ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλο το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ακίνητα «φιλέτα» της Εκκλησίας της Ελλάδος

Μεγάλο το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ακίνητα «φιλέτα» της Εκκλησίας της Ελλάδος
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πάνω από 200 υποψήφιοι επενδυτές από Ελλάδα και Κύπρο ενδιαφέρθηκαν για την αξιοποίηση των 38 ακινήτων της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της σχετικής προκήρυξης που εκπνέει σήμερα.

Ισχυρό ενδιαφέρον προσελκύουν τα οικόπεδα των νοτίων προαστίων της Αττικής που βρίσκονται εγγύτερα στο παραλιακό μέτωπο καθώς και τα παραθαλάσσια ακίνητα της συμπρωτεύουσας, τα οποία εκτιμάται πως μπορούν να αποφέρουν περισσότερα κέρδη και μεγαλύτερες αποδόσεις.

Η δημιουργία ξενοδοχείων και πολυτελών κατοικιών βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των επενδυτών ενώ δεν λείπουν και οι προτάσεις για τη λειτουργία εμπορικών κέντρων (malls) για ακίνητα σε περιοχές με προοπτικές για τέτοιου είδους ανάπτυξη. Οσον αφορά το μοντέλο αξιοποίησης, ιδιαίτερη προτίμηση συγκεντρώνει η μακροχρόνια παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης για διάστημα 99 χρόνων, ένα μοντέλο που υιοθετείται για πρώτη φορά από την Εκκλησία ενώ υπάρχουν προτάσεις και για συνεκμετάλλευση.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι ανέφεραν στα Νέα πως είναι ικανοποιημένοι για την προσέλευση που παρατηρείται, δηλώνοντας συγκρατημένα αισιόδοξοι για την τελική έκβαση του εγχειρήματος ενώ υποστηρίζουν πως η επενδυτική κοινότητα αντέδρασε θετικά στην προσέγγιση του όλου project από την Εκκλησία. Υπογραμμίζουν δε πως πρόθεσή τους είναι να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν στην επόμενη φάση που αφορά την προκήρυξη των διαγωνισμών, αποκαλύπτοντας πως σχεδιάζεται η πρόσληψη διεθνούς συμβούλου που θα επιβλέψει τη διαδικασία και θα αξιολογήσει τις προσφορές.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις και στα λεγόμενα φιλέτα της εκκλησιαστικής περιουσίας, μεταξύ των οποίων το ακίνητο των 80 στρεμμάτων (ορφανοτροφείο θηλέων) απέναντι από τον Αστέρα Βουλιαγμένης, αλλά και τα 1.000 και πλέον στρέμματα στη Φασκομηλιά μεταξύ Βουλιαγμένης και Βάρκιζας.

Μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί εφικτό να αποτυπωθεί το ακριβές μέγεθος της εκκλησιαστικής περιουσίας, καθώς είναι διάσπαρτη σε πολλά νομικά πρόσωπα (υπολογίζονται σε πάνω από 8.000 ΑΦΜ). Το προηγούμενο διάστημα πάντως ξεκίνησε πιλοτικά πρωτοβουλία για την ψηφιοποίηση της περιουσίας 20 μητροπόλεων, με τη συνδρομή πόρων του ΕΣΠΑ και απώτερο στόχο τη δημιουργία του «εκκλησιαστικού κτηματολογίου».