ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Arogi.gov.gr: Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις αιτήσεις αποζημιώσεων των πυρόπληκτων

Arogi.gov.gr: Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις αιτήσεις αποζημιώσεων των πυρόπληκτων
InTime

Arogi.gov.gr: Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ στην οποία οι πολίτες θα καταθέτουν υπεύθυνες δηλώσεις για αποζημιώσεις που αφορούν όσες καταστροφές έχουν υποστεί οικίες και επιχειρήσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Τα μέτρα στήριξης ανακοινώθηκαν, με την εξειδίκευση να γίνεται το απόγευμα της Τρίτης (10.08), με τους πυρόπληκτους να καταθέτουν μια υπεύθυνη δήλωση για κάθε ακίνητο που έχει υποστεί ζημιές στην πλατφόρμα arogi.gov.gr.

Tους άξονες του πακέτου στήριξης για τους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές περιέγραψε ο κ. Σταϊκούρας:

  • Άμεση παροχή στεγαστικής συνδρομής και αποζημίωση οικοσκευών
  • Μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι για τη στεγαστική συνδρομή (80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου), παρέχεται – άμεσα – πρώτη αρωγή:

Τα μέτρα ανακούφισης - Κατοικίες

Για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή

Τα μέτρα ανακούφισης - Λοιπά κτίσματα και επιχειρηματικά ακίνητα

Για κτήρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς προκαταβολή 14.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.

Για κτήρια που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά προκαταβολή 8.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή

Για κτήρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες αλλά είναι λειτουργικά προκαταβολή 3.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Μέσα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, θα δημιουργηθεί η πλατφόρμα arogi.gov.gr στην οποία οι πολίτες θα καταθέτουν υπεύθυνη δήλωση για κάθε ακίνητο, αναφέροντας την έκταση της ζημιάς που έχει υποστεί.

Η καταβολή της πρώτης αρωγής θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Παράλληλα θα «τρέχει» η καταγραφή από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για να προσδιοριστεί το τελικό ποσό της ζημιάς, μετά την υποβολή φακέλου από τον εκάστοτε πληττόμενο.

Το επιπλέον ποσό για Στεγαστική Συνδρομή, θα καταβάλλεται μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης του φακέλου. Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί φάκελος ή προσδιοριστεί μικρότερο ύψος ζημιάς σε σχέση με την προκαταβολή, η διαφορά θα λογίζεται ως αχρεωστήτως καταβληθείσα.

Όλα τα μέτρα αποζημίωσης και στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από τις πυρκαγιές

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός - Αρναούτογλου: Τοπικές καταιγίδες και χαλάζι την Τετάρτη - Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα