ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργείο Εργασίας: Ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών έως 72 δόσεις

Κομπιουτεράκι, χρήματα
pixabay

Τροπολογία για τη ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών της πανδημίας έως 72 δόσεις, και τη δυνατότητα επανένταξης στις απολεσθείσες ρυθμίσεις με την καταβολή της δόσης Αυγούστου έως το τέλος Σεπτεμβρίου κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή.

Συγκεκριμένα:

1α. Παρατείνεται μέχρι την 31η.12.2021 η προθεσμία καταβολής οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών, η οποία παρατάθηκε μέχρι την 30ή.4.2021 στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού.

β. Παρέχεται η δυνατότητα να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής έως και εβδομήντα δύο (72) μηνιαίων δόσεων, αντί έως και σαράντα οκτώ (48), όπως ισχύει, οι ανωτέρω ασφαλιστικές οφειλές καθώς και οι οφειλές ασφαλιστικών εισφορών περιόδων απασχόλησης Φεβρουάριου 2020 έως Ιουνίου 2021, απαιτητών από 1ης.3.2020 έως 31η.7.2021, που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης, εφόσον πρόκειται για εργοδότες ή για αυτοπασχολούμένους και ελεύθερους επαγγελματίες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και καταβάλλεται η πρώτη δόση μέχρι την 31η.1.2022.

2.α. Παρέχεται η δυνατότητα, εφόσον απώλεσαν κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος από την 1η.3.2020 έως και την 31η.7.2021 ρύθμιση τμηματικής καταβολής, να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομένοντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης:

  • οφειλέτες με ασφαλιστικές οφειλές, που είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής των δόσεων κατά τρεις (3) μήνες στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού,
  • εργοδότες, αυτοπασχολούμενοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και έχουν κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) που ορίζεται σε σχετική υ.α.,
  • εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις με κύριο Κ.Α.Δ. της ως άνω υ.α., με αναστολή σύμβασης εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από την 1η.3.2020 μέχρι την 31η.7.2021.

β. Συντελείται η επανένταξη των ως άνω οφειλετών στη ρύθμιση με την καταβολή της δόσης του μηνάς Αυγούστου 2021, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα Σεπτεμβρίου 2021 μαζί με τη δόση του μηνός Σεπτεμβρίου 2021.

  1. Επανακαθορίζεται η προθεσμία διατήρησης των δεδομένων που καταχωρούνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταχώριση και διαχείριση των αποτελεσμάτων της αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό COVID-19, σε τριάντα (30) ημέρες από επτά (7) ημέρες που ισχύει σήμερα.
  2. Προβλέπεται, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα, η χορήγηση πιστοποιητικού δικαιωμάτων μεθοριακού εργαζομένου στους οριζόμενους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που απασχολούνται ως μισθωτοί ή μη μισθωτοί μεθοριακοί εργαζόμενοι.

Το εν λόγω πιστοποιητικό αναγνωρίζει στους ανωτέρω μεθοριακούς εργαζόμενους τη διατήρηση της ισχύος του δικαιώματος στην εργασία το οποίο κατοχύρωσαν πριν την 1/1/2021 και δεν χορηγεί καθεστώς διαμονής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Στη φυλακή ο Πέτρος Φιλιππίδης