ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντική άνοδος του οικονομικού κλίματος τον Μάιο

Σημαντική άνοδος του οικονομικού κλίματος τον Μάιο
INTIME

Άνοδο με χαρακτηριστικά «ελατηρίου» κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ελλάδος τον Μάιο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών που κοινοποιούνται και δημοσιεύονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ελλάδος τον Μάιο ανήλθε στις 108,6 μονάδες, από 97,9 μονάδες τον Απρίλιο. Κατά τα ίδια στοιχεία ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ελλάδας πλησιάζει στα προ πανδημίας επίπεδα (σ.σ. ήταν στις 109,5 μονάδες τον Μάρτιο του 2020).

Σε θετικό έδαφος πέρασε ο δείκτης προσδοκιών στη βιομηχανία και στις υπηρεσίες, μεγάλη ήταν η βελτίωση που κατεγράφη στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, ενώ βελτίωση υπήρχε και στο λιανεμπόριο.

Για όσιυς δεν το γνωρίζουν, το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας στις επιχειρήσεις στους τέσσερις τομείς της οικονομίας και, από τον Μάιο του 2008, και στους καταναλωτές. Οι έρευνες αποτελούν μέρος του κοινού εναρμονισμένου προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (DG ECFIN) και τα αποτελέσματά τους χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του δείκτη οικονομικού κλίματος σε Ελλάδα και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ δημοσιεύονται αναλυτικά στις εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται κάθε μήνα με τη μορφή αυτής της έκδοσης στηρίζονται στα πρωτογενή, αναλυτικά στοιχεία για πάνω από 1.000 επιχειρήσεις και αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.500 καταναλωτών, όπως προκύπτουν από τις έρευνες που διεξάγει αποκλειστικά και μόνο το ΙΟΒΕ για την Ελλάδα για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.