ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Kριτήρια και δικαιούχοι

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα -  Kριτήρια και δικαιούχοι

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται να ανοίξει προς τα μέσα Απριλίου - Ο προϋπολογισμός του νέου προγράμματος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1 δισ. ευρώ -  Υπολογίζεται ότι θα ενισχυθούν περίπου 300.000 επιχειρήσεις

Στα τέλη Απριλίου θα ξεκινήσουν οι καταβολές των κρατικών δανείων μέσω του 7ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, σύμφωνα με όσα προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον ΑΝΤ1.

Η υπουργική απόφαση θα εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα. Στον 7ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα μπορούν να ενταχθούν ως δικαιούχοι οι επιχειρήσεις με κριτήρια πληττόμενων κλάδων, ακόμα και αν είχαν αύξηση τζίρου το 2020 ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα ευνοηθούν οι επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο, στην εστίαση και στον τουρισμό.

Στόχος είναι να καλυφθούν συνολικά για το τρίμηνο και όσοι δεν κατάφεραν να μπουν στην Επιστρεπτέα 6, επειδή δεν παρουσίαζαν επαρκή μείωση εσόδων τον συγκεκριμένο μήνα, καθώς το λιανεμπόριο ήταν για μέρος του Ιανουαρίου ανοικτό.

Το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές θα αυξηθεί στις 8.000 ευρώ από 4.000 ευρώ του προηγούμενου κύκλου, ενώ το κατώτατο όριο χρηματοδότησης θα είναι τα 1.000 ευρώ.

Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν οι επιχειρήσεις που:

  • Εμφανίζουν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% την περίοδο Ιανουάριος- Μάρτιος 2021, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς.
  • Έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς τα 600 ευρώ (που αντιστοιχεί σε 3 μήνες)
  • Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να μην έχουν αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019.
  • Για τις κλειστές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, τα καταστήματα OΠΑΠ και τις σχολές οδηγών, δεν θα υπάρχει σύγκριση του τζίρου το 2020 με αυτόν του 2019.
  • ​​​Δυνατότητα συμμετοχής έχουν και οι νέες επιχειρήσεις στους άμεσα πληττόμενους κλάδους που έκαναν έναρξη εργασιών από τον Δεκέμβριο 2019 έως και τον Ιανουάριο 2021 και οι οποίες έχουν αποκλειστεί σε κάποιον από τους δύο προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας - Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα είναι επιλέξιμες, ανεξαρτήτως τζίρου.

Και σε αυτό τον κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστραφεί. Επιπλέον, όσοι λάβουν ενίσχυση θα πρέπει να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού έως το τέλος Αυγούστου.

Το υπόλοιπο 50% θα αρχίσει να επιστρέφεται από το 2022 σε 60 μηνιαίες δόσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι αποπληρώσουν σε μία δόση το οφειλόμενο ποσό θα έχουν επιπλέον έκπτωση 15%.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης: Ελεύθερη η μετακίνηση από δήμο σε δήμο και για αγορά από κατάστημα