ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Σε 10 δόσεις και από τον Μάρτιο η πληρωμή το 2022 - Τι αλλάζει με τις αντικειμενικές αξίες

Ακίνητα ΕΝΦΙΑ
INTIME

Από τον Μάρτιο θα ξεκινήσουν οι φορολογούμενοι να πληρώνουν τις συνολικά 10 δοσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2022 ενώ προχωρά η αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες

Με μια σημαντική αλλαγή θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για το 2022 καθώς όπως αποκαλύφθηκε από την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η διαδικασία θα ξεκινήσει τον Μάρτιο και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο ακινήτων του 2022 πριν καλά καλά να ολοκληρωθεί η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2022 θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2022.

«Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα ακολουθήσει στις αρχές του 2022 με τις πρώτες πληρωμές τον Μάρτιο του 2022. Έτσι, οι πληρωμές του φόρου θα κατανέμονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αντί να επικεντρώνονται παράλληλα με τις πληρωμές φόρου εισοδήματος κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους», σημειώνεται στην έκθεση.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν έως το Φεβρουάριο 2022 τα 2,6 δισ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ του 2021 και πως από τον Μάρτιο του επομένου έτους θα πρέπει να πληρώνουν τα 2,6 δισ. ευρώ του επομένου έτους.

Κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η διαδικασία ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές και η ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα έχει οδηγήσει σε διεύρυνση της βάσης υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ από το 85% των ακινήτων στο 95%, ενώ οι νέες αντικειμενικές είναι πλέον απολύτως ψηφιοποιημένες.

Τέλος, σημειώνεται πως οι νέες αντικειμενικές αξίες θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον ΕΝΦΙΑ και όλους τους άλλους φόρους, συμπεριλαμβανομένου του φόρου μεταβίβασης ιδιοκτησίας και του φόρου κληρονομιάς.

Στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υπογραφεί η απόφαση για τις νέες αντικειμενικές αξίες και πλέον αυτή οδεύει προς το Εθνικό Τυπογραφείο.

Ο νέος χάρτης των αντικειμενικών αξιών προβλέπει αυξήσεις σε 6.000 έως 7.000 περιοχές, μειώσεις σε περίπου 3.000 με 4.000 περιοχές και επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 3.500 νέες περιοχές σε όλη τη χώρα.

Η ειδική ομάδα που έχει αναλάβει να συνθέσει το παζλ των νέων τιμών που θα αποκτήσουν τα ακίνητα αξιολόγησε και φίλτραρε τις τιμές ζώνης για κάθε δήμο και οικισμό που έχουν εισηγηθεί οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων και τις συνέκρινε με τα στοιχεία που διαθέτει από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, τα μισθωτήρια συμβόλαια και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμητές ακινήτων έχουν προτείνει αυξήσεις 30%, 50%, ακόμη και 100% σε ορισμένες περιοχές.

Συγκεκριμένα μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αναμένεται σε:

• Συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως Κουκάκι, Εξάρχεια, Κυψέλη, Κολωνάκι, Πατήσια, Αμπελόκηποι, Παγκράτι.
• Περιοχές των νοτίων προαστίων όπως Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη, Ελληνικό.
• Σε περιοχές του Πειραιά και σε Κορυδαλλό, Αιγάλεω, Περιστέρι.
• Σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, όπως η Καλαμαριά.

Infographic αντικειμενικές αξίες
Το Infographic του Newsbomb.gr για τις αντικειμενικές αξίες

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Οργανωμένο έγκλημα: Η ΕΛΑΣ προσπαθεί να «προλάβει» νέες εκτελέσεις