ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η προμήθεια για το ομόλογο, οι σουηδικές ιπποδρομίες και τα πλοία «φαντάσματα»

Η προμήθεια για το ομόλογο, οι σουηδικές ιπποδρομίες και τα πλοία «φαντάσματα»

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η προμήθεια των αναδόχων

Χωρίς καν να ιδρώσουν οι ανάδοχοι του πενταετούς ομολόγου που εξέδωσε χθες το Ελληνικό Δημόσιο έβγαλαν εύκολα 3,75 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση κάλυψης που υπέγραψαν οι Joint Lead Managers της έκδοσης, οι Barclays, BofA Securities, Citi, Commerzbank, Morgan Stanley και Societe Generale με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέος προέβλεπε πως θα λάβουν προμήθεια, η οποία θα ανέρχεται σε 12,5 μονάδες βάσης (0,125%) επί της συνολικής ονομαστικής αξίας του ποσού της έκδοσης. Το Δημόσιο έλαβε μέσα σε έξι ώρες προσφορές άνω των 20 δισ. ευρώ για το ομόλογο και τελικά έκανε αποδεκτές προσφορές ύψους 3 δισ. ευρώ, επιλέγοντας μεταξύ των ποιοτικότερων εκ των επενδυτών. Έτσι, οι ανάδοχοι έβγαλαν σχεδόν χωρίς κόπο 3,75 εκατ. ευρώ προμήθεια.

Τα πλοία «φαντάσματα»

Πριν ένα έτος περίπου, γνωστά ονόματα του ελληνικού εφοπλισμού βρέθηκαν για κάποιες εβδομάδες στη «μαύρη λίστα» του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, διότι παραβίασαν το εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, μεταφέροντας παρανόμως πετρέλαιο από τη χώρα της Λατινικής Αμερική. Υπό την απειλή αυστηρών κυρώσεων οι εφοπλιστικές επιχειρήσεις που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση, παρείχαν σχεδόν άμεσα διαβεβαιώσεις στις Αμερικανικές Αρχές πως θα σταματήσουν να συναλλάσσονται με το καθεστώς Μαδούρο και έτσι εξήλθαν της «μαύρη λίστας». Η παραβίαση του εμπάργκο διαπιστώθηκε από το δορυφορικό στίγμα των πλοίων που εφοδιάσθηκαν στη Βενεζουέλα και τα οποία αργότερα μετέφεραν προς ασιατικούς προορισμούς -ή μεταφόρτωσαν σε άλλα πλοία- το βενεζουελάνικο πετρέλαιο. Το δορυφορικό αυτό στίγμα που εκπέμπουν τα πλοία και ως δεδομένο καταγράφεται από εκατοντάδες ειδικές πλατφόρμες γεωπαρακολούθησης που χρησιμοποιούν τόσο οι Αρχές , όσο και οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις, φέρεται να έχει μπεί στο στόχαστρο επιτήδειων. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων Windward, που ειδικεύεται σε εφαρμογές τεχνίτης νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται από την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, τόσο η Βενεζουέλα , όσο και το Ιράν, χώρες στις οποίες οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει εμπορικούς περιορισμούς, αναπτύσσουν πολύπλοκους τρόπους χειραγώγησης δεδομένων, ώστε να αποφεύγουν τη δορυφορική παρακολούθηση των πλοίων που τις προμηθεύουν παραβιάζοντας τους περιορισμούς. Σύμφωνα με την Windward, η ακεραιότητα των δεδομένων που εκπέμπουν τα πλοία απειλείται, καθώς Βενεζουέλα και Ιράν εργάζονται για να συγκαλύψουν τις ταυτότητες των πλοίων και την προέλευση των φορτίων τους για να παρακάμψουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Καθώς οι πρακτικές αυτές έχουν εντοπισθεί, υποθέτουμε πως οι ΗΠΑ θα λάβουν πρόσθετα μέτρα για να αποτρέψουν τη χειραγώγηση των δεδομένων και τα πλοία «φαντάσματα». Ακόμη, υποθέτουμε πως η εμπειρία του 2020 έβαλε μυαλό σε κάποιους Έλληνες πλοιοκτήτες και δεν θα προστρέξουν να υιοθετήσουν τα παράνομα συστήματα που εντόπισε η Windward.

Τροχιοδεικτικά για τον τουρισμό

Χθες η στήλη έκανε αναφορά στα οικονομικά αποτελέσματα της Λάμψα ΑΕ και στις προβλέψεις της εισηγμένης για την πορεία της τρέχουσας τουριστικής σεζόν. Αν και οι αρχικές εκτιμήσεις της Λάμψα που είχαν δημοσιοποιηθεί προ εξαμήνου τοποθετούσαν στα 45 εκατ. ευρώ τον κύκλο εργασιών του 2021, χθες η Διοίκηση της εταιρείας αναθεώρησε επί τα χείρω την εκτίμησή της, και αναπροσάρμοσε στα 30 εκατ. ευρώ περίπου στο τζίρο για την τρέχουσα χρονιά. Για να είμαστε ακριβείς, ανέφερε πως τα έσοδά της θα είναι μειωμένα περίπου κατά 60% σε σχέση με το 2019 (είχε έσοδα 77,8 εκατ. ευρώ). Αν η συγκεκριμένη εκτίμηση της εισηγμένης, στην οποία ανήκουν τα ξενοδοχεία «Μεγάλη Βρεταννία» και «King George», αποτελέσει τον «κανόνα» για το σύνολο των εφετινών τουριστικών εσόδων, δηλαδή εάν οι τουριστικές εισπράξεις του 2021 ανέλθουν στο 40% των εσόδων του 2019, τότε θα πρέπει να αναμένουμε εφέτος περίπου 7,3 δισ. ευρώ τουριστικό συνάλλαγμα.

Οι σουηδικές ιπποδρομίες

Μια ενδιαφέρουσα υπόθεση θα εκδικαστεί στις 8 Ιουνίου σε δικαστήριο της Μάλτας. Πρόκειται για αγωγή που έχει καταθέσει παίκτης ιπποδρομιακού στοιχήματος σε βάρος της Maltco Lotteries Ltd, θυγατρικής της Intralot και σε βάρος του Σουηδικού Συμβουλίου Ιπποδρομιών (ATG). Ο ενάγων ζητά την πληρωμή ενός ποσού περίπου 1,5 εκατ. ευρώ για μη καταβεβλημένα κέρδη από ιπποδρομιακό στοίχημα. Το συγκεκριμένο παιχνίδι στοιχημάτων διεξάγεται από την ATG, η οποία αρνήθηκε την πληρωμή του ζητούμενου ποσού, επικαλούμενη παραβίαση των κανόνων παιχνιδιού από τον παίκτη. Η Maltco Lotteries και το Σουηδικό Συμβούλιο Ιπποδρομιών έχουν αποκλειστική συνεργασία, με την μαλτέζικη θυγατρική της Intralot να παρέχει τις ιπποδρομίες της ATG, μέσω της πλατφόρμας U * BET Horse Racing. Να σημειωθεί πως η Intralot διαθέτει το 73% της Maltco Lotteries, η οποία το 2020 είχε συνολικά έσοδα 77,5 εκατ. ευρώ, ήτοι συνεισέφερε το 21,2% των συνολικών εσόδων της Intralot.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.