο από το ευρώ

Πάντως, ο Γιούνκερ απέρριψε κατηγορηματικά τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, επισημαίνοντας ότι όσοι συντηρούν τη συζήτηση αυτή το κάνουν για προεκλογικούς λόγους.