ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η διπλή χαρά Χαντζηνικολάου, η αποχώρηση Μιχαηλίδη και οι προσφορές για τα δάνεια Λογοθέτη

Η διπλή χαρά Χαντζηνικολάου, η αποχώρηση Μιχαηλίδη και οι προσφορές για τα δάνεια Λογοθέτη

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Διπλά ευχαριστημένος

Υπάρχει κάποιος που την επομένη της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς θα είναι διπλά ευχαριστημένος. Και όταν λέμε διπλά, κυριολεκτούμε. Πρόκειται για τον Γιώργο Χαντζηνικολάου, τον Προέδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος είναι παράλληλα και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Βλέπετε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς κατά 1 δισ. ευρώ, θα ωφελήσει άμεσα τα έσοδα της Χρηματιστήριο Αθηνών ΑΕ. Και το όφελος δεν θα είναι μικρό. Στα ταμεία του Χρηματιστηρίου θα μπει 1 εκατ. ευρώ. Στρογγυλό. Για να αντιληφθεί κανείς την αξία του ποσού αρκεί να αναφέρουμε πως το 2019 τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του Ομίλου του Χρηματιστήριου Αθηνών μετά από φόρους είχαν διαμορφωθεί στα 6,1 εκατ. ευρώ. Οπότε, αντιλαμβάνεστε γιατί ο κ. Χαντζηνικολάου θα λάβει διπλή χαρά από την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς.

«Game Changer»

Η στήλη πάντως πληροφορείται πως ο «ανταγωνισμός» δεν είναι τόσο ευχαριστημένος με την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς. Κάποιοι έχουν αιφνιδιαστεί με τον τρόπο που η Διοίκηση Μεγάλου έχει βρει τρόπο να περιορίσει την κρατική συμμετοχή στην τράπεζα και να φέρει νέα κεφάλαια. Σας πληροφορούμε πως στο τέλος της προηγουμένης εβδομάδος κάποια τραπεζικά στελέχη έλαβαν ένα mail με «σκέψεις» για την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς. Στο εν λόγω mail πληροφορούμαστε πως υπήρχαν οι λέξεις «στρέβλωση», «state aid», και άλλα παρεμφερή που δείχνουν πως δεν αντιμετωπίζει όλο το banking ως «game changer» τη διαδικασία κεφαλαιακής στήριξης της Τράπεζας Πειραιώς. Γκρίνιες έχουν ακουστεί για ακόμη ένα λόγο. Οι μεγάλες απώλειες που έχει υποστεί η μετοχή της Πειραιώς στο Χρηματιστήριο, λόγω των όρων της αύξησης κεφαλαίου (παραίτηση δικαιωμάτων, book building, reverse split), δημιουργούν κλίμα που επιδρά αρνητικά και στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές. Υπάρχουν δηλαδή κάποιοι που θεωρούν πως οι μετοχές των τραπεζών «πληρώνουν τα σπασμένα». Πάντως, μαθαίνουμε πως η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών συγκεντρώνει ήδη πληρεξούσια από μικρομετόχους της Τράπεζας Πειραιώς για να κατέβει δυναμικά στην γενική συνέλευση της 7ης Απριλίου. Το μόνο σίγουρο πως δεν θα πλήξουμε…

Τρία funds για Λογοθέτη

Αργά το βράδυ της Παρασκευής που μας πέρασε κατατέθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς οι δεσμευτικές προσφορές των funds για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των εταιρειών του εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη. Από όσα μπορέσαμε και μάθαμε προσφορές κατατέθηκαν μόνον από τρία funds. Πρόκειται για την Davidson Kempner Capital Management, την Castlelake και την York Capital. Η σειρά αναφοράς σχετίζεται με το ύψος των προσφορών που υπέβαλε κάθε fund. Οι τελικές προσφορές δεν ήταν αυτό που ανέμενε η πλευρά της Πειραιώς, καθώς απείχαν τόσο από το στόχο που είχε θέσει η τράπεζα (120 εκατ. ευρώ), όσο και από τις μη δεσμευτικές προσφορές που είχαν υποβληθεί αρχικά. Ένας λόγος που οι προσφορές δεν ήταν αρκετά ψηλές φέρεται να σχετίζεται και με το ότι τα funds αποτίμησαν ως μηδενικής αξίας τις 20 εκατομμύρια μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς που διαθέτουν οι εταιρείες του εφοπλιστή Λογοθέτη. Πρόκειται για το 2,5% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, το οποίο σήμερα έχει αξία 10,7 εκατ. ευρώ. Το εάν η Πειραιώς έχει ή θα ανακτήσει κάποια χρήματα από την πώληση αυτών των μετοχών είναι κάτι που μόνον η ίδια το γνωρίζει, καθώς σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαδικασία, η εντολή πώλησής τους έχει δοθεί πολύ πριν ξεκινήσουν οι περιπέτειες της αύξησης κεφαλαίου.

Οι διάδοχοι Μιχαηλίδη

Τέλη Ιουνίου ή και λίγο νωρίτερα θα γνωρίζουμε το νέο πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας. Βλέπετε ο Κώστας Μιχαηλίδης, ο νυν πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας θα παραμείνει στη θέση του έως την Τακτική Γενική Συνέλευση του ιδρύματος και εν συνεχεία θα αποχωρήσει. Αυτό είναι ήδη γνωστό στο ΤΧΣ. Αν και είναι πολύ νωρίς – και άκομψο- να μιλάμε για τους διαδόχους του, οι δύο επικρατέστεροι ήδη συζητιούνται. Ο ένας είναι σήμερα διακεκριμένος Έλληνας τραπεζίτης του εξωτερικού και ο άλλος τραπεζίτης με ακαδημαϊκές περγαμηνές που προέρχεται από τα σπλάχνα της Εθνικής. Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την εξέλιξη της κούρσας διαδοχής Μιχαηλίδη.

Οίνοι στη Λυκαβηττού

Ενώπιον ενός ασυνήθους, πλην τερπνού, θεάματος βρέθηκαν όσοι ανηφόριζαν την Παρασκευή αργά το απόγευμα την οδό Λυκαβηττού στο Κολωνάκι, λίγο μετά τη στροφή της οδού Δημοκρίτου, στην απόληξή της με τον περιφερειακό του Λυκαβηττού. Στον αυστηρά φυλασσόμενο δρόμο του Κολωνακίου, μερικά μέτρα πλησίον της πρωθυπουργικής κατοικίας, πάνοπλοι αστυνομικοί με πλήρη εξάρτηση παρατηρούσαν προσεκτικά την ενθουσιώδη εναπόθεση στο κράσπεδο της παρακείμενης πολυκατοικίας κυτίων εκλεκτού Κεφαλληνιακού οίνου ποικιλίας Ρομπόλα, ικανής ποσότητας και κατά τα φαινόμενα εκλεκτής ποιότητας. Την τριλογία του εαρινού αθηναϊκού απογεύματος διατάρασσε μόνον η αντίθεση της στιβαρής ένοπλης παρουσίας. Η κατανάλωση του εκλεκτού οίνου δεν έλαβε χώρα επιτόπου προς απογοήτευση περαστικών – και γιατί όχι – της παρακείμενης πληθωρικής πρωθυπουργικής αστυνομικής φρουράς. Διότι ευθύς μόλις ήχησαν οι καμπάνες του πλησίστιου Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου (Α΄ Χαιρετισμοί γαρ) τα κυτία διοχετευθήκαν προς άγνωστη κατεύθυνση, προφανώς εντός παρακείμενης οικίας τινός των περιοίκων προς κατανάλωση και τέρψη. Βέβαιον είναι ότι η Ρομπόλα δεν προορίζονταν για την πρωθυπουργική κατοικία, αλλά εξίσου βέβαιον είναι ότι ένα ποτήρι εκλεκτού οίνου μπορεί να διευκολύνει στη λήψη δύσκολων αποφάσεων, όπως αυτές που επίκεινται για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και ως προς τούτο θα ήταν ευχής έργον να είχαν διοχετευθεί αλλού.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.