ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσωρινές συντάξεις: Διευρύνονται οι δικαιούχοι - «Ξεμπλοκάρουν» και για όσους δεν δικαιούνται

Προσωρινές συντάξεις: Διευρύνονται οι δικαιούχοι -  «Ξεμπλοκάρουν» και για όσους δεν δικαιούνται

Συντάξεις - Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις: Διεύρυνση των δικαιούχων που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη προβλέπουν μεταξύ άλλων οι νέες  νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. 

Περίπου στις 25.000 ανέρχονται οι έως σήμερα εκδοθείσες ψηφιακές συντάξεις, ενώ οι εκκρεμείς συντάξεις, από 155.000 τον Ιανουάριο, έχουν πέσει στις 139.000, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, που ανακοίνωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Τσακλόγλου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Βιλιάρδου, με θέμα «Αποκλεισμός Ελευθέρων Επαγγελματιών από την προσωρινή σύνταξη», ο κ. Τσακλόγλου είπε ότι αυτή η πρώτη μικρή αποκλιμάκωση δείχνει ότι «είμαστε στη σωστή κατεύθυνση», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι έως το τέλος του 2021 «θα έχει μειωθεί σημαντικά» όλος αυτός ο όγκος των εκκρεμών συντάξεων.

Οι 34.000 εν αναμονή συνταξιούχοι που έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις θα αποτελέσουν την πρώτη ομάδα που θα λάβει την προκαταβολή έναντι (360 ή 384 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία του κάθε ασφαλισμένου) πριν από το Πάσχα με μία καταβολή. Σχετικά με την ακριβή ημερομηνία πληρωμής θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση από τον ΕΦΚΑ μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία των αιτήσεων.

Ωστόσο η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή νέων αιτήσεων καθώς υπολογίζεται ότι οι εν αναμονή συνταξιούχοι έως και έξι χρόνια ανέρχονται σε 105.000. Οι αιτήσεις από την πρώτη Απριλίου θα τεθούν σε επεξεργασία αργότερα και οι δικαιούχοι θα λάβουν τις προκαταβολές και τα αναδρομικά μετά το Πάσχα.

Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ καλεί όσους πολίτες εκκρεμεί η απονομή της σύνταξης τους να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα προκαταβολής που περιλαμβάνει τόσο τη μηνιαία καταβολή ποσών καθώς και αναδρομικά ποσά που καλύπτουν το σύνολο των μηνών καθυστέρησης της απονομής.

Οι πρώτες συντάξεις μαζί με τα αναδρομικά που τις συνοδεύουν σχεδιάζεται να δοθούν στους δικαιούχους εντός του Απριλίου. Τα αναδρομικά θα φθάνουν έως και τα 9.000 ευρώ για όσους αναμένουν έως και δύο χρόνια για να λάβουν οριστική σύνταξη.

Έως τις 31 Μαρτίου επισκέφθηκαν την πλατφόρμα για την προκαταβολή σύνταξης περίπου 53.798 πολίτες, εκ των οποίων οι 44.593 υπέβαλαν αίτηση για να λάβουν την παροχή. Από το σύνολο των αιτήσεων ολοκληρώθηκαν οι 41.366, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονταν περίπου 3.227.

Ο αριθμός των αιτήσεων θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον διπλάσιος. Αυτό δεν συνέβη διότι σημαντικός αριθμός ασφαλισμένων δεν μπήκε στη διαδικασία να υποβάλει αίτηση καθώς είχε οφειλές προς τα Ταμεία.

Υπενθυμίζεται ότι προκαταβολή σύνταξης δεν λαμβάνουν όσοι έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, εφόσον το ποσό που χρωστάνε σε αυτά ξεπερνά το προβλεπόμενο όριο. Τα κάθε Ταμείο έχει διαφορετικά «πλαφόν».

Ο υπουργός Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει πως θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα ώστε οι εκκρεμείς συντάξεις να εκδοθούν όσο το συντομότερο δυνατό.

Η σχετική τροπολογία που βρίσκεται υπό επεξεργασία προβλέπει την άρση πολλών εξαιρέσεων στη χορήγηση της προσωρινής σύνταξης. Σήμερα προσωρινή σύνταξη λαμβάνουν περίπου 40.000 υποψήφιοι συνταξιούχοι , δηλαδή μόνο το 20% αυτών που περιμένουν.

Διαβάστε επίσης: Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Δείτε ποιοι βγαίνουν τώρα στη σύνταξη - Αναλυτικοί πίνακες

Οι περισσότεροι δικαιούχοι προσωρινών συντάξεων είναι πρώην Δημόσιοι Υπάλληλοι. Από τον ιδιωτικό τομέα μόνο 1 στους 3 λαμβάνει προσωρινή σύνταξη.

Ποιοι ΔΕΝ λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη

Με βάση το νομικό πλαίσιο δε μπορούν να λάβουν προσωρινή σύνταξη όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση, όσοι έχουν οφειλές , οι αγρότες του ΟΓΑ , όσοι λαμβάνουν μέρος της σύνταξης από άλλα κράτη και όσοι χρειάζεται να αναγνωρίσουν πλασματικά χρόνια ασφάλισης με αποτέλεσμα να μένει εκτός της απονομής ένας στους δύο ασφαλισμένους.

Στόχος της νέας διάταξης είναι να καταργηθούν τα «εμπόδια» για τους εν αναμονή συνταξιούχους και να πάρουν και οι συγκεκριμένοι σειρά για την απονομή της προσωρινής σύνταξης.

Τα ποσά και οι δικαιούχοι της προσωρινής σύνταξης από τον γνωστό δικηγόρο: «η εθνική προκαταβολή θα καταβληθεί αναδρομικά, από την ημέρα της αρχικής αίτησης συνταξιοδότησης, ως εξής»:

Προσωρινή σύνταξη 384 ευρώ

  • Εφόσον ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 67ο έτος της ηλικίας του και 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης ή
  • το 62ο έτος της ηλικίας του και 20 έτη ή 6.000 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης.

Προσωρινή σύνταξη 360 ευρώ

  • Εφόσον ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 62ο έτος της ηλικίας του και 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης ή
  • χωρίς να έχει συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας του, εφόσον πληρεί τη στιγμή της αίτησης τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με βάση τις διατάξεις των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέων κύριας ασφάλισης.

Προκαταβολή έναντι ποσού σύνταξης ΔΕΝ χορηγείται όταν:

  1. Όταν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές, το ποσό των οποίων υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ανώτατα όρια,
  2. Όταν χορηγείται ήδη προσωρινή ή οριστική σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ οποιασδήποτε κατηγορίας,
  3. Όταν η αίτηση συνταξιοδότησης κρίνεται με τις διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.) ή των Διακρατικών Συμβάσεων.

Ο κ. Τεμπονέρας μας εξηγεί την διαδικασία του πώς θα επιστρέψουν τα χρήματα όσοι δεν είναι τελικά δικαιούχοι:

Σε περίπτωση έκδοσης απορριπτικής οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης, παύει η καταβολή του ποσού προκαταβολής έναντι σύνταξης και τα ποσά της χορηγηθείσας προκαταβολής αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Έτσι όσοι ασφαλισμένοι καταθέσουν αίτηση για προκαταβολή της σύνταξής και διαπιστωθεί στην συνέχεια ότι δεν την δικαιούται τότε θα πρέπει τα χρήματα να επιστραφούν πίσω καθώς σύμφωνα με τα όσα ορίζει η απόφαση «σε περίπτωση έκδοσης οριστικής απορριπτικής απόφασης συνταξιοδότησης, τα ποσά που έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως στους ασφαλισμένους αναζητούνται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε., ν.δ. 356/1974, Α' 90) και, σε κάθε περίπτωση, δύνανται να παρακρατούνται από τα ποσά που θα τους καταβληθούν στο μέλλον από τον e- ΕΦΚΑ, εφόσον καταστούν δικαιούχοι συνταξιοδοτικών παροχών».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Καραϊβάζ: Είχαν κάνει «πρόβα» οι εκτελεστές; Αναζητούν το κρησφύγετό τους