ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προκαταβολή σύνταξης: Πριν από το Πάσχα η πρώτη πληρωμή - Τα ποσά των δικαιούχων

Προκαταβολή σύνταξης: Πριν από το Πάσχα η πρώτη πληρωμή - Τα ποσά των δικαιούχων

Συντάξεις - Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις: Μόλις το 1/3 των δικαιούχων εθνικής σύνταξης έκανε τελικά αίτηση στον ΕΦΚΑ προκειμένου να λάβει σαν προκαταβολή το ποσό της εθνικής σύναξης παρά το ... δέλεαρ των αναδρομικών.

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021, η υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση προκαταβολής σύνταξης σε ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει αίτηση απονομής σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου και δεν λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη.

Με την ολοκλήρωση της προθεσμίας καταβολής της ηλεκτρονικής αίτησης στην πλατφόρμα για την εθνική προκαταβολή (31/3), βρέθηκαν μόλις 36.088 ενδιαφερόμενοι συνταξιούχοι με έγκυρη αίτηση.

Αναλυτικά, μέσα σε 21 ημέρες, εισήλθαν στη πλατφόρμα 53.798 πολίτες. Το συνολικό πλήθος των αιτήσεων ανήλθε σε 44.593, εκ των οποίων οι 41.366 είναι ολοκληρωμένες και 3.227 δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα από τους ενδιαφερόμενους. Από τις 41.366 αιτήσεις, οι 36.088 περνούν στο στάδιο της επεξεργασίας, προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν την προκαταβολή σύνταξης και τα αναδρομικά, πριν από το Πάσχα.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες, 4.375 αυτονοήτως απορρίφθηκαν, καθώς οι αιτούντες λάμβαναν ήδη σύνταξη, 648 αφορούσαν διεθνείς συντάξεις που δεν ήταν εξαρχής στο πεδίο της ρύθμισης, ενώ για άλλες 255 δεν υπήρχε απόφαση Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Οι περισσότερες οριστικές αιτήσεις αφορούσαν ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ (12.314 αιτήσεις), του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (8.950) και του τ. ΟΑΕΕ (8.545).

Η βασική αιτία που οι ασφαλισμένοι απέρριψαν την εθνική προκαταβολή είναι η φόβος καθυστέρησης στην οριστική εκκαθάριση του φακέλου τους καθώς και η οικονομική απόσταση που χωρίζει το ποσό της εθνικής σύνταξης από το τελικό ποσό της «πραγματικής» σύνταξης.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ «η υποβολή της αίτησης προκαταβολής σύνταξης σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται επιπλέον καθυστέρηση στην εξέταση και διεκπεραίωση του συνταξιοδοτικού αιτήματος. Αντιθέτως αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την πληρωμή των ποσών που δικαιούνται οι αιτούντες μέχρι την οριστική απονομή της σύνταξης τους».

Πριν από το Πάσχα θα λάβουν την πρώτη μηνιαία προκαταβολή των 384 ή 360 ευρώ, καθώς και τα αναδρομικά που αναλογούν στους μήνες καθυστέρησης απονομής της σύνταξής τους, οι 36.088 δικαιούχοι σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Πρόκειται για ένα μέτρο που δίνει «ανάσα» στους χιλιάδες ασφαλισμένους που βρίσκονται στην αναμονή, χωρίς χρήματα, μέχρι να εκδοθεί η συνταξιοδοτική τους απόφαση.

Δεδομένου ότι ο μέσος χρόνος αναμονής σύνταξης από τους εν λόγω ασφαλισμένους ανέρχεται στους 18 μήνες, τα αναδρομικά τα οποία θα λάβουν, θα ανέλθουν μεταξύ 6.480 ευρώ (όσοι δικαιούνται προκαταβολή 360 ευρώ) και 6.912 ευρώ (όσοι δικαιούνται προκαταβολή 384 ευρώ).

Το συνολικό κόστος των αναδρομικών τα οποία θα καταβληθούν πριν το Πάσχα, αναμένεται να ανέλθουν κοντά στα 260 εκατ. ευρώ.

Η προκαταβολή θα καταβληθεί αναδρομικά, από την ημέρα της αρχικής αίτησης συνταξιοδότησης, ως εξής»:

Προσωρινή σύνταξη 384 ευρώ

  • Εφόσον ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 67ο έτος της ηλικίας του και 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης ή
  • το 62ο έτος της ηλικίας του και 20 έτη ή 6.000 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης.

Προσωρινή σύνταξη 360 ευρώ

  • Εφόσον ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 62ο έτος της ηλικίας του και 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης ή
  • χωρίς να έχει συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας του, εφόσον πληρεί τη στιγμή της αίτησης τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με βάση τις διατάξεις των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέων κύριας ασφάλισης.

Προκαταβολή έναντι ποσού σύνταξης ΔΕΝ χορηγείται όταν:

  1. Όταν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές, το ποσό των οποίων υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ανώτατα όρια,
  2. Όταν χορηγείται ήδη προσωρινή ή οριστική σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ οποιασδήποτε κατηγορίας,
  3. Όταν η αίτηση συνταξιοδότησης κρίνεται με τις διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.) ή των Διακρατικών Συμβάσεων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αυτοί είναι οι δήμοι στην Αττική που είναι στο «κόκκινο» απο ενεργά κρούσματα