ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ θα μετάσχει στο Eurogroup της Δευτέρας – Η προσοχή στο 2022

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ θα μετάσχει στο Eurogroup της Δευτέρας – Η προσοχή στο 2022
European Union

Την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο προσεχές Εurogroup της 12ης  Ιουλίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ και η Αμερικανίδα αξιωματούχος θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη διεθνή διάσταση των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών της ευρωζώνης με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στην οικονομική ανάκαμψη καθώς και σε θέματα τραπεζικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Στα πλαίσια του Eurogroup θα γίνει ενημέρωση σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου για το ευρώ, εστιάζοντας ιδίως στις συζητήσεις για την τραπεζική ένωση, με σκοπό την προετοιμασία των μελλοντικών εργασιών.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές της ευρωζώνης και αναμένεται να επικεντρωθούν στις προοπτικές για το 2022.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει επίσης την αξιολόγησή της με βάση την ανάλυση που εκπόνησε για τα προγράμματα σταθερότητας του 2021. Η συζήτηση θα χρησιμεύσει στην κατάρτιση των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων και στην εκπόνηση των συστάσεων για την ευρωζώνη για το 2022.

Τέλος, οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τις πιθανές επιπτώσεις ενός ψηφιακού ευρώ για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την Οικονομική και Νομισματική Ένωση στο σύνολό της. Θα επικεντρωθούν στην πολιτική του διάσταση, σεβόμενοι πλήρως τους ρόλους και τις εντολές όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών οργάνων.

Σημειώνεται πως το Eurogroup συζήτησε για το ευρώ ως ψηφιακό νόμισμα τον Νοέμβριο του 2020, μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του Ευρωσυστήματος για το ψηφιακό ευρώ. Η συζήτηση αυτή επαναλήφθηκε τον Απρίλιο του 2021, με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της δημόσιας διαβούλευσης της ΕΚΤ. Τον Μάρτιο του 2021 η σύνοδος κορυφής για το ευρώ ζήτησε να προωθηθούν οι διερευνητικές εργασίες για την ενδεχόμενη εισαγωγή ενός ψηφιακού ευρώ.