ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης - Νέο ασφαλιστικό: Ποιοι εργαζόμενοι θα ενταχθούν - Τι ισχύει με τις επικουρικές

Χατζηδάκης - Νέο ασφαλιστικό: Ποιοι εργαζόμενοι θα ενταχθούν - Τι ισχύει με τις επικουρικές

Το νέο ταμείο θα είναι δημόσιο, με δημοσιά εποπτεία και εγγυήσεις και δε θα έχει την ευελιξία που έχει η ιδιωτική ασφάλιση

Σε διευκρινίσεις για το νέο ασφαλιστικό σύστημα προχώρησε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι θα αφορά τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Σύμφωνα με τον υπουργό σε αυτό θα μπορούν να ενταχθούν, εάν το επιλέξουν και οι νέοι κάτω των 35 ετών, τονίζοντας ότι οι αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση γίνονται λόγω της αλλαγής στα δημογραφικά στοιχεία.

Ο κ Χατζηδάκης τόνισε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ότι το νέο ταμείο θα είναι δημόσιο, με δημοσιά εποπτεία και εγγυήσεις και δε θα έχει την ευελιξία που έχει η ιδιωτική ασφάλιση ενώ ξεκαθάρισε ότι σε σχέση με τις επικουρικές συντάξεις που δίνονται σύστημα, με το νέο σύστημα θα μπορούμε να έχουμε επικουρικές συντάξεις αυξημένες από 43% έως 68%.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν ξεκίνησε το ισχύον διανεμητικό σύστημα τέσσερις εργαζόμενοι τυπικά επρόκειτο να πληρώνουν τη σύνταξη ενός συνταξιούχου, εντούτοις σήμερα η αναλογία είναι 1, 7 εργαζόμενοι να πληρώνουν τη σύνταξη ενός συνταξιούχου.

Επομένως, είναι αναγκαία η μετάβαση σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα, στο οποίο κάθε εργαζόμενος θα έχει έναν προσωπικό λογαριασμό, έναν προσωπικό κουμπάρα οπού θα επενδύει τα χρήματα του.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός εξήγησε πως κάθε εργαζόμενος θα είναι σε θέση να επιλέξει από τρία διαφορετικά επενδυτικά προφίλ και κάθε 5 χρόνια θα μπορεί να αλλάζει προφίλ, εφόσον το θελήσει.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Προνόμια εμβολιασμένων: Στις 12 οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού