ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με νέους κανόνες η υλοποίηση του ΕΣΠΑ για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027

Με νέους κανόνες η υλοποίηση του ΕΣΠΑ για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027
INTIME

Αλλαγές έρχονται στους κανόνες που διέπουν την υλοποίηση του ΕΣΠΑ για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027. Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό η καινοτομία που εισάγεται στο νέο ΕΣΠΑ είναι ότι στο εξής δεν θα υπάρχουν προσκλήσεις με καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής επενδυτικών σχεδίων, αλλά οι νέες προσκλήσεις θα είναι ανοικτές, δηλαδή χωρίς καταληκτική ημερομηνία υποβολής των σχεδίων και η ένταξή τους στα διάφορα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ θα γίνεται με τήρηση της σειράς προτεραιότητας.

Πιο συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός του νέου προγράμματος προβλέπει ότι οι ενδιαφερόμενοι για να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους δεν θα αναμένουν τη συγκριτική αξιολόγηση των σχεδίων τους. Τα επενδυτικά σχέδια, εφόσον πληρούν τα αυτοματοποιημένα τύπου κριτήρια ένταξης θα προχωρούν στη διαδικασία με σειρά προτεραιότητας κερδίζοντας έτσι σημαντικό χρόνο. Ωστόσο, εάν αποτυγχάνουν σε συγκεκριμένα ορόσημα του χρονοδιαγράμματος υλοποίησής του, τότε θα τίθενται εκτός από την πρόσκληση και θα ακολουθεί το επόμενο σχέδιο που θα βρίσκεται στη σειρά προτεραιότητας.

Οπως ανέφερε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να υποβληθεί το τελικό εθνικό σχέδιο για το ΕΣΠΑ 2021-2027. Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά τη διαπραγμάτευση που έγινε στις Βρυξέλλες τη Μεγάλη Εβδομάδα, έχει πλέον κλείσει σε επίπεδο πολιτικών το νέο ΕΣΠΑ, ωστόσο παραμένουν ορισμένα σημεία που χρήζουν διευκρινίσεων και «έρχονται από το παρελθόν» όπως οι υποθέσεις των χρηματοδοτήσεων έργων διαχείρισης απορριμμάτων και ανάπτυξης σιδηροδρόμων. Εκτίμησε ωστόσο ότι όλα αυτά σύμφωνα με τον ίδιο θα διευθετηθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Το τελικό σχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ αναμένεται να υποβληθεί στο τέλος Μαΐου έτσι ώστε να εγκριθεί μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Εφόσον όλα κυλήσουν βάσει του χρονοδιαγράμματος, τότε η Ελλάδα θα είναι μία από τις πρώτες χώρες της ΕΕ για την οποία έχει έγκριση εθνικού προγράμματος ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027. «Οι περισσότερες χώρες βρίσκονται πίσω μας, παρ’ όλο που δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μας προλάβει κάποια μικρή χώρα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γιάννης Τσακίρης.

Το νέο ΕΣΠΑ θα έχει πολλές καινοτομίες σε σχέση με τα προηγούμενα σχέδια στήριξης της χώρας μας. Θα διαθέτει ξεχωριστό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Τεχνικής Βοήθειας προϋπολογισμού περίπου 0,7 δισ. ευρώ και η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει να υπάρξει πλήρης υποστήριξη του προγράμματος ΕΣΠΑ από την τεχνική βοήθεια των Jasprers σχετικά με την ωρίμαση των μεγάλων έργων. Επίσης για πρώτη φορά το ΕΣΠΑ 2021-2027 θα περιλάβει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης, που αφορά τη στήριξη περιοχών που βασίζονταν στη λιγνιτική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το πρόγραμμα αυτό έχει προϋπολογισμό 1,3 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσει συνολικές επενδύσεις της τάξεως των 5 δισ. ευρώ.

Εντός αυτής της εβδομάδας η Ελλάδα θα στείλει το δεύτερο προσχέδιο με ενσωματωμένα τα αποτελέσματα των συζητήσεων που προηγήθηκαν και στη συνάντηση της Μεγάλης Τετάρτης στις Βρυξέλλες. Ο στόχος, πάντως, είναι η Ελλάδα να υπογράψει πρώτη από όλες τις χώρες της ΕΕ το «εταιρικό σύμφωνο» για το νέο ΕΣΠΑ τις πρώτες μέρες του Ιουλίου.

Ροή Ειδήσεων