ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το εγχείρημα Τσοτσορού στη Λέσβο, οι Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος και αλαλούμ με έναν πλειστηριασμό

Το εγχείρημα Τσοτσορού στη Λέσβο, οι Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος και αλαλούμ με έναν πλειστηριασμό

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Διπλή τοποθέτηση

Νέους επικεφαλής θα αποκτήσουν μέσα στο επόμενο 48ωρο δύο Ανεξάρτητες Αρχές, καθώς η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αναμένεται σήμερα και αύριο να βάλει τη «βούλα» της, στις τοποθετήσεις των προτεινόμενων από την κυβέρνηση προσώπων. Αρχικά σήμερα το μεσημέρι θα περάσουν από ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας οι συνταξιούχοι δικαστικοί Χαράλαμπος Βουρλιώτης και Παναγιώτης Καραγιάννης, οι οποίοι προτείνονται για τις θέσεις του Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και του Αναπληρωτή Προέδρου αντιστοίχως. Πρόκειται για διακεκριμένους δικαστικούς που συνταξιοδοτήθηκαν στις 30 Ιουνίου και οι οποίοι έχουν μια πορεία τουλάχιστον 40 ετών στο δικαστικό σώμα. Η παρουσία τους στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, αποτελεί επιλογή που βρίσκει σύμφωνη σύσσωμη τη νομική κοινότητα. Ειδικά ο Μυτιληνιός στην καταγωγή κ. Βουρλιώτης, θεωρείται εξαιρετικά κατάλληλος για τη θέση, δεδομένης της πλούσιας εμπειρίας του. Παράλληλα, εκτός από την Αρχή για το Ξέπλυμα, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα τοποθετήσει αύριο και το Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Η πρόταση του Υπουργικού Συμβούλιο είναι να ανανεωθεί η θητεία του σημερινού επικεφαλής Άγγελου Μπίνη, κάτι που αναμένεται να υπερψηφιστεί από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Να σημειωθεί πως ο κ. Μπίνης την πενταετία 2014-2019 εργαζόταν στον ΟΟΣΑ ως Portfolio Manager σε θέματα διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς και έχει ήδη μεταφέρει αυτό το know how στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Η «αγγαρεία» Στάσση

Στη Βουλή θα βρεθεί σήμερα και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, για να ενημερώσει τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου του Κοινοβουλίου σχετικά με τις ανάγκες της εταιρείας σε υγρά καύσιμα. Σε όσους ακούγεται ως «αγγαρεία» η σχετική ενημέρωση, να πούμε πως δεν έχουν άδικο. Πρόκειται για μια παρωχημένη υποχρέωση που απορρέει από τον Κανονισμό της Βουλής και σίγουρα δεν συνάδει με το σύγχρονο management εισηγμένων επιχειρήσεων όπως η ΔΕΗ, που κανονικά πρέπει να λογοδοτούν μόνον στους μετόχους τους. Βλέπετε ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει πως κάθε Διαρκής Επιτροπή ενημερώνεται για κάθε δημόσια σύμβαση έργου, υπηρεσιών, προμηθειών, καθώς και για κάθε σύμβαση που αφορά σε αγορά, εκποίηση ή εκμετάλλευση ακινήτων, που συνάπτεται από υπουργεία ή από εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, των οποίων τη διοίκηση ορίζει το Ελληνικό Δημόσιο, και δημόσιες επιχειρήσεις ή οργανισμούς, εφόσον το ύψος αυτής υπερβαίνει το ποσό των 20 εκατ. ευρώ. Καλός ο έλεγχος, δεν λέμε, αλλά εξακολουθούμε να αναρωτιόμαστε τι άποψη και λόγο μπορούν να έχουν οι βουλευτές για τις ανάγκες της ΔΕΗ σε υγρά καύσιμα…

Ελαιόλαδο δια χειρός Τσοτσορού

Στο νότιο άκρο της Λέσβου και βόρεια του Πλωμαρίου βρίσκεται το χωριό Κουρνέλα. Ένας ημιορεινός οικισμός που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα και ο οποίος έχει σήμερα μόλις δύο μόνιμους κατοίκους. Αυτή την περιοχή επέλεξε ο πολυπράγμον manager Στάθης Τσοτσορός για να αναπτύξει ένα σύνθετο επιχειρηματικό project μέσω της εταιρείας Κτήματα Πλωμαρίου (Plomari Estates). Χαρακτηρίζουμε ως σύνθετο το project διότι απαίτησε τη συστηματική συγκέντρωση, σε βάθος χρόνου, δεκάδων εγκαταλειμμένων μικροϊδιοκτησιών στο ερημωμένο ορεινό χωριό, αλλά και ειδική προσπάθεια για να αναβιώσουν οι εγκαταλειμμένοι ελαιώνες και να παραχθεί ελαιόλαδο υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών. Η προσπάθεια αυτή ωρίμασε και έτσι προ τριμήνου η Κτήματα Πλωμαρίου κατοχύρωσε τα εμπορικό σήματα Plomari Estates Donum Terram, Olea Mytilene Premium και Olea Mytilene κάνοντας το πρώτο καθοριστικό βήμα για την αξιοποίηση της παραγωγής της. Αξίζει να σημειώσουμε πως στο επιχειρηματικό εγχείρημα εμπλέκεται ο Δημήτρης Τσοτσορός, υιός του Στάθη και η οικογενειακή επιχείρηση E.T. CO Συμμέτοχων και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών.

Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος

Ενδιαφέρον θα έχουν οι ανακοινώσεις της Διοίκησης της Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος που θα γίνουν μεθαύριο κατά την 96η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, δεδομένων των οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η εισηγμένη. Μπορεί μέσα στο 2020 η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς να συνέβαλαν στην αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων της Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος με τη σύναψη νέου δανείου ποσού 3 εκατ. ευρώ πενταετούς διάρκειας που αντικατέστησε βραχυπρόθεσμα δάνεια ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο αυτό δεν αρκεί. Ο συνολικός δανεισμός τους ομίλου ανέρχεται σε 14,7 εκατ. ευρώ, όταν οι καταθέσεις του είναι μόλις 273.000 ευρώ και η αξία παγίων του δεν ξεπερνάει τα 12 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, άλλη μια πρόκληση με την οποία είναι αντιμέτωπη η εταιρεία αφορά στις εμπορικές απαιτήσεις. Οι εμπορικές απαιτήσεις είναι ποσά που οφείλονται από πελάτες για αγαθά που πωλήθηκαν ή για υπηρεσίες που παρασχέθηκαν στο πλαίσιο των συνήθων επιχειρηματικών πρακτικών. Στο τέλος του 2020 οι εμπορικές απαιτήσεις του Ομίλου ανέρχονταν σε 6 εκατ. ευρώ, όταν ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ήταν στο σύνολο του έτους στα 20,4 εκατ. ευρώ. Από τα 6 εκατ. ευρώ των εμπορικών απαιτήσεων, εντός διαστήματος πίστωσης, ήτοι εντός εξαμήνου, διακανονίσθηκαν απαιτήσεις μόλις 2,3 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 3,7 εκατ. ευρώ αποτελούν απαιτήσεις που δεν έχουν διακανονιστεί εγκαίρως. Η Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος έχει ασφαλιστεί για τον κίνδυνο που απορρέει από αυτές τις απαιτήσεις, αλλά η ασφάλιση δεν καλύπτει το σύνολο των ανοιγμάτων.

Πολυπλειστηριασμός

Πολλά παράδοξα προκύπτουν στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Sexta, ενός πλοίου μεταφοράς χύδην φορτίων (bulk carrier) με σημαία Παναμά, το οποίο μέσα στην εβδομάδα 28 Ιουλίου 2021– 4 Αυγούστου 2021 θα βγει σε πλειστηριασμό δύο φορές με δύο διαφορετικές τιμές εκκίνησης, που έχουν βασιστεί σε δύο διαφορετικές εκτιμήσεις. Το bulk carrier που κατασκευάσθηκε το 2000 έχει μήκος 134,88 μέτρα, πλάτος 24 μέτρα, βύθισμα 12,80 μέτρα, ολική χωρητικότητα 11.376 κόρων και καθαρή χωρητικότητα 6.331 κόρων. Ανήκει δε στην εταιρεία Sexta Marine SA που εδρεύει στην Μονροβία Λιβερίας, η οποία σχετίζεται με την ναυτιλιακή Medlink Management SA. Το πλοίο θα βγει αρχικά στο «σφυρί» στις 28 Ιουλίου με επισπεύδουσα την αμερικανική ACT MARITIME LLC, για μια οφειλή ύψους 2,847 εκατ. δολαρίων. Αυτός ο πλειστηριασμός θα γίνει με τιμή πρώτης προσφοράς το 1,2 εκατ. δολάρια, καθώς το πλοίο έχει εκτιμηθεί στο 1,8 εκατ. δολάρια. Το παράδοξο είναι πως στις 4 Αυγούστου το Sexta θα βγει ξανά σε πλειστηριασμό με επισπεύδουσα αυτή τη φορά την εταιρεία Anchor Marine Supplies, από τη Σιγκαπούρη. Στον δεύτερο αυτό πλειστηριασμό η τιμή εκτίμησης του bulk carrier είναι το 1 εκατ. δολάρια και η τιμή πρώτης προσφοράς τα 666 χιλ. δολάρια. Που οφείλετε η μεγάλη διαφορά στις εκτιμήσεις; Η μια αποτιμά το πλοίο ως σκραπ, δηλαδή βάσει της αξίας του στα διαλυτήρια Κίνας και Ινδονησίας, ενώ η άλλη εκτίμηση το αποτιμά ως πλοίο εν ενεργεία έτοιμο να σαλπάρει. Είναι αυτό εφικτό για ένα πλοίο 21 ετών; Μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε πως αυτή την περίοδο στον τομέα των bulk carriers, ναυλώνονται ακόμη και τα «τροχόσπιτα».

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.