ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικό «τσουνάμι» 1 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο με 3+1 δόσεις

Φορολογικός λογαριασμός που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ περιμένει τον Σεπτέμβριο εκατομμύρια φορολογουμένους.
Φορολογικός λογαριασμός που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ περιμένει τον Σεπτέμβριο εκατομμύρια φορολογουμένους, που θα κληθούν  να εξοφλήσουν μέχρι και 4 δόσεις για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.
INTIME

Φορολογικός λογαριασμός που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ περιμένει τον Σεπτέμβριο εκατομμύρια φορολογουμένους, που θα κληθούν  να εξοφλήσουν μέχρι και 4 δόσεις για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

Ο Σεπτέμβριος θα είναι ο δυσκολότερος μήνας για τους φορολογουμένους, καθώς μετά και την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των εφετινών φορολογικών δηλώσεων μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου, θα κληθούν να πληρώσουν:

  • Εως και τρεις δόσεις για τον φόρο εισοδήματος. Μέχρι την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν οι πρώτες δύο από τις οκτώ μηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος που έχει προκύψει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Πρόκειται για τις δόσεις Ιουλίου και Αυγούστου, ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί και η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος που αφορά τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου. Οι φορολογούμενοι που θέλουν να κερδίσουν την έκπτωση 3% στο συνολικό ποσό του οφειλόμενου φόρου που προκύπτει από τη φορολογική δήλωση θα πρέπει να βιαστούν. Θα πρέπει να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωσή τους μέχρι τις 27 Αυγούστου και να καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι και τις 31 Αυγούστου.
  • Πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, θα χτυπήσουν την πόρτα 7,3 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, με την εφορία να ζητεί την πληρωμή της πρώτης δόσης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.Δεν αποκλείεται το οικονομικό επιτελείο να δώσει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να πληρώσουν τη δόση του Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 29 Οκτωβρίου μαζί με τη δεύτερη δόση του φόρου ακινήτων χωρίς να επιβληθεί πρόστιμο στους ιδιοκτήτες. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις με την τελευταία δόση να λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.
  • Επανένταξη στις 100 και 120 δόσεις. Οσοι έχασαν το χρονικό διάστημα από 1ης Μαρτίου 2020 έως τις 31 Ιουλίου 2021 τις 100 και 120 δόσεις και θέλουν να επανενταχθούν σε αυτές θα πρέπει να πληρώσουν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου τις δόσεις Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Η δυνατότητα αυτή δίνεται μόνο σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία.