ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικά η επικαιροποίηση στοιχείων στις τράπεζες

Ηλεκτρονικά η επικαιροποίηση στοιχείων στις τράπεζες
Pixabay

Εξ αποστάσεως θα γίνεται πλέον – για όσους το επιθυμούν – η επικαιροποίηση των στοιχείων των πολιτών που ζητούν οι τράπεζες.

Η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή «Συστηθείτε» (Know Your Customer - KYC), που περιλαμβάνεται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έρχεται να απλουστεύσει τη διαδικασία της συλλογής και παράδοσης των απαραίτητων δικαιολογητικών στις τράπεζες, απαλλάσσοντας τους πολίτες από τη φυσική παρουσία τους στα καταστήματά τους.

Στόχος του KYC, όπως προβλέπει η εφαρμοστική απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, είναι ο πολίτης να συναινεί στην ηλεκτρονική διάθεση των στοιχείων του στις τράπεζες από τα διάφορα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου, χωρίς να χρειάζεται να τα παραλαμβάνει και να τα μεταφέρει ο ίδιος, με άμεσα και προφανή οφέλη για την καθημερινότητά του.

Μέχρι τώρα, για την επικαιροποίηση των στοιχείων στις τράπεζες, κάθε συναλλασσόμενος, μεταξύ άλλων, κατέθετε έγχαρτα το εκκαθαριστικό του σημείωμα, το οποίο περιέχει πολλά προσωπικά του δεδομένα, όπως στοιχεία του συζύγου ή της συζύγου, στοιχεία παιδιών, εάν παίρνει επίδομα αναπηρίας κ.λπ.

Με το KYC, η τράπεζα θα μπορεί να αντλεί αυτόματα μόνο το στοιχείο που αφορά το σύνολο των αποδοχών του πολίτη, χωρίς να χρειάζεται να συλλέγει, να σκανάρει και να ανεβάζει στα ηλεκτρονικά συστήματά της έντυπα που περιέχουν κι άλλες λεπτομέρειες και προσωπικά δεδομένα των πολιτών, τα οποία δεν απαιτούνται.ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ eGOV-KYC. Ειδικότερα, στόχος της εφαρμογής KYC, που θα διατίθεται και για έξυπνα κινητά τηλέφωνα, είναι να αναπτυχθεί ένα ασφαλές ψηφιακό κανάλι μεταξύ του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, για την ηλεκτρονική διάθεση στοιχείων των πολιτών, όταν η ανάγκη αυτή απορρέει από την εφαρμογή νομοθετικού ή κανονιστικού πλαισίου. Η διάθεση των στοιχείων θα γίνεται αποκλειστικά με τη συναίνεση του πολίτη κάθε φορά που θα ζητείται τέτοια πρόσβαση.

Η χρήση της εφαρμογής eGov-KYC θα είναι δυνατή με δύο τρόπους:

-Μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης Gov.gr, στον ιστότοπο kyc.gov.gr, μόνο για την άντληση δεδομένων και τον έλεγχό τους από το φυσικό πρόσωπο, καθώς και την επισκόπηση των εξουσιοδοτήσεων που έχει ήδη δώσει.

-Μέσω χρήσης ηλεκτρονικής τραπεζικής (Web banking), όπου το φυσικό πρόσωπο θα αναδρομολογείται στην πλατφόρμα kyc.gov.gr για την άντληση και διαβίβαση των δεδομένων του στο τραπεζικό ίδρυμα, στο οποίο είναι χρήστης e-banking.πωσ θα αντλούνται. Οι κατηγορίες των δεδομένων του φυσικού προσώπου, που θα αντλούνται από τα πρωτογενή μητρώα των αντίστοιχων φορέων, είναι:

-Στοιχεία ταυτότητας, από το μητρώο της ΕΛ.ΑΣ.

-Στοιχεία επικοινωνίας, από το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών (ΕΜΕΠ).

-Στοιχεία εισοδήματος, από την ΑΑΔΕ.

-Στοιχεία επαγγελματικής δραστηριότητας μισθωτών του Δημόσιου Τομέα, από το υπουργείο Εσωτερικών (πρόγραμμα ΑΠΟΓΡΑΦΗ). Αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους.

-Στοιχεία επαγγελματικής δραστηριότητας απασχολουμένων με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, από το υπουργείο Εργασίας (πρόγραμμα ΕΡΓΑΝΗ). Αφορά τους απασχολουμένους στον ιδιωτικό τομέα.

-Στοιχεία επαγγελματικής δραστηριότητας αυτοαπασχολουμένων από την ΑΑΔΕ. Αφορά τους αυτοαπασχολουμένους.