ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς γίνεται η χορήγηση θεώρησης εισόδου σε ψηφιακούς νομάδες

Πώς γίνεται η χορήγηση θεώρησης εισόδου σε ψηφιακούς νομάδες
Pixabay

Η Ελλάδα έχοντας ως στόχο την προσέλκυση αλλοδαπών εξ’ αποστάσεως εργαζομένων, προχώρησε στην θέσπιση ενός ευέλικτου πλαισίου προκειμένου να χορηγείται θεώρηση εισόδου 12μηνης διάρκειας σε πολίτες τρίτων χωρών αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες ή μισθωτούς με εργοδότες ή πελάτες εκτός Ελλάδας. 

Η διαδικασία για την έκδοση της θεώρησης εισόδου είναι σχετικά απλή καθώς απαιτεί την υποβολή αίτησης στην αρμόδια ελληνική προξενική αρχή, ωστόσο μία από τις βασικές προϋποθέσεις είναι ο εργαζόμενος που θα του χορηγηθεί η θεώρηση εισόδου να διαθέτει επαρκείς πόρους διαβίωσης οι οποίοι ορίζονται σε τουλάχιστον 3.500 ευρώ μηνιαίως.

Μετά την λήξη της θεώρησης εισόδου, υπάρχει δικαίωμα για αίτηση έκδοσης άδειας διαμονής διετούς διάρκειας ενώ ο εργαζόμενος διατηρεί το δικαίωμα να συνοδευθεί από μέλη της οικογένειάς του.

Τυχόν διαστήματα απουσίας από την χώρα μικρότερα των έξι μηνών ετησίως δεν δημιουργούν πρόβλημα στην έκδοση της άδειας διαμονής ενώ τονίζεται ότι τόσο η θεώρηση εισόδου όσο και η τυχόν άδεια διαμονής, δεν παρέχουν δικαίωμα εργασίας σε εργοδότη με έδρα στην Ελλάδα.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι το ψηφισθέν νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει φορολογικές διατάξεις παρά μόνο διατάξεις μεταναστευτικού δικαίου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο φορολόγησης των εν λόγω εργαζομένων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανατροπή με την ΚΥΑ για τους κλειστούς χώρους - Τι θα ισχύσει για τους ανεμβολίαστους ανήλικους

Υπόθεση κοκαΐνης: «Με κατέστρεψε», φώναξε η πρώην παίκτρια στο άκουσμα της προσωρινής κράτησης

Πέτρος Φιλιππίδης: Το χυδαίο μήνυμα που έστειλε σε θύμα του - Πώς του στοίχισε την αποφυλάκισή του