ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P: Η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη

S&P: Η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη

Παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος του τμήματος αξιολόγησης κρατικού χρέους της Standard & Poor's, Τζον Τσάμπερς.

Αν και διαδρομή της Ελλάδας για να βγει από την κρίση θα είναι κοπιαστική και θα διαρκέσει πολλά χρόνια, πιθανόν και μια δεκαετία, ο Τσάμπερς ανέφερε: «δεν νομίζουμε ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη».

Μιλώντας στο Bloomberg, ο αξιωματούχος της Standard & Poor's προειδοποίησε ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, «όποιες ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν χρεοκόπησαν, θα χρεοκοπήσουν», καθώς το χρέος τους θα είναι υπολογισμένο σε ευρώ και τα κέρδη τους σε δραχμές.

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι τα κέρδη που θα είχαν από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, δεν θα μπορούσαν να διατηρηθούν, καθώς «ο πληθωρισμός θα τα εξάλειφε».

«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν στην Ελλάδα ορθολογιστές πολιτικοί παράγοντες που θα επέλεγαν να εγκαταλείψουν από την Ευρωζώνη. Δεν μπορούν να εκδιωχτούν», υπογράμμισε, παραδεχόμενος πάντως ότι όλα είναι ανοιχτά, σε περίπτωση που εκδηλωθεί μεγάλη περίοδος πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας.