ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Ο Απρίλιος θα κρίνει το εάν θα υπάρξει Επιστρεπτέα Προκαταβολή 8

Σταϊκούρας: Ο Απρίλιος θα κρίνει το εάν θα υπάρξει Επιστρεπτέα Προκαταβολή 8
INTIME

Στο τέλος Απριλίου θα καταβληθεί η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σήμερα στη  τηλεόραση του ΑΝΤ1. Ο ίδιος δεν απέκλεισε να υπάρξει και όγδοος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Συγκεκριμένα ο υπουργός ανέφερε πως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ θα καταβληθεί στο τέλος Απριλίου, ενώ ερωτηθείς για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 8 είπε πως θα εξαρτηθεί από το πώς θα λειτουργήσει η οικονομία τον Απρίλιο.

«Πρέπει να δούμε ότι πράγματι κάποιες επιχειρήσεις όταν ανοίξουν θα δυσκολευθούν να διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους και για αυτό εξετάζεται να συνεχιστούν μέτρα στήριξης», υπογράμμισε.

Ο ίδιος ανέφερε πως η επιδοτούμενη αναστολή συμβάσεων θα συνεχισθεί και τον Απρίλιο με διευρυμένη λίστα των ΚΑΔ, με το κόστος να ανέρχεται στα 330 εκατ. ευρώ.

Για τις μειώσεις ενοικίων ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι επελέγη να γίνει διπλή πληρωμή, για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

«Σήμερα, τελειώνει η διορία για τον Φεβρουάριο και δεν έχουν γίνει οι δηλώσεις για τον Μάρτιο. Θα πάρουμε τα στοιχεία του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, με αυτά θα γίνει η πληρωμή και για τον Μάρτιο και θα κάνουμε έλεγχο εκ των υστέρων. Μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί 180 εκατ. ευρώ και τον Απρίλιο θα είναι άλλα τόσα», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τις τυχόν εκκρεμότητες από προηγούμενους μήνες είπε ότι θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δουν μέσω της πλατφόρμας που υπάρχει, μέχρι τα μέσα Απριλίου, τυχόν προβλήματα στις δηλώσεις για τα ενοίκια του 2021 και του 2020, ώστε να προβούν σε διορθώσεις και να λάβουν την αποζημίωση που δικαιούνται.

Για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν μετά από το πολύμηνο lockdown ανέφερε ότι υπάρχει μια δέσμη προβλέψεων για μέτρα στήριξης όπως το πρόγραμμα «Γέφυρα», που αφορά σε πάνω από 100.000 επιχειρήσεις και επιδοτεί δόσεις δανείων επιχειρήσεων, ενώ σημείωσε πως υπάρχει ένα ποσό 500 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων, με το ύψος της επιδότησης να σχετίζεται με το πλήθος και το είδος των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Αλλά και για τις επιταγές ανέφερε πως θα ψηφισθούν σήμερα ευνοϊκές διατάξεις. «Σήμερα νομοθετούμε στην Βουλή παράταση για τις επιταγές που αφορά και τον Απρίλιο, λαμβάνοντας μέριμνα και για τους κομιστές. Υπάρχει πρόβλημα και προσπαθούμε να ισορροπήσουμε μεταξύ αντίρροπων δυνάμεων», είπε, αναφέροντας ότι η πρόβλεψη της παράτασης αφορά και επιταγές με σημερινή ημερομηνία λήξης, μετά την παράταση που υπήρχε για αυτές.

Αναφορικά με την καταβολή του Δώρου Πάσχα, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι τόσο για τις αναστολές συμβάσεων όσο και για το Πρόγραμμα ΣΥΝ-εργασία, το υπουργείο Οικονομικών έχει εξασφαλίσει κονδύλι 250 εκατ. ευρώ, για το διάστημα από τον Ιανουάριο και εξής.

Τέλος, ερωτηθείς για τις φορολογικές δηλώσεις και ειδικά για τα τεκμήρια, ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε ότι μια «ολιστική πολιτική» που θα ρυθμίζει την περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, τις δόσεις, το τι θα ισχύσει για τα τεκμήρια, τι θα γίνει με τις αποδείξεις από ηλεκτρονικές συναλλαγές και τι θα ισχύσει με το τέλος επιτηδεύματος για όσους είναι άνεργο».

«Πέρυσι επιλέξαμε ένα κομμάτι να μην πληρώσει προκαταβολή φόρου και ένα άλλο να μην πληρώσει ένα μέρος της. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να δούμε, καθώς εφέτος έχουν ληφθεί και δύο μέτρα που δεν υπήρχαν πέρυσι, που φέρνουν 1,5 δισ. ευρώ λιγότερης οικονομικής επιβάρυνσης, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Η πιο δύσκολη εξίσωση! Τα νέα δεδομένα για λιανεμπόριο, σχολεία, διαδημοτικές μετακινήσεις