ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το 2023 η επιστροφή του τουρισμού στα επίπεδα του 2019

Το 2023 η επιστροφή του τουρισμού στα επίπεδα του 2019
AP

Η κρίση που επέφερε στον τουρισμό η πανδημία δεν επιτρέπει προβλέψεις για ανάκαμψη της ταξιδιωτικής κίνησης και δαπάνης στο επίπεδο του 2019 σε διάστημα μικρότερο των δύο έως τριών ετών.

Αυτός είναι ο χρόνος που αναμένεται να χρειαστεί το ταξίδι αναψυχής ώστε να επιστρέψει στα αυξημένα επίπεδα ζήτησης, τόσο για την Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Σύμφωνα με έρευνα του UNWTO (World Tourism Barometer), το 51% των ερωτηθέντων στην Ευρώπη αναμένει επιστροφή του διεθνούς τουρισμού στα προ της πανδημίας επίπεδα το 2023 και το 35% από το 2024 και μετά.

Κατά το 2021, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες ως προς τη διανομή των εμβολίων, η επιτάχυνση και η αποτελεσματικότητα των εμβολιαστικών προγραμμάτων, σε συνδυασμό με άλλες στρατηγικές (αυστηρότερα πρωτόκολλα υγείας, αύξηση των rapid tests, πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό), αναμένεται να οδηγήσουν σε φρενάρισμα των ταξιδιωτικών περιορισμών, της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της τουριστικής κίνησης. Αυτό φαίνεται ήδη στα επίπεδα των προκρατήσεων.

Δεδομένων των περιορισμών που πλέον τίθενται σε εστίαση και διασκέδαση για τους μη εμβολιασμένους η δυναμική του τουρισμού για εφέτος αναμένεται να επηρεαστεί πρόσθετα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.