ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η δυσφορία για την απομάκρυνση Ζαββού, οι πωλήσεις της Bluehouse και η δυναμική των ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Η δυσφορία για την απομάκρυνση Ζαββού, οι πωλήσεις της Bluehouse και η δυναμική των ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι Ευρωπαίοι για τον Ζαββό

Με απογοήτευση είδαν πολλοί στις Βρυξέλλες, στην Φρανκφούρτη και στο Λουξεμβούργο την απομάκρυνση από το κυβερνητικό σχήμα του υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργου Ζαββού. Βλέπετε ο καρατομηθείς υφυπουργός ήταν εκ των στενότερων συνομιλητών της Κομισιόν, καθώς από το 2019 μέχρι σήμερα χειρίστηκε όλα τα ζητήματα που είχαν να κάνουν με τις τράπεζες και τις κρατικές ενισχύσεις. Παράλληλα, συντόνισε την κατάρτιση πολλών σημαντικών νομοσχεδίων για τον εκσυγχρονισμό του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Είναι ενδεικτικό πως ο κ. Ζαββός έφερε μόνος του εις πέρας το δύσκολο έργο της κατάρτισης του θεσμικού πλαισίου του «Ηρακλή», του σχεδίου εγγυήσεων που ξαλάφρωσε τους τραπεζικούς ισολογισμούς από δισεκατομμύρια κόκκινων δανείων και «σκελετών». Ως τεχνοκράτης καριέρας ο κ. Ζαββός δεν αρεσκόταν στο να κάνει δημόσιες σχέσεις ή να χαϊδεύει αυτιά. Και αυτό αφορούσε και τη σχέση του με συναδέλφους του στο υπουργείο Οικονομικών και στο Μέγαρο Μαξίμου. Πολλοί άλλωστε είδαν με μεγάλη καχυποψία το γεγονός ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα ο κ. Ζαββός κράτησε δίπλα του και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου τα οποία είχαν θέσεις ευθύνης και επί ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, στους σχεδόν 26 μήνες που έμεινε στη θέση του έδειξε πως πρωταρχικός σκοπός του ήταν να διαφυλάξει το δημόσιο συμφέρον. Τελικά ο ρόλος του ως πολιτικού κυματοθραύστη, η τεχνοκρατική του φύση και η προσήλωση στο έργο, δεν ήταν από μόνα τους αρκετά για να το κρατήσουν στη θέση του. Βλέπετε πολιτική χωρίς δημόσιες σχέσεις δεν γίνεται…

Η Καλογήρου αποχωρεί

Και μια και ο λόγος για αποχωρήσεις, να αναφερθούμε και σε μία άλλη αποχώρηση, που είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι έχει φέρει ανακούφιση σε πολλούς επιχειρηματίες και πρώην οικονομικούς παράγοντες. Στις 15 Σεπτεμβρίου εκπνέει η δεύτερη θητεία της Δήμητρας Καλογήρου στην προεδρία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και η ίδια οδηγείται σε αφυπηρέτηση. Βλέπετε η κυπριακή νομοθεσία θέτει περιορισμό στη θητεία του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με μέγιστο διάστημα τις δύο θητείες. Η κ. Καλογήρου από το 2011 έως σήμερα έχει χειριστεί δεκάδες μεγάλες υποθέσεις, από το εθνικό δράμα της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, έως το σκάνδαλο με την χρήση βίζα, ενώ έχει οδηγήσει στις εισαγγελικές αρχές πλήθος υποθέσεων που έχουν να κάνουν με τα ατασθαλίες επιχειρηματιών και τραπεζιτών. Και από το στόχαστρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου δεν έχουν γλιτώσει ούτε και Ελλαδίτες επιχειρηματίες. Μάλιστα, όπως επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου, κάθε φορά που ανακάλυπτε κάτι μεμπτό τροφοδοτούσε με σχετικά στοιχεία και την ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αυτή η πρακτική σε πολλές περιπτώσεις είχε οδηγήσει τους εμπλεκόμενους σε δίπλα πρόστιμα και κυρώσεις. Οπότε η αφυπηρέτηση της Δήμητρας Καλογήρου αποτελεί καλή είδηση για πολλούς από τους προαναφερθέντες.

Οι ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Σε 17 σχεδόν χρόνια ανέρχεται η μέση διάρκεια των διμερών συμβολαίων πώλησης παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) από τις μονάδες ΑΠΕ που διαθέτει σήμερα ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ, εγκατεστημένης ισχύος 493 MW. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε χθες η Διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ΄, σε στάδιο επικαιροποίησης κατασκευαστικών αδειών βρίσκονται την τρέχουσα περίοδο ακόμη δύο αιολικά πάρκα, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 88,2 MW, ενώ έργα ΑΠΕ 1.095 ΜW βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης. Να σημειωθεί πως στο πρώτο εξάμηνο 2021 ο κύκλος εργασιών του κλάδου ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανήλθε σε 51,6 εκατ. ευρώ, όταν ο συνολικός τζίρος του ομίλου ήταν στο ίδιο διάστημα στα 393 εκατ. ευρώ. Εάν σήμερα 1 στα 7 ευρώ που βγάζει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ προκύπτει από τις δραστηριότητες ΑΠΕ την επόμενη πενταετία η σχετική συμμέτοχή στο συνολικό τζίρο θα έχει αυξηθεί σημαντικά.

Οι πωλήσεις της Bluehouse

Την πώληση της συμμετοχής που διαθέτει στο εκπτωτικό χώρο των McArthurGlen στα Σπάτα έχει δρομολογήσει η επενδυτική εταιρεία Bluehouse Capital. Η αποεπένδυση σχετίζεται σύμφωνα με πληροφορίες με την συγκέντρωση ρευστότητας από την πλευρά του διαχειριστή της Bluehouse Capital, Βίκτωρα Πιζάντε. Κάποιες πληροφορίες σχετίζουν την συγκέντρωση κεφαλαίων με νέες επενδύσεις της Bluehouse Capital στο real estate της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά άλλες πληροφορίες σχετίζουν την κίνηση αυτή με «γκρίνιες και παράπονα» επενδυτών που έχουν βάλει τα χρήματα τους στα fund που διαχειρίζεται ο Πιζάντε και δεν έχουν δει τις επιστροφές που ανέμεναν. Μάλιστα κάποιοι απ’ αυτούς προχώρησαν σε καταγγελίες στις αρχές του Λουξεμβούργο και της Κύπρου με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε εξέλιξη διπλός έλεγχος. Η Bluehouse Capital κατέχει από το 2011 το 50% του εκπτωτικού χώρου των McArthurGlen στα Σπάτα με την επένδυση αυτή να αποτιμάται σήμερα κοντά στα 100 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοικητική ομάδα της Bluehouse διαπραγματεύεται την πώληση του 50% του εκπτωτικού κέντρου αποκλειστικά με την ίδια την McArthurGlen που κατέχει το υπόλοιπο 50%. Να σημειωθεί πως τις προηγούμενες εβδομάδες η Bluehouse Capital πούλησε και τις συμμετοχές της στο Point Shopping Center στο Ζάγκρεμπ και στο Terrapark στη Βουδαπέστη, ήτοι σε προβεβλημένα εμπορικά ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως «φιλέτα».

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.