ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένες οι εισροές συναλλάγματος από τη ναυτιλία

Αυξημένες οι εισροές συναλλάγματος από τη ναυτιλία
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ναυτιλιακό συνάλλαγμα 1 δισ. ευρώ εισέρρευσε στη χώρα τον Απρίλιο, με την πανδημία να μην επιδρά στις δραστηριότητες των ελληνικών εφοπλιστικών επιχειρήσεων. Είναι ενδεικτικό πως τον Απρίλιο του 2020 τα έσοδα από τη ναυτιλία ήταν 843 εκατ. ευρώ και τον Απρίλιο του 2019 ήταν 859 εκατ. ευρώ.

Οι ναύλοι αυξάνονται από το φθινόπωρο του 2020, αλλά τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους σημειώθηκε μια νέα αύξηση των τιμών σε διαφορετικούς ναύλους (ξηρό φορτίο, εμπορευματοκιβώτια) σε κύριες εμπορικές διαδρομές.

Για πρώτη φορά στα χρονικά ξεπέρασαν τα 10.000 δολάρια (για τη μεταφορά αγαθών από την Ασία στην Ευρώπη). Αν και αυτό ευνοεί τη ναυτιλία, ωστόσο επηρεάζει άλλους κλάδους της οικονομίας.

Δεδομένου ότι υπάρχει εξωπραγματική αύξηση των ναυτιλιακών ναύλων για τις μεταφορές κοντέινερ κατά 525%, αυτό προκαλεί ανυπέρβλητα προβλήματα στις εξαγωγικές αλλά και τις εισαγωγικές ελληνικές επιχειρήσεις, με το πρόσθετο κόστος να καταλήγει στους καταναλωτές.

Βραχυπρόθεσμα, υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται να σημειωθεί μια αποκλιμάκωση της κατάστασης, ωστόσο πιθανόν να συνεχίσουν να αυξάνονται οι τιμές κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.