ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάνεται Μάιος και Ιούνιος για τον τουρισμό

Χάνεται Μάιος και Ιούνιος για τον τουρισμό
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Ο κρίσιμος παράγοντας που θα καθορίσει τη φετινή τουριστική σεζόν είναι η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα και τις χώρες-«δεξαμενές» για τον ελληνικό τουρισμό.

Το πιστοποιητικό από μόνο του δεν είναι πανάκεια και πλέον το στοίχημα για όλους είναι να μπορέσει να επανέλθει γρήγορα η χώρα σε μια επιδημιολογική κανονικότητα, καθώς όσο αυτό καθυστερεί, τόσο θα παρατείνεται και το ουσιαστικό άνοιγμα του τουρισμού.

Το ζητούμενο είναι η ίδια η ζήτηση για τα ελληνικά τουριστικά πακέτα, η οποία ενώ φαίνεται ότι υπάρχει, δεν έχει μετουσιωθεί ακόμα σε ικανό αριθμό κρατήσεων. Η επανεκκίνηση των επιχειρήσεων είναι απαραίτητη, αλλά με την ανάλογη πληρότητα ώστε να μην μπαίνουν μέσα, ακόμα και εάν επαληθευτεί το πιο αισιόδοξο σενάριο που μιλά για κρατήσεις και τζίρους στα όρια του 40%-50% του 2019.

Μπορεί η κυβέρνηση να κάνει αγώνα δρόμου για άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου, όμως οι ξενοδόχοι θεωρούν ότι ο Μάιος και πιθανότατα τα πρώτα δύο δεκαήμερα του Ιουνίου θα είναι ουσιαστικά χαμένες περίοδοι για τον τουρισμό της χώρας. Κι αυτό, καθώς οι περισσότερες πτήσεις προς την Ελλάδα δεν αναμένεται να ανοίξουν πριν από το τέλος Μαΐου, ή ακόμα και στις αρχές Ιουνίου. Απεναντίας, εκφράζουν την εκτίμηση ότι το υπόλοιπο της τουριστικής σεζόν (από το τέλος Ιουνίου και μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου) θα είναι πολύ καλό για την Ελλάδα, διότι αναμένεται να αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό οι πτήσεις.

Υπό την προϋπόθεση πάντα πως το τρέχον τρίτο κύμα της πανδημίας θα υποχωρήσει μέσα στον επόμενο μήνα σε Ευρώπη και Ελλάδα και τα εμβολιαστικά προγράμματα θα επιταχύνουν τον βηματισμό τους από τα μέσα Απριλίου, οι tour operators και οι αεροπορικές εταιρείες προετοιμάζονται για ξεκίνημα της κύριας σεζόν από τις αρχές Ιουλίου.

Οι προβολές των στοιχείων για τις αεροπορικές κρατήσεις, σε συνδυασμό με τις έρευνες για τη συμπεριφορά των δυνητικών ταξιδιωτών στις μεγάλες αγορές από τις οποίες έλκει επισκέπτες η Ελλάδα, δείχνουν αύξηση των εισερχόμενων ταξιδιωτικών ροών κατά 50% σε σχέση με το 2020.

Από την άλλη, θεωρείται δεδομένο ότι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όλα τα ξενοδοχεία της χώρας θα λειτουργήσουν κανονικά από τις 14 Μαΐου και στο εξής, σε αντίθεση με το περυσινό καλοκαίρι που άνοιξε μόνο το 50%.

Πάντως, πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στους πολίτες τους οι χώρες που αποτελούν τις μεγάλες τουριστικές αγορές για την Ελλάδα και κυρίως το πότε θα τους αφήσουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Η Γαλλία έχει πολύ αυστηρό lockdown, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ότι δεν θα αφήσει τους πολίτες του να ταξιδέψουν πριν από τις 30 Ιουνίου.

Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις θα αρχίσουν να χαλαρώνουν από τα τέλη Μαΐου και μετά και θα αρθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό έως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

O πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός τόνισε πως επί του παρόντος είναι άγνωστο εάν θα ανοίξουν περισσότερα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας από πέρυσι. Διατύπωσε ωστόσο αισιοδοξία για το γεγονός πως φέτος υπάρχουν «εργαλεία» που δεν υπήρχαν το 2020, όπως το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό», τα rapid και τα self tests και η μεγάλη διαθεσιμότητα μοριακών τεστ, ενώ υπενθύμισε την προοπτική να εμβολιαστούν όλοι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό το επόμενο διάστημα.