ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη έχει εκτοξευθεί η τιμή της ξυλείας στη διεθνή αγορά

Στα ύψη έχει εκτοξευθεί η τιμή της ξυλείας στη διεθνή αγορά
Στα ύψη έχει εκτοξευθεί η τιμή της ξυλείας στη διεθνή αγορά
Pixabay

Τον Μάιο του 2020, μια μονάδα όγκου ξυλείας που ορίζεται περίπου στα 2,35 κυβικά μέτρα διετίθετο στις ΗΠΑ για λιγότερο από 354 δολάρια. Τον Μάιο του 2021, η τιμή της έφτασε τα 1.670 δολάρια!

Σύμφωνα με αναλύσεις, η τεράστια αύξηση των τιμών οφείλεται στην απότομη αύξηση της ζήτησης και ταυτόχρονα στην αδυναμία από την πλευρά της προσφοράς να ανταποκριθεί επαρκώς, ειδικά επειδή η βιομηχανία επεξεργασίας ξύλου έχει επίσης επηρεαστεί από τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Υψηλή ζήτηση υπήρξε από νοικοκυριά που προχώρησαν στην ανοικοδόμηση των σπιτιών τους ή την κατασκευή νέων. Η άνοδος της τιμής της ξυλείας εξαπλώθηκε σταδιακά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Αναλυτές προειδοποιούν ότι η τιμή της ξυλείας θα αυξηθεί ξανά, καθώς αναφέρουν τουλάχιστον τρεις παράγοντες.

  • Ο πρώτος είναι το ξέσπασμα πυρκαγιών στις δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ήδη πλήξει τεράστιες περιοχές στην Καλιφόρνια, στο Ορεγκον και στην Ουάσιγκτον.
  • Ο δεύτερος παράγοντας είναι ο διπλασιασμός των δασμών που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις εισαγωγές ξυλείας τον Μάιο.
  • Ο τρίτος παράγοντας που θα ανεβάσει ξανά τις τιμές του ξύλου σχετίζεται με το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην κατασκευή κτιρίων.