ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το τελικό σχέδιο για την εποπτεία της ελληνικής διοίκησης

Το τελικό σχέδιο για την εποπτεία της ελληνικής διοίκησης

Η επιτροπεία θεωρούνται εξαρχής δεδομένη. Το θέμα ήταν πόσο σκληρή, στα όρια του ασφυκτικού, θα ήταν και από πόσους και κυρίως ποιους θα γίνονταν.

Φαίνεται πως απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω δόθηκαν και μάλιστα πολύ νωρίτερα απ ό,τι αναμένονταν. Ειδικότερα, μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα, πιθανότατα πριν από τις γιορτές του Πάσχα, σε όλα τα υπουργεία, θα εγκατασταθούν «άνθρωποι της Κομισιόν», οι οποίοι θα πλαισιώνουν το κάθε υπουργό και θα λειτουργούν παράλληλα και συμπληρωματικά με τους ελεγκτές της taskforce.

Πάμε δηλαδή, για διπλή επιτροπεία ανά υπουργείο, η οποία θα αποτελείται, μόνο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από 100 άτομα.
Απ αυτά, τα 40 θα βρίσκονται φυσική παρουσία στην Αθήνα, εγκατεστημένα δίπλα στα γραφεία των εποπτευόμενων υπουργών, ενώ τα υπόλοιπα θα είναι εγκατεστημένα στις Βρυξέλλες και θα ασχολούνται αποκλειστικά με το ελληνικό ζήτημα.

Αυτό είναι με «δύο λόγια» το σχέδιο επιτήρησης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο πρώτο του σκέλος. Γιατί θα ακολουθήσει και δεύτερο, αλλά και τρίτο.

Σε ό,τι αφορά στην taskforce, αυτή θα έχει μια δύναμη περίπου 160 ανθρώπων σε πλήρη ανάπτυξη, οι οποίοι θα είναι διάσπαρτοι σε όλη τον μηχανισμό του δημοσίου, υπό τον κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, τουλάχιστον προς το παρόν.

Ο τελευταίος δέχθηκε τελικώς να αναλάβει καθήκοντα πανεπόπτη και να μην περιορίζεται μόνο σε αυτά του συμβούλου, όπως αρέσκονταν μέχρι σήμερα.

Το θέμα είναι πάντως πως θα «δέσουν» όλες αυτές οι ομάδες και οι …ομαδούλες μεταξύ τους και κυρίως πως θα συνεργασθούν με τους μηχανισμούς της ελληνικής διοίκησης.

Γιατί, το στοίχημα για την επιτυχία του εγχειρήματος, κατά πάσα πιθανότητα, εκεί θα κριθεί, τελικώς.