ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ελληνικές θέσεις στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής του Πόρτο

Οι ελληνικές θέσεις στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής του Πόρτο
AP

Ξεκινά στις 2.30 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος η Κοινωνική Σύνοδος Κορυφής του Πόρτο, η οποία φιλοξενείται από την πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο γενικός στόχος της συνόδου είναι να καθοριστεί το ευρωπαϊκό θεματολόγιο κοινωνικής πολιτικής για την επόμενη δεκαετία και να διασφαλιστεί ότι θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος χωρίς να μείνει κανείς στο περιθώριο.

Στη διάσκεψη υψηλού επιπέδου συνέρχονται τα κράτη μέλη, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, οι κοινωνικοί εταίροι και η κοινωνία των πολιτών με σκοπό να ενισχύσουν τη δέσμευσή τους για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα θα παρουσιάσει συγκεκριμένες θέσεις στη σύνοδο, οι οποίες σχετίζονται με την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και την ουσιαστική κοινωνική προστασία με σύγκλιση προς τα πάνω του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και του κατώτατου μέσου μισθού.

Η Ελλάδα θα ζητήσει την έναρξη διαβούλευσης για τον καθορισμό ικανοποιητικού βιοτικού επιπέδου των ευρωπαίων πολιτών, με έμφαση στις αγροτικές περιοχές και τα νησιά, δράσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, αλλά και μέριμνα για την ανεργία της νέας γενιάς, την εκπαίδευση, το brain drain και το προσφυγικό ζήτημα.

Στους στόχους της Αθήνας συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, με αύξηση της ανθεκτικότητας και της επιδημιολογικής επαγρύπνησης του υγειονομικού τομέα, η οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, η διασύνδεση ευρωπαϊκών φαρμακευτικών, βιομηχανικών και περιβαλλοντικών στρατηγικών και η αναγνώριση του φαρμακευτικού τομέα ως στρατηγικής σημασίας.