ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπάνες» για Κουτσολιούτσους, τα NPLs της ναυτιλίας και η δυσάρεστη εμπειρία ενος τραπεζίτη

«Καμπάνες» για Κουτσολιούτσους, τα NPLs της ναυτιλίας και η δυσάρεστη εμπειρία ενος τραπεζίτη

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Προστίμων συνέχεια για Κουτσολιούτσους

Νέες «καμπάνες» στην οικογένεια Κουτσολιούτσου, σε μέλη της πρώην διοίκησης της Folli Follie και στην ίδια την εισηγμένη, αναμένεται να ρίξει σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για χειραγώγηση της χρηματιστηριακής αγοράς την περίοδο 2005 -2015. Τα πρόστιμα σχετίζονται ουσιαστικά με τα ευρήματα του διαχειριστικού ελέγχου της PwC, ο οποίος απεκάλυψε το τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο της Folli Follie σε όλο του το εύρος. Να σημειωθεί πως ήδη από το 2019 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει επιβάλει πρόστιμα σχεδόν 30 εκατ. ευρώ στους εμπλεκομένους στο σκάνδαλο για χειραγώγηση της αγοράς που σχετίζεται με τον «εξωραϊσμό» των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας για τη χρήση 2016, αλλά και για χειραγώγηση της αγοράς μέσω των ανακοινώσεων που εξέδωσαν το Μάιο του 2018 , όταν και προσπαθούσαν να «σκεπάσουν» το σκάνδαλο. Καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν εισπράττει τα πρόστιμα αυτά, αλλά βεβαιώνονται στην εφορία, το βάρος της είσπραξης τους πέφτει στις πλάτες της φορολογικής διοίκησης, η οποία και τρέχει τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Δεν αγοράζεις ομπρέλα όταν βρέχει

«Δεν αγοράζεις ομπρέλα όταν βρέχει». Με τη φράση αυτή, o Ρόμπυ Μπουρλάς, νέος CEO της Public MediaMarkt έδωσε το στίγμα των επενδυτικών σχεδίων του ομίλου Olympia. Τι ήθελε να πει; Αφενός ότι δεν είχε κανένα νόημα για την εταιρεία να κάνει βεβιασμένες κινήσεις εξαγορών εν μέσω πανδημίας, καθώς θα πλήρωνε «χρυσάφι» χωρίς βέβαιο αποτέλεσμα. Και αφετέρου ότι τώρα που ηρέμησαν τα πράγματα, βολιδοσκοπεί εταιρείες από πολλούς κλάδους και είναι έτοιμη να κάνει κίνηση. Η αγορά ξέρει εξάλλου ότι ο ιδιοκτήτης της, Πάνος Γερμανός, είναι φορτωμένος με ρευστότητα και εξετάζει μια σειρά από deals. Και εν μέσω καύσωνα μπορεί να αγοράσει και πολλές ομπρέλες και πολύ φθηνά.

Ενεργειακός ανασχηματισμός

Πολυεπίπεδη είναι η προετοιμασία της Διοίκησης της INTRAKAT για την καθολική επέκταση της εταιρείας στην αγορά ενέργειας. Και αυτή η προετοιμασία εκτείνεται από την αλλαγή της επωνυμίας της εισηγμένης , έως τη δημιουργία νέας Γενικής Διεύθυνσης που θα τρέχει τα σχετικά έργα. Χθες γνωστοποιήθηκε στο Χρηματιστήριο πως η επικείμενη γενική συνέλευση των μετόχων της INTRAKAT στις 19 Ιουλίου θα αποφασίσει την αλλαγή της επωνυμίας της εισηγμένης από ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ σε INTRAKAT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ και πως παράλληλα θα υπάρξει τροποποίηση του καταστατικού για επέκταση του σκοπού της. Αυτή η τροποποίηση αφορά αποκλειστικά στην επέκταση της INTRAKAT στο χώρο της ενέργειας, σχέδιο που φέρει την υπογραφή του CEO της εταιρείας Πέτρου Σουρέτη. Η τροποποίηση του καταστατικού θα σηματοδοτήσει την πλήρη εμπλοκή της INTRAKAT στην έρευνα, μελέτη, ανάπτυξη, κατασκευή και εκμετάλλευση σταθμών παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικές ή ανανεώσιμες πηγές, στην παροχή υπηρεσιών προς τρίτους σχετικά με την μελέτη, κατασκευή, παραγωγή, προμήθεια, αποθήκευση και εκμετάλλευση της ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην παραγωγή, προμήθεια, αποθήκευση, πώληση, αγορά και εν γένει εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Alpha Αστικά Ακίνητα

Μεθαύριο Πέμπτη θα διεξαχθεί η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Alpha Αστικά Ακίνητα. Καθώς η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank, το ενδιαφέρον για τη συνέλευση της θυγατρικής της στο χώρο του real estate δεν είναι μεγάλο. Αλλά κανονικά η 79η Γενική Συνέλευση της Alpha Αστικά Ακίνητα δεν θα έπρεπε να περάσει κάτω από τα ραντάρ. Για όσους δεν το γνωρίζουν η Alpha Αστικά Ακίνητα συστάθηκε το 1942 με την επωνυμία «Ανώνυμος Εταιρεία Ιδιοκτησιών Φροντίδος Κτημάτων και Οικονομικών Συμφερόντων (ΙΦΚΟΣ)». Το 1982 μετονομάσθηκε σε «Αστικά Ακίνητα Ανώνυμος Εταιρεία Κτηματικών Οικοδομικών Τουριστικών και Συναφών Επιχειρήσεων», ενώ το 1998 προστέθηκε στην επωνυμία της η λέξη Alpha. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ιστορική εταιρεία επέδειξε μέσα στην πανδημία εξαιρετικές αντοχές. To 2020 τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 2,85 εκατ. ευρώ, έναντι 2,39 εκατ. ευρώ το 2019. Οι απαιτήσεις από πελάτες της αυξήθηκαν από τα 4,12 εκατ. ευρώ το 2019, στα 6,40 εκατ. ευρώ το 2020. Το δε σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της διαμορφώθηκε σε 134,9 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά της διαθέσιμα σε 77,18 εκατ. ευρώ.

Τα NPLs της ναυτιλίας

Στο 1,1 δισ. ευρώ διαμορφώνεται το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ναυτιλιακών εταιρειών που έχουν στα βιβλία τους οι ελληνικές τράπεζες. Δεδομένου ότι το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών διαμορφώνεται στα 47,3 δισ. ευρώ, τα «κόκκινα» δάνεια της ναυτιλίας αποτελούν περίπου το 2,5% του συνόλου. Δεν αποτελεί λοιπόν παράδοξο η επιλογή των ελληνικών τραπεζών να δανειοδοτούν τις εφοπλιστικές επιχειρήσεις. Στο τέλος του 2020 το χαρτοφυλάκιο των ναυτιλιακών δανείων των 4 συστημικών τραπεζών ανερχόταν σε 9,14 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς είχε χαρτοφυλάκιο 2,4 δισ. ευρώ, η Alpha Bank είχε χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών δανείων ύψους 2,39 δισ. ευρώ, η Eurobank είχε χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών δανείων 2,19 δισ. ευρώ και η Εθνική Τράπεζα χαρτοφυλάκιο 2,16 δισ. ευρώ.

Πεπαλαιωμένες πρακτικές

Το περιστατικό που ακολουθεί είναι πέρα ως πέρα αληθινό και διαδραματίστηκε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας. Ανώτερο στέλεχος τραπεζικού ιδρύματος θέλησε να ανοίξει λογαριασμό για τα ανήλικα παιδιά του στην τράπεζα που εργάζεται. Φαινομενικά θα ήταν πανεύκολο. Κατέβηκε κάποιους ορόφους από το κτίριο διοίκησης στο οποίο στεγάζεται, στο ισόγειο του κτιρίου που βρίσκονται τα γκισέ της τράπεζας και περίμενε να έρθει η σειρά του για να εξυπηρετηθεί. Όταν ήρθε η σειρά του, συστήθηκε στην υπάλληλο που βρίσκεται στα γκισέ λέγοντας ότι είναι συνάδελφος και την ενημέρωσε ότι επιθυμεί να ανοίξει λογαριασμό και να καταθέσει χρήματα στο όνομα των παιδιών του. Έκπληκτος άκουσε ότι για να γίνει αυτό, θα έπρεπε να προσέλθουν και τα παιδιά του στο κατάστημα της τράπεζας, προκειμένου να βεβαιωθεί η ταυτοπροσωπία. Όταν ενημέρωσε την υπάλληλο, πως αυτό δεν θα ήταν εύκολο διότι τα παιδιά του δεν μπουν να κατέβουν στο κέντρο, καθώς διαμένουν σε περιοχή των βόρειων προαστίων, τότε η συνάδελφός του τον ενημέρωσε πως δεν υπάρχει άλλη λύση και πως δυστυχώς δεν μπορεί να ανοίξει τον τραπεζικό λογαριασμό. Περίεργος για το τι κάνει ο ανταγωνισμός στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο τραπεζίτης εξήλθε της τράπεζας που εργάζεται και πέρασε στο απέναντι πεζοδρόμιο όπου υπάρχει υποκατάστημα άλλης, ανταγωνίστριας, τράπεζας. Εκεί επανέλαβε πως θέλει να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα των ανήλικων παιδιών του και ζήτησε να του υποδειχθούν οι σχετικές διαδικασίες. Έκπληκτος άκουσε πως δεν υπήρχε κανένας λόγος να κατέβουν τα παιδιά του στο κέντρο της Αθήνας και να παρίστανται στο άνοιγμα του λογαριασμού και πως η ταυτοπροσωπία θα μπορούσε να βεβαιωθεί και στο υποκατάστημα της ίδιας τράπεζας που βρίσκεται στην περιοχή που διαμένει ο τραπεζίτης. Αν και δεν ήταν αυτό που είχε στο μυαλό του όταν άφηνε μια ώρα νωρίτερα το γραφείο του για να διευθετήσει το ζήτημα του τραπεζικού λογαριασμού των παιδιών του, ο φίλος τραπεζίτης άνοιξε τελικά λογαριασμό στην ανταγωνίστρια τράπεζα και όχι στη δική του. Του έμεινε δε η πικρία και ο προβληματισμός για τις προοπτικές του μαγαζιού του, το οποίο ακολουθεί πεπαλαιωμένες πρακτικές σε μια εποχή που η ψηφιακή τραπεζική ανατρέπει τα πάντα.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.