ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κωδικοποιείται εντός εξαμήνου η νομοθεσία για την άμεση φορολογία

Κωδικοποιείται εντός εξαμήνου η νομοθεσία για την άμεση φορολογία
INTIME

Στην κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την άμεση φορολογία θα προχωρήσει έως το τέλος του φθινοπώρου ειδική επιτροπή που συστάθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

Ως άμεσοι φόροι χαρακτηρίζονται αυτοί για την βεβαίωση των οποίων πραγματοποιούνται ονομαστικοί κατάλογοι προερχόμενοι από σταθερού χαρακτήρα πηγές, με σταθερή δηλαδή φορολογική ύλη όπου η ανανέωση της γίνεται με κάποια περιοδικότητα.

Βασικός φόρος της κατηγορίας αυτής είναι ο φόρος εισοδήματος και γενικά φόροι που το αντικείμενό τους δηλώνει με τρόπο άμεσο την ύπαρξη της φοροδοτικής ικανότητας. Όλους αυτούς τους φόρους επιχειρεί να κωδικοποιήσει σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Η πολυπληθής επιτροπή, συντονίστρια της οποίας τοποθετήθηκε η πολύπειρη νομικός Γεωργία Μπέη, στέλεχος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα συγκεντρώσει σε κωδικοποιητικό κείμενο όλες τις ισχύουσες διατάξεις νομοθετικού ή κανονιστικού χαρακτήρα που διέπουν σήμερα τη νομοθεσία της άμεσης φορολογίας.

Η συντονίστρια της επιτροπής θα ενημερώνει το γραφείο του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου σε εβδομαδιαία βάση για την πορεία των εργασιών της επιτροπής, ενώ για την εξέλιξη της πορείας της κωδικοποίησης θα ενημερώνεται και η Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης.

Γιατί η κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την άμεση φορολογία είναι σημαντική; Διότι με αυτή, όπως και με κάθε άλλη κωδικοποίηση καταπολεμάται η πολυνομία. Εάν το σύνολο της νομοθεσίας συγκεντρωθεί σε ένα νομοθέτημα διαρθρωμένο με βάση τις βέλτιστες πρακτικές θα αυξηθεί η ασφάλεια δικαίου και θα μειωθεί το διοικητικό βάρος.