ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις στο ρεύμα: Από τις καταναλώσεις Σεπτεμβρίου η επιδότηση – Ανοιχτό να συνεχιστεί και το 2022

Ρεύμα αυξήσεις επιδότηση
Διευκρινίσεις για τα μέτρα στήριξης ενόψει των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας διευκρινίζοντας ότι η επιδότηση μέχρι 300 κιλοβατώρες θα αφορά από τις καταναλώσεις Σεπτεμβρίου
ΙΝΤΙΜΕ/Φωτογραφία αρχείου

Διευκρινίσεις για τα μέτρα στήριξης ενόψει των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας διευκρινίζοντας ότι η επιδότηση μέχρι 300 κιλοβατώρες θα αφορά από τις καταναλώσεις Σεπτεμβρίου

Από τις καταναλώσεις Σεπτεμβρίου θα υπάρξει η επιδότηση των 30 ευρώ για καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατόρες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ όπως εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Όπως είπε σε συνέντευξή τύπου το μεσημέρι της Τρίτης «κάποιος καταναλωτής μπορεί να μην δει την επιδότηση τον Σεπτέμβριο αλλά θα τη δει στον επόμενο εκκαθαριστικό, θα δει την επιδότηση για την κατανάλωση μέχρι 300 κιλοβατώρες, άρα η επιδότηση αφορά το τελευταίο τετράμηνο του 2021».

Ερωτηθείς, δε, για το τι θα συμβεί μετά το τετράμηνο του 2021 οπότε και για πρώτη φάση έχει ανακοινωθεί η επιδότηση, ο υπουργός Περιβάλλοντος άφησε το ενδεχόμενο η στήριξη να συνεχιστεί λέγοντας ότι «έχουμε κάνει εκτίμηση για την μέση αύξηση που θα εφαρμοστεί, εμείς καλύπτουμε ένα κομμάτι της κατανάλωσης από αυτή την ανατίμηση. Μετά την παρέλευση του τετραμήνου θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και θα δούμε πώς θα μπορούμε να στηρίξουμε τους καταναλωτές. Ακούμε την κοινωνία και εδώ είμαστε όταν υπάρχουν κάποιοι που δεν μπορούν να ανταποκριθούν είμαστε εδώ για να τους στηρίξουμε».

Επανέλαβε, επίσης, ότι η επιδότηση των 30 ευρώ αφορά όλους τους παρόχους εξηγώντας ότι «θα ζητήσω στην αποτύπωση του λογαριασμού να υπάρχει μια διακριτή γραμμή για την επιδότηση που θα δώσει το κράτος».

Τα παραδείγματα που παρουσίασε ο Κώστας Σκρέκας

Γιατί φτιάχτηκε το ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης

Σημείωσε, επίσης, ότι αν και δεν υπάρχει εργαλείο εξαναγκαστικό για να υποχρεώσουμε πάροχο να πουλήσει σε μια τιμή που δεν τον συμφέρει ή δεν είναι βιώσιμη «εμείς, όμως, μπορούμε να επιβάλουμε την παρακολούθηση των αγορών ώστε να υπάρχει δίκαιος ανταγωνισμός».

Εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από τη δημιουργία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης είπε ότι «δεν είναι βέβαιο ότι θα έχουμε υψηλότερες τιμές ενέργειας τα επόμενα χρόνια όσο θα προχωράει η διείσδυση των ΑΠΕ. Επειδή όμως μπορεί να έχουμε βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα διακυμάνσεις πρέπει να έχουμε έναν μηχανισμό βραχυπρόθεσμης απόσβεσης».

Σε ερώτηση για την απόφαση της ΔΕΗ να προχωρήσει σε δικές της εκπτώσεις πέραν της επιδότησης από την κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει τους πελάτες της για καταναλώσεις από 300 έως 600 κιλοβατόρες ο κ. Σκρέκας απάντησε ότι «η ΔΕΗ αποφάσισε από μόνη της να στηρίξει τους πελάτες της» συμπληρώνοντας ότι «η έκπτωση που έχει αναλάβει η ΔΕΗ είναι τέτοια που την έχει προϋπολογίσει ώστε να διατηρεί τη βιωσιμότητά της».

Γιατί δεν εξετάζεται για την ώρα μείωση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ρωτήθηκε και για το αν έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο απαντώντας πως «δεν έχουμε εξετάσει μείωση του ΕΦΚ προς το παρόν». «Εμείς προτιμήσαμε να επιδοτήσουμε την τελική τιμή γιατί αν αφαιρέσουμε ένα βάρος από ένα τμήμα της αλυσίδας δεν ξέρουμε αν αυτή η ελάφρυνση θα φτάσει στο τέλος στον καταναλωτή μετά το τέλος της αλυσίδας. Θεωρούμε ότι είναι το πιο άμεσο μέτρο» συμπλήρωσε ο Κώστας Σκρέκας.

Παράλληλα διευκρινίστηκε ότι «η επιδότηση δεν εξαρτάται από το εάν κάποιος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές καθώς η επιδότηση αφορά τον λογαριασμό».

Οι τρεις λόγοι των αυξήσεων

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κώστας Σκρέκας έκανε λόγο για μια διεθνή ενεργειακή κρίση όπως αποτυπώνεται από την αύξηση των τιμών ενέργειας αποδίδοντας την σε τρεις λόγους:

  • Στην τεράστια αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου καθώς η τιμή της θερμικής μεγαβατώρας έχει φτάσει πλέον τα 58 ευρώ έχει, δηλαδή, σχεδόν τριπλασιαστεί σε σχέση με την αρχή του 2021
  • Στο κόστος από την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα
  • Στη μεγάλη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με μικρότερη προσφορά καθώς πολλοί αποσύρουν πυρηνικά εργοστάσια και αποσύρουν τις λιγνιτικές μονάδες σε επίπεδο Ευρώπης

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να στηρίξει αυτούς που θα έβλεπαν λογαριασμούς πολύ διογκωμένους» πρόσθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας λέγοντας ότι μιλάμε για 30 ευρώ επιδότηση για συνδεδεμένους σε χαμηλή τάση με κατανάλωση μέχρι 300 κιλοβάτ προσθέτοντας ότι το όριο αυτό καλύπτει το 72% των καταναλωτών ρεύματος και την συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ληστεία σε τράπεζα στο κέντρο της Αθήνας - Μπούκαραν με... καλάσνικοφ

Οικονόμου: Επτά δωρεάν τεστ σε όσους μαθητές κάθονται κοντά σε κρούσμα - «Ένα την ημέρα»

Πέτρος Φιλιππίδης: Το χυδαίο μήνυμα που έστειλε σε θύμα του - Πώς του στοίχισε την αποφυλάκισή του