ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ωκεανοί οξύνονται με γοργούς ρυθμούς

Οι ωκεανοί οξύνονται με γοργούς ρυθμούς

Η απορρόφηση μεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από την ανθρώπινη δραστηριότητα, κάνουν πιο όξινους του ωκεανούς.

Αυτό τουλάχιστον δημοσιεύεται σε μελέτη που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση Science.

Ο Άντι Ρίτζγουελ, καθηγητής στο Παν/μιο του Μπρίστολ της Βρετανίας, σε δηλώσεις του για το θέμα, τόνισε: «Η γεωλογική ιστορία μας υποδεικνύει ότι ο παρών ρυθμός ωκεάνιας όξυνσης είναι χωρίς προηγούμενο στη διάρκεια των τελευταίων 300 εκατ. ετών. Μολονότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες, ποτέ άλλοτε στη διάρκεια αυτής της περιόδου τα επίπεδα της οξύτητας δεν αντιπροσώπευαν, στη διάρκεια της εξέλιξής τους, ένα τέτοιον δυνητικό αντίκτυπο στην οργανική χημεία των ωκεανών, συνεπεία των άνευ προηγουμένου εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα».

Τα τελευταία 100 χρόνια, το CO2 αυξήθηκε κατά 30% στην ατμόσφαιρα για να φθάσει στα 393 ppm, ενώ το ΡΗ της μειώθηκε κατά 0,1 μονάδα στο 8,1, αποτελώντας προάγγελο αύξησης της οξύτητάς της.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ερευνητών, μία τέτοια οξύτητα αυξάνει την πιθανότητα να υποστούν οι ωκεανοί σύντομα ορισμένες ανατροπές συγκρίσιμες με εκείνες που καταγράφηκαν στην Ανώτατη Θερμική κατάσταση κατά το πέρασμα από την Παλαιόκαινο στην Ηώκαινο εποχή.