ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δωρεάν ακίνητα σε νεαρά ζευγάρια το νέο κομμάτι του παζλ στήριξης των νέων – Τι προβλέπει το σχέδιο

Δωρεάν ακίνητα σε νέους
Ένα νέο μέτρο για τη στήριξη των νέων με δωρεάν παραχώρηση ακινήτων σε νέα ζευγάρια - πέραν των όσων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ - εξετάζει η κυβέρνηση
ΙΝΤΙΜΕ/Φωτογραφία αρχείου

Ένα νέο μέτρο για τη στήριξη των νέων με δωρεάν παραχώρηση ακινήτων σε νεαρά ζευγάρια - πέραν των όσων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ - εξετάζει η κυβέρνηση

Νέο κομμάτι στο παζλ της στήριξης των νέων, πέραν των όσων ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, σχεδιάζουν στην κυβέρνηση. Πρόκειται για την παροχή δωρεάν στέγης σε νέα ζευγάρια με την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η «δεξαμενή» από την οποία θα βρεθούν τα εν λόγω ακίνητα είναι το χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) που διαθέτει πάνω από 70.000 ακίνητα με ένα μεγάλο κομμάτι τους να μπορεί να αξιοποιηθεί για τον σκοπό αυτό.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το μέτρο αυτό μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά σε αυτό της πριμοδότησης προσλήψεων των νεοεισερχομένων έως 29 ετών στην αγορά εργασίας με 600 ευρώ για τον εργαζόμενο και 600 ευρώ για τον εργοδότη για ένα εξάμηνο.

Το μέτρο αυτό έρχεται σε εφαρμογή του μοντέλου προγραμμάτων φτηνής στέγης για νέους που εφαρμόζονται στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία.

Το σκεπτικό πίσω από το μέτρο αυτό που βρίσκεται υπό εξέταση ξεκινά από το συνδυασμό του ρυθμού αύξησης των ενοικίων σε συνδυασμό με τις χαμηλές αμοιβές σε νέους με αποτέλεσμα η στέγαση να καθίσταται ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της νέας γενιάς.

Ενδεικτικό του προβλήματος είναι τα στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με το οποία σχεδόν το 70% των νέων στην Ελλάδα ηλικίας 18 έως 24 ετών μένει με τους γονείς του την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ ανέρχεται σε 50%.

Σύμφωνα με το Open οι σκέψεις για τα μέτρα στέγασης των νέων «ευάλωτων» οικογενειών αφορά την πριμοδότηση νέων ζευγαριών που θεωρούνται «ευάλωτα» βάσει οικονομικών κριτηρίων, παραδείγματος χάριν ζευγάρια που δεν μπορούν να νοικιάσουν ακόμη και το πρώτο τους σπίτι με τη λογική της δωρεάν παραχώρησης χρήσης του ακινήτου ως α’ κατοικία.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος «πρώτο ένσημο» - Τι κερδίζουν οι νέοι έως 29 ετών

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, τα 600 ευρώ θα πηγαίνουν στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 ευρώ θα κατευθύνονται στους νέους, πέραν του μισθού τους, για να τα ξοδέψουν όπως θέλουν.

Συνεπώς η στόχευση του μέτρου έχει διπλό στόχο. Από τη μια να ενισχυθεί το εισόδημα των χαμηλόμισθων συνήθως νέων εργαζόμενων και από την άλλη να επιδοτηθεί το κόστους εργασίας για τον εργοδότη, ο οποίος θα μπορεί να προσλαμβάνει με πολύ μικρό κόστος

Για παράδειγμα ένας νέος 24 ετών που προσλαμβάνεται για πρώτη φορά τον Νοέμβριο με μικτό μισθό 650 ευρώ, δηλαδή τον κατώτατο, θα εισπράττει καθαρό μισθό 558 ευρώ και επιδότηση από το κράτος για ένα 6μηνο 600 ευρώ. Επομένως το μηνιαίο του εισόδημα θα ανέρχεται στα 1.158 ευρώ

Αναφορικά με τον εργοδότη θα επιβαρύνεται με κόστος 812,44 ευρώ για τον μισθό των 650 ευρώ. Επειδή όμως θα εισπράττει την επιδότηση των 600 ευρώ, ο εργαζόμενος θα του κοστίζει συνολικά 212,44 ευρώ.

Σημειώνεται πως για εργασία μερικής απασχόλησης 20 ωρών την εβδομάδα θα καταβάλλεται το ήμισυ του πόσου. Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 28 εκατ. ευρώ για το 2021 και 14 εκατ. ευρώ για το 2022.

Τα υπόλοιπα μέτρα για τους νέους

  • Από 1/1 2022 για τους εφήβους 15 έως 17 ετών αυτοί που θα έχουν εμβολιαστεί θα προφερθούν 50 δωρεάν GB data στο κινητό τους
  • Kαθιερώνεται από το 2022 η μόνιμη ψηφιακή κάρτα για τους νέους. Αυτό θα είναι ένα ψηφιακό πορτοφόλι, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι παροχές του κράτους προς τους νέους.
  • Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για επιπλέον 50.000 θέσεις εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας (συνολικά 150.000 θέσεις εργασίας).
  • Επέκταση στεγαστικού επιδόματος 1000 ευρώ/έτος και στους σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ.
  • Kατάργηση ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας για όλους τους νέους έως 29 ετών για φθηνότερη πρόσβαση στο διαδίκτυο με μείωση έως 20 ευρώ σε κάθε λογαριασμό/μήνα.
  • Κατάργηση του φόρου γονικών παροχών και δωρεών από τους γονείς προς τα παιδιά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φορολογικές δηλώσεις: Τέλος χρόνου για την υποβολή τους

GNTM 4: Η 19χρονη που «τρέλανε» τους κριτές (video)

Ελένη Μενεγάκη: Αιφνιδίασε τους πάντες-«Μην τρομοκρατείστε! Έχω ψυχολογικά, αν δεν είμαι ελεύθερη»