ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι έξι Fast Track επενδύσεις

Οι έξι Fast Track επενδύσεις

Επενδύσεις ύψους 5,6 δισ. ευρώ προωθούνται από την κυβέρνηση με διαδικασίες Fast Track, όπως αποφάσισε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Η επιτροπή συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλου, με τη συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μ. Χρυσοχοΐδη, Μεταφορών, Μ. Βορίδη, και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Παπακωνσταντίνου, και του υφυπουργού Εξωτερικών, Δ. Δόλλη και ενέκρινε τους επενδυτικούς φακέλους, ενώ αποφασίστηκε να διεκπεραιωθούν και τα γραφειοκρατικά ζητήματα μέσα από τις ταχείς διαδικασίες που προβλέπει η σχετική νομοθεσία, με τη μέριμνα της Invest in Greece.

Πρόκειται για επενδύσεις που θα έχουν ιδιαίτερα θετική επίδραση στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας, καθώς υπολογίζεται ότι θα προστεθούν συνολικά 2.900 MW από την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Τα εγκεκριμένα επενδυτικά έργα είναι τα εξής:

- Επένδυση στο μεταλλευτικό κλάδο για την αξιοποίηση κοιτάσματος χρυσού εντός μεταλλευτικών παραχωρήσεων στο Νομό Έβρου (Δ. Αλεξανδρούπολης) για την οποία έχει ήδη εκδοθεί η εγκριτική πράξη του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και θετική γνωμοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού από την εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Β.M.E. Ο προυπολογισμός είναι 128,960 εκ. ευρώ.

- Ανάπτυξη συστοιχιών αιολικών πάρκων ισχύος 1.005 MW στην Κρήτη και διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα από την εταιρεία Elica Group με προϋπολογισμού 1,99 δισ ευρώ.

- Κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού ισχύος 70 μεγαβάτ στη θέση Φουρνιά, Δ. Σητείας, Ν. Λασιθίου Κρήτης από την εταιρεία SOLAR POWER PLANT LASSITHI EPE με προϋπολογιαμό 268 εκ. ευρώ.

- Κατασκευή 12 φωτοβολταϊκών πάρκων, ισχύος 166,142 μεγαβάτ στις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας από την εταιρεία Spes Solaris - Solar Concept A.E με προϋπολογισμό 332,284 εκ. ευρώ.

- Αντλησοταμιευτικά συστήματα αποθήκευσης και παραγωγής ενέργειας, ισχύος 587