ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σταδιακό περιορισμό της αγοράς κρατικών ομολόγων εξετάζει η ΕΚΤ - Τα σενάρια

Το σταδιακό περιορισμό της αγοράς κρατικών ομολόγων εξετάζει η ΕΚΤ - Τα σενάρια
AP

Το σταδιακό περιορισμό της αγοράς κρατικών ομολόγων, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για τον κορωνοϊό (PEPP), από τον Ιούνιο, μελετά η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως δήλωσε ο Μάρτινς Κάζακς, μέλος του Δοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ο Κάζακς υπογράμμισε ότι οι όποιες αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας, και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση η νομισματική πολιτική θα παραμείνει πολύ χαλαρή και μετά τη λήξη του PEPP τον Μάρτιο του 2022.

Ο Κάζακς, ο οποίος είναι επίσης Κεντρικός Τραπεζίτης της Λετονίας, επανέλαβε ότι δέσμευση της ΕΚΤ είναι να διατηρήσει τις ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες, τις οποίες χαρακτηρίζει «κλειδί» για την στήριξη της Ευρωζώνης.

Αν και οι ονομαστικές αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, οι πραγματικές – μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού – παρέμειναν πολύ χαμηλές μετά και την απόφαση της ΕΚΤ τον περασμένο Μάρτιο να επιταχύνει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων.

«Αν οι χρηματοδοτικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές, τον Ιούνιο μπορούμε να αποφασίσουμε πιο περιορισμένες μικρότερες αγορές», είπε ο Κάζακς, προσθέτοντας ότι η ευελιξία βρίσκεται στο επίκεντρο του PEPP.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα χρειαστεί σημαντική νομισματική στήριξη για αρκετό διάστημα μετά το τέλος της πανδημίας.