ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Πότε ανοίγει το TAXISnet - «Παγώνει» ο ΕΝΦΙΑ για το 2021

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Πότε ανοίγει το TAXISnet - «Παγώνει» ο ΕΝΦΙΑ για το 2021

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Αντίστροφη μέτρηση για να ξεκινήσει η διαδικασία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και για φέτος.

Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει την ακριβή ημερομηνία που θα ανοίξει το TAXISnet για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Όπως όλα δείχνουν όμως, το TAXISNET αναμένεται να ανοίξει μετά το Πάσχα και η εξόφληση του φόρου εισοδήματος θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί των καθιερωμένων τριών διμηνιαίων.

Στην ΑΑΔΕ περιμένουν τις οριστικές αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου για το πλέγμα των παρεμβάσεων στη φορολογία των εισοδημάτων του 2020 προκειμένου να οριστικοποιήσει τις αλλαγές στα φορολογικά έντυπα και να εκδώσει τις αποφάσεις με τις οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων που θα ανοίξουν τον δρόμο για την υποβολή τους

Το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποφασίσει να «παγώσει» τον ΕΝΦΙΑ στα περσινά επίπεδα. Δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ του 2021 να υπολογιστεί με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο με αυτόν που κατέβαλαν για το 2020 εάν δεν έχουν αλλαγές στην περιουσιακή ή εισοδηματική τους κατάσταση ενώ αναβάλλεται για το 2022 η νέα μείωση του φόρου 8% κατά μέσο όρο για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση με την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 3.000 νέες περιοχές σε όλη τη χώρα.

Ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα υπολογιστεί με βάση τις σημερινές αντικειμενικές αξίες και όχι με τις νέες αντικειμενικές.

Το σχέδιο φορολόγησης των ακινήτων έχει «κλειδώσει» και προβλέπει ότι οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα τρέξουν και θα ολοκληρωθούν φέτος αλλά θα ενεργοποιηθούν το 2022 τόσο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ όσο και για τον προσδιορισμό των φόρων που επιβάλλονται στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Έτσι:

  • Ο ΕΝΦΙΑ παραμένει στα περσινά επίπεδα. Οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο με αυτό που κατέβαλαν για το 2020 εάν δεν έχουν αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση.
  • Αναβάλλεται για το επόμενο έτος η νέα μείωση του φόρου 8% κατά μέσο όρο για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.
  • Οι φορολογούμενοι που σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις ακινήτων έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο χρόνο(έως το τέλος του έτους) για να υπογράψουν συμβόλαια και να γλιτώσουν από τις φορο-επιβαρύνσεις που θα προκαλέσει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ειδικά στις 3.000 περιοχές όπου οι τιμές αναμένεται να κάνουν άλμα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοπάρτι: Η ΕΛ.ΑΣ. αναζητά dj και διοργανωτές – Σαρώνουν τα social media