ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκε ο τζίρος στην ελληνική αγορά ομολόγων

Αυξήθηκε ο τζίρος στην ελληνική αγορά ομολόγων
INTIME

Στα 479 εκατ. ευρώ ανήλθε σήμερα ο τζίρος στη δευτερογενή αγορά ελληνικών ομολόγων, κάτι που οφείλεται στις αυξημένες αγορές στις οποίες προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο του προγράμματος κατά της πανδημίας (PEPP).

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 479 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 303 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 0,87%, από 0,90% που ήταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, έναντι 0,23% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,10%.

Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας η συνολική αξία των ομολόγων που είχαν αγοράσει οι Κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP είχε φθάσει τα 943,647 δισ. ευρώ.

Από τις αρχές Απριλίου η ΕΚΤ προέβη σε αυξημένες αγορές ομολόγων ονομαστικής αξίας 33 δισ. ευρώ.

Οι αγορές αναμένουν τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να διακριβώσουν τις προθέσεις της. Πάντως το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ευνοεί τις νέες εκδόσεις κρατικών ομολόγων.