ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δέκα παρεμβάσεις στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων του επόμενου εξαμήνου

Οι δέκα παρεμβάσεις στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων του επόμενου εξαμήνου
INTIME

Μπορεί η κυβέρνηση να αποσύρει σταδιακά τα μέτρα παροχής ρευστότητας και τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης που είχε θεσπίσει για την ενίσχυση της βιωσιμότητας όσων επλήγησαν από την πανδημία, ωστόσο πολλά από αυτά θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται αυτούσια ή με παραλλαγές και κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Επιπλέον των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, προβλέπεται και ένα σύνολο παρεμβάσεων με πιο μόνιμο δημοσιονομικό χαρακτήρα, όπως η μείωση του ποσοστού της προκαταβολής φόρου που προκύπτει από επιχειρηματική δραστηριότητα φυσικών προσώπων στο 55% και των νομικών προσώπων στο 80%, η μείωση του ποσοστού φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, κ.α..

Ειδικότερα, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους 2021 οι κυριότερες παρεμβάσεις στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων εστιάζονται στις ακόλουθες:

  1. Πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών επιχειρήσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ.
  2. Προγράμματα επιδότησης κεφαλαίου κίνησης μέσω του ΕΣΠΑ για την εστίαση, τον τουρισμό, τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους, συνολικού ύψους 766 εκατ. ευρώ.
  3. Νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας για πολύ μικρές επιχειρήσεις με κόστος 220 εκατ. ευρώ που με τη μόχλευση η διαθέσιμη ενίσχυση ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ.
  4. Επέκταση προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως τον Σεπτέμβριο, με ειδική πρόβλεψη για τους εποχικά απασχολούμενους, με εκτιμώμενο κόστος 122 εκατ. ευρώ για την εν λόγω περίοδο.
  5. Επιδότηση δανείων δανειοληπτών φυσικών προσώπων μέσω του ΓΕΦΥΡΑ και νομικών προσώπων μέσω του ΓΕΦΥΡΑ 2, με εκτιμώμενο κόστος περί τα 400 εκατ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
  6. Ενίσχυση της απασχόλησης μέσω του προγράμματος των 100.000 θέσεων εργασίας, με ειδική πρόβλεψη για τους εποχικά απασχολούμενους, με εκτιμώμενο κόστος 200 εκατ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
  7. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού και του ΟΑΕΔ, ύψους 110 εκατ. ευρώ.
  8. Μείωση προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών με κόστος 907 εκατ. ευρώ.
  9. Αναστολή πληρωμής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα με εκτιμώμενο κόστος για το επόμενο διάστημα έως τέλη του έτους 609 εκατ. ευρώ.
  10. Μείωση τριών μονάδων ασφαλιστικών εισφορών για τον ιδιωτικό τομέα με εκτιμώμενο κόστος για το επόμενο διάστημα έως τέλη του έτους 408 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Πονοκέφαλος» η μετάλλαξη «Δ» για κυβέρνηση και ειδικούς: Η μεταδοτικότητα και ο ρόλος των εμβολίων