ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά το δεύτερο πακέτο έρχεται το τρίτο και ακολουθεί τo σχέδιο Μάρσαλ

Μετά το δεύτερο πακέτο έρχεται το τρίτο και ακολουθεί τo σχέδιο Μάρσαλ

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η ύπαρξη και τρίτου πακέτου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.


Θα έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα και θα είναι μιας μορφής επιβράβευση για την προσπάθεια που θα κάνει η χώρα να εφαρμόσει το Μνημόνιο 2 κι όσα προβλέπει, εφόσον βεβαίως κριθεί ικανοποιητική.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχει αρχίσει να σχεδιάζεται, στη βάση ενός προϋπολογισμού της τάξης των 50 δισ. ευρώ, που δεν είναι και …λίγα, άσχετα αν συγκρινόμενο με τα έως σήμερα δεδομένα δείχνει τέτοιο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πακέτο αυτό θα «πάει» όπου κριθεί απαραίτητο, για να καλύψει γκρίζες ζώνες του δεύτερου, το οποίο μόλις τώρα αρχίζει να εκταμιεύεται. Απόψε, για παράδειγμα, θα ανάψει το πράσινο φως για την πρώτη δόση, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

Tη συγκατάθεση τους για τη νέα «ένεση» φαίνεται ότι έχουν δώσει ακόμα κι από το Βερολίνο, όπως προκύπτει, εμμέσως πλην σαφώς, κι από τις τελευταίες σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφαγκ Σόιμπλε.

Κι οπωσδήποτε αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του όλου σχεδιασμού. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πακέτο αυτό δε θα έχει καμία απολύτως σχέση με το λεγόμενο «αναπτυξιακό», το οποίο θα έλθει να ενισχύσει την προσπάθεια της χώρας να βγει από τον αέναο κύκλο της ύφεσης, που διαρκεί πέντε χρόνια τώρα.

Το επονομαζόμενο και νέο «σχέδιο Μάρσαλ» θα είναι συνολικού προϋπολογισμού 160 δισ. ευρώ περίπου και θα έρθει από τρις διαφορετικές πηγές ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα σχετίζεται με τα 50 δισ. του τρίτου πακέτου.