ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Μέχρι πότε η υποβολή - Στην τσιμπίδα της Εφορίας χιλιάδες φορολογούμενοι

Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις - Σαρωτικοί έλεγχοι από την Εφορία

Φορολογικές δηλώσεις 2021: «Ραβασάκια» με φόρους από το παρελθόν στέλνει η Εφορία σε χιλιάδες  φορολογούμενους που ξέχασαν να υποβάλουν δηλώσεις εισοδήματος από το φορολογικό έτος 2015 και μετά.

Με νομοθετική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.

Για το 70% των φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα, δεν προκύπτει πληρωμή φόρου καθώς για την πλειοψηφία των δηλώσεων ο φόρος που προκύπτει είναι μηδενικός, ενώ σημαντικός αριθμός φορολογουμένων λαμβάνει επιστροφή φόρου. με την εκκαθάριση.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στα φορολογικά μέτρα- «ανάσα» που έχει λάβει η Κυβέρνηση, όπως η εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας με τους μειωμένους συντελεστές, η αναστολή των τεκμηρίων διαβίωσης, καθώς της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα.

Στα 828 ευρώ ο μέσος φόρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών

Μέχρι στιγμής, με εκκαθαρισμένες 7 στις 10 φορολογικές δηλώσεις, το κράτος εισπράττει μόλις 1,35 δισ. ευρώ καθαρά. Τα 1.952.523 χρεωστικά εκκαθαριστικά αντιστοιχούν σε φόρο 1,61 δισ. ευρώ, ενώ τα 1.053.885 πιστωτικά εκκαθαριστικά αντιστοιχούν σε επιστροφή φόρου 258 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ο μέσος φόρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών ανέρχεται σήμερα σε 828 ευρώ, όταν στην αντίστοιχη περίοδο του 2020 ξεπερνούσε τα 1.000 ευρώ. Φέτος, ο φόρος εισοδήματος που θα εισπραχθεί από τα εκκαθαριστικά αναμένεται να βρεθεί κάτω από 2,3 δισ. ευρώ.

Το 2020 ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων απέδωσε δημοσιονομικά 2,952 δισ. ευρώ καθαρά, καθώς με τα χρεωστικά εκκαθαριστικά βεβαιώθηκαν 3,331 δισ. ευρώ και αφαιρέθηκαν 378 εκατ. ευρώ των πιστωτικών εκκαθαριστικών.

Όσοι φορολογούμενοι υπέβαλαν τη δήλωσή τους έως και την Τετάρτη 28 Ιουλίου και εφόσον τα εκκαθαριστικά ήταν χρεωστικά, ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί σε οκτώ μηνιαίες δόσεις.

Για τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται μετά τις 28 Ιουλίου και μέχρι τις 27 Αυγούστου που λήγει κανονικά η προθεσμία οι φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι οι δόσεις περιορίζονται σε 7, με την πρώτη να είναι διπλή καθώς στο τέλος Αυγούστου θα πρέπει να καταβληθεί η δόση του Ιουλίου και η δόση του Αυγούστου.

Στα δίχτυα της Εφορίας οι ... ξεχασιάρηδες

«Τσουχτερά» πρόστιμα θα στείλει η Εφορία σε χιλιάδες φορολογούμενους που ξέχασαν να υποβάλουν δηλώσεις εισοδήματος από το φορολογικό έτος 2015 και μετά και εντόπισαν οι διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ.

Με απόφαση του διοικητή της, Γιώργου Πιτσιλή, η Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει κατ' εκτίμηση στον υπολογισμό των φόρων. Στους υπόχρεους κοινοποιούνται πράξεις προσδιορισμού του φόρου, οι οποίες είναι κατ’ εκτίμησηκαι περιλαμβάνουν φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρος πολυτελούς διαβίωσης και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να αποφύγουν τον υπολογισμό του φόρου από την Εφορία, μόνο στην περίπτωση που υποβάλουν άμεσα τις δηλώσεις που εκκρεμούν.

Ο φορολογούμενος υποχρεούται σε καταβολή του οφειλόμενου με βάση την πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού του φόρου, εκτός αν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, οπότε ο φόρος υπολογίζεται με βάση το περιεχόμενο της δήλωσης που θα υποβάλει.

Η πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου κοινοποιείται ηλεκτρονικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αναδρομικά: Έρχεται νέο «κύμα» πληρωμών - Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις