ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκκρεμείς Συντάξεις: «Ξεμπλοκάρει» η διαδικασία-Περισσότεροι δικαιούχοι για προσωρινή και αναδρομικά

Εκκρεμείς Συντάξεις: «Ξεμπλοκάρει» η διαδικασία-Περισσότεροι δικαιούχοι για προσωρινή και αναδρομικά

Συντάξεις - Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις: Διεύρυνση των δικαιούχων που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη - Απλοποιούνται προσωρινή σύνταξη, διαδοχική ασφάλιση και όριο οφειλών για συνταξιοδότηση. 

Η Ομάδα Έργου είναι αρμόδια για να προετοιμάζει και να εισηγείται στην κυβέρνηση διοικητικά και νομοθετικά μέτρα, για την επίσπευση της απονομής των συντάξεων, καθώς και να παρακολουθεί την εφαρμογή τους.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχει ξεκαθαρίσει πως θα χρησιμοποιηθούν όλα τα «όπλα» προκειμένου οι εκκρεμείς συντάξεις να εκδοθούν όσο το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ «η υποβολή της αίτησης προκαταβολής σύνταξης σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται επιπλέον καθυστέρηση στην εξέταση και διεκπεραίωση του συνταξιοδοτικού αιτήματος. Αντιθέτως αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την πληρωμή των ποσών που δικαιούνται οι αιτούντες μέχρι την οριστική απονομή της σύνταξης τους».

Ο γνωστός δικηγόρος Διονύσης Τεμπονέρας μίλησε στο Newsbomb.gr.για τη διεύρυνση των δικαιούχων που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη τα ποσά και τα αναδρομικά που θα λάβουν.

«Ένα πρώτο αποτέλεσμα των εισηγήσεων της Ομάδας Έργου ήταν η ψήφιση στη Βουλή του ν.4778/2021 με τον οποίο αναμένεται να χορηγηθεί πριν το Πάσχα η περίφημη προκαταβολή σύνταξης των 360-384 ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τεμπονέρας.

Σύμφωνα με το γνωστό δικηγόρο τα μέλη της Ομάδας Έργου αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εισηγηθούν την κατάθεση στη Βουλή ενός νέου πλαισίου επίσπευσης της απονομής των συντάξεων, που θα περιλαμβάνει τις παρακάτω παρεμβάσεις:

1. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να απλοποιήσει την διαδικασία απονομής της προσωρινής σύνταξης αίροντας τους σχετικούς περιορισμούς που ισχύουν σήμερα.

Για παράδειγμα σημερινοί υποψήφιοι συνταξιούχοι που αναμένουν την αναγνώριση πλασματικών ετών (σπουδών, στρατού, παιδιών κλπ.)δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν προσωρινή σύνταξη αν δεν ολοκληρωθεί η εξαγορά των πλασματικών χρόνων. Με το νέο πλαίσιο θα δίνεται η δυνατότητα προσωρινής σύνταξης άσχετα με το πότε θα εκδοθούν οι αποφάσεις εξαγοράς των πλασματικών χρόνων.

2. Επίσης το Υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει την υποχρεωτική χορήγηση της προσωρινής σύνταξης σε όλους τους δικαιούχους που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης στα πρότυπα της προσωρινής σύνταξης που ισχύει στους δημοσίους υπαλλήλους (η προσωρινή υπολογίζεται αυτόματα στο ½ του βασικού μισθού του Οκτωβρίου του 2011).Έτσι η προσωρινή σύνταξη θα εκδίδεται αυτόματα και υποχρεωτικά με βάση τον μέσο όρο των τελευταίων αποδοχών.

3. Παράλληλα σχεδιάζεται να ρυθμιστεί το θέμα της χορήγησης προσωρινής σύνταξης στους υποψήφιους συνταξιούχους του πρώην ΟΓΑ, οι οποίοι έχουν εξαιρεθεί του μέτρου, μέχρι σήμερα.

4. Στη «μάχη» της έκδοσης των συντάξεων αναμένεται να μπουν ιδιώτες λογιστές και δικηγόροι που θα μπορούν να διαπιστώνουν το χρόνο ασφάλισης, τις οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία και να διεκπεραιώνουν συνταξιοδοτικές υποθέσεις επ’ αμοιβή.

5. Προωθείται η απλοποίηση της χρονοβόρας διαδικασίας αλληλογραφίας μεταξύ των εντασσόμενών στον e-ΕΦΚΑ σε περίπτωση αναρμοδιότητας του τελευταίου και απονέμοντος φορέα .Έτσι αντί να καθυστερεί η διαβίβαση της αλληλογραφίας μεταξύ των υπηρεσιών του φορέα, σχεδιάζεται να αποδίδεται ο φάκελος σε εξειδικευμένο υπάλληλο που θα μπορεί μέσω διασυνδεδεμένων πληροφοριακών συστημάτων να «βλέπει» όλα τα Ταμεία και να τρέχει τη διαδικασία, δίχως περιττές καθυστερήσεις.

6. Οι βεβαιώσεις χρόνου ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων θα συνδέονται με το ψηφιακό ΔΑΥΚ (Δελτίο Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάταξης) των υπαλλήλων που θα επέχει θέσει επίσημης βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης. Έτσι οι χρόνοι θα καταχωρούνται αυτόματα και δεν θα υπάρχει αναμονή σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, ώστε να συγκεντρωθούν οι ημέρες ασφάλισης.

7. Μεγάλο πρόβλημα ανακύπτει με τις αμφισημίες και τις διεκδικήσεις μεταξύ του πρώην ΟΓΑ και ΟΑΕΕ που συχνά διεκδικούν εισφορές για το ίδιο διάστημα. Η κυβέρνηση σχεδιάζει όπως το έπραξε για τις εισφορές μέχρι το 2016, να θεωρήσει έγκυρη κάθε ασφάλιση μέχρι σήμερα και να απλοποιηθεί η διαδικασία για χιλιάδες κυρίως κατοίκους της επαρχίας, που ταλαιπωρούνται από τις ασάφειες των κατά καιρούς εγγράφων και εγκυκλίων των Ταμείων.

Λύση για οφειλέτες ΕΦΚΑ

8. Τέλος αναμένεται να εξισωθούν τα όρια οφειλών, μεταξύ των ταμείων των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων(πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ) ώστε να απελευθερωθεί η δυνατότητα συνταξιοδότησης.

Σήμερα το μεν ποσό οφειλών κάτω από το οποίο δύναται να αποπληρώνονται οι οφειλές από τη σύνταξη είναι για τον μεν ΟΑΕΕ, 20.000 ευρώ (14.000 ευρώ κεφάλαιο και 4.000 ευρώ τόκοι και προσαυξήσεις), για το δε ΕΤΑΑ είναι 15.000 ευρώ, ενώ για τον ΟΓΑ, το ποσό είναι 6.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να εξισώσει τα όρια μεταξύ των δύο πρώτων κατηγοριών, ώστε να διευκολύνει αρκετούς οφειλέτες και αν ανοίξει ο δρόμος προς τη συνταξιοδότηση.

9. Τέλος σχεδιάζεται να καθιερωθεί κατά τρόπο αποκλειστικό, η ηλεκτρονική υποβολή της αιτήσεις συνταξιοδότησης για να μην καθυστερούν να λαμβάνουν και να συμπληρώνουν οι υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ χειρόγραφες αιτήσεις στα γκισέ, χάνοντας πολύτιμες εργατοώρες.

Πότε θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι

«Δεδομένου ότι ο μέσος χρόνος αναμονής σύνταξης από τους εν λόγω ασφαλισμένους ανέρχεται στους 18 μήνες, τα αναδρομικά τα οποία θα λάβουν, θα ανέλθουν μεταξύ 6.480 ευρώ (όσοι δικαιούνται προκαταβολή 360 ευρώ) και 6.912 ευρώ (όσοι δικαιούνται προκαταβολή 384 ευρώ)» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τεμπονέρας.

Το συνολικό κόστος των αναδρομικών τα οποία θα καταβληθούν πριν το Πάσχα, αναμένεται να ανέλθουν κοντά στα 260 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά

Η προκαταβολή θα καταβληθεί αναδρομικά, από την ημέρα της αρχικής αίτησης συνταξιοδότησης, ως εξής:

Προσωρινή σύνταξη 384 ευρώ

  • Εφόσον ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 67ο έτος της ηλικίας του και 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης ή
  • το 62ο έτος της ηλικίας του και 20 έτη ή 6.000 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης.

Προσωρινή σύνταξη 360 ευρώ

  • Εφόσον ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 62ο έτος της ηλικίας του και 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης ή
  • χωρίς να έχει συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας του, εφόσον πληρεί τη στιγμή της αίτησης τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με βάση τις διατάξεις των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέων κύριας ασφάλισης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Δένδια – Ερντογάν: Γιατί ο «σουλτάνος» ζήτησε να δει τον Έλληνα υπουργό –Όλο το παρασκήνιο