ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Για ποιους «παγώνουν» τα τεκμήρια διαβίωσης

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Για ποιους «παγώνουν» τα τεκμήρια διαβίωσης

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Αντίστροφη μέτρηση για να ανοίξει το TAXISnet - «Παγώνουν» τα τεκμήρια διαβίωσης

Η πρεμιέρα υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων προγραμματίζεται για μετά τις 6 Μαΐου, με την προθεσμία να λήγει στις 28 Ιουλίου 2021, αλλά τις πύλες του Taxisnet να παραμένουν ανοιχτές μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021 για να δέχονται ως εμπρόθεσμες τις δηλώσεις των φορολογουμένων.

Οι φορολογούμενοι θα έχουν και φέτος τη δυνατότητα πληρωμής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εφόσον η δήλωση υποβληθεί έως τις 27 Ιουλίου. Εμπρόθεσμη θα θεωρείται η φορολογική δήλωση εάν υποβληθεί και ως τις 27 Αυγούστου, ωστόσο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν τις δυο πρώτες δόσεις. Για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβληθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου και ο οφειλόμενος φόρος που προκύπτει από αυτή καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021, οι φορολογούμενοι θα επωφεληθούν έκπτωσης 3%.

Αναλυτικά, με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών η οποία κατατίθεται και ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή ακυρώνεται το πέναλτι φόρου 22% που επιβάλλεται στο ποσό του εισοδήματος που δεν έχει καλυφθεί με ηλεκτρονικές αποδείξεις για τους πληττόμενους φορολογουμένους και όσους είναι ηλικίας άνω των 60 ετών, ενώ «κουρεύεται» κατά 50% και διαμορφώνεται στο 11% το πρόστιμο για τους φορολογουμένους που δεν έχουν πιάσει το όριο του 30% αλλά έχουν καλύψει με ηλεκτρονικές συναλλαγές τουλάχιστον το 20% του εισοδήματός τους.

Παράλληλα, απενεργοποιούνται φέτος τα τεκμήρια διαβίωσης για τους πληττόμενους φορολογουμένους, διευκολύνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων με ανείσπρακτα ενοίκια και δίνεται νέα ευκαιρία στα ζευγάρια που θέλουν να υποβάλουν φέτος χωριστές φορολογικές δηλώσεις για να υποβάλουν τη σχετική αίτηση στην ΑΑΔΕ.

Η τροπολογία προβλέπει την απενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης για τους πληττόμενους φορολογούμενους εφόσον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν είχαν φορολογηθεί βάσει τεκμηρίων.

Έτσι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που πλήττονται από την πανδημία, οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή, οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στο μηχανισμό «ΣΥΝ-Εργασία» και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν «κούρεμα» ενοικίων, θα εξαιρεθούν φέτος από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, ήτοι θα φορολογηθούν αποκλειστικά με βάση τα εισοδήματα που θα δηλώσουν.

Ωστόσο, για να μην επιβραβεύσει τους κατά σύστημα φοροφυγάδες το υπουργείο Οικονομικών βάζει ένα «φίλτρο». Αποφάσισε πως της τεκμαρτής φορολόγησης θα γλυτώσουν μόνον όσοι από τους προαναφερόμενους δικαιούχους δεν είχαν φορολογηθεί με αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης σε μία τουλάχιστον από τις δύο προηγούμενες χρονιές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα για την παρενόχληση του γαλλικού ερευνητικού