ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Gastrade, οι λογιστές του Υπερταμείου και τα έργα έκπληξη του Δρομέα

H Gastrade, οι λογιστές του Υπερταμείου και τα έργα έκπληξη του Δρομέα

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Τα 166 εκατ. ευρώ της Gastrade

Καλά νέα επεφύλασσε η χθεσινή ημέρα για την Gastrade, την εταιρεία που αναπτύσσει την πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και στην οποία μετέχουν η οικογένεια Κοπελούζου, ο ΔΕΣΦΑ, η GasLog Cyprus Investments Ltd, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Bulgartransgaz EAD. Βλέπετε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενέκρινε χθες την πράξη υπαγωγής του έργου της Αλεξανδρούπολης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» με τη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται σε 166,6 εκατ. ευρώ και την ιδιωτική συμμετοχή σε 197 εκατ. ευρώ! Το έργο είναι εξαιρετικά σύνθετο και σύμφωνα με την πράξη υπαγωγής του στο ΕΣΠΑ θα περιλαμβάνει 14 διαφορετικά παραδοτέα. Και όπως ξεκαθαρίζεται, η Gastrade υποχρεούται να τηρήσει τους όρους της απόφασης ένταξης και να την υλοποιήσει την πράξη, σύμφωνα με τους όρους και τον χρονικό προγραμματισμό της.

Οι λογιστές του Υπερταμείου

Μεγάλη ήταν η προσέλευση ενδιαφερομένων για την ανάληψη του έργου της παροχής υπηρεσιών λογιστικής υποστήριξης του Υπερταμείου, με τις σχετικές προσφορές να έχουν ήδη κατατεθεί από τις αρχές της εβδομάδος στις υπηρεσίες της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας. Το Υπερταμείο αναζήτησε σύμβουλο που θα αναλάβει για 24 μήνες να το επικουρήσει σε μια σειρά από λογιστικά θέματα , έναντι συνολικής αμοιβής 70.000 ευρώ. Ο ανάδοχος του έργου θα έχει στενή συνεργασία με τον τακτικό ορκωτό ελεγκτή λογιστή και με την οικονομική διεύθυνση του Υπερταμείου και θα αναλάβει μεταξύ άλλων την καταχώριση των εταιρικών συναλλαγών και όλων των λογιστικών εκτιμήσεων και προβλέψεων που απαιτούνται για την ορθή τήρηση των λογιστικών βιβλίων και την οικονομική παρακολούθηση της εταιρείας. Αλλά οι υποχρεώσεις του θα είναι ακόμη περισσότερες. Θα αναλάβει την καταγραφή των απαιτήσεων και των εισπράξεων του Υπερταμείου, την υποβολή των φορολογικών μεταβολών του στην εφορία, τις κάθε είδους φορολογικές δηλώσεις ή συγκεντρωτικές καταστάσεις της εταιρείας, τη διαπεραίωση όλων των υποχρεώσεων που απορρέουν από την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης σε λογιστικά και φορολογικά θέματα, μέχρι και την υποστήριξη στην πραγματοποίηση εξωτερικών εργασιών που αφορούν στην ενημέρωση μητρώων και στοιχείων στη ΔΟΥ, στον ΕΦΚΑ, στην Επιθεώρηση Εργασίας, κ.α.. Αν και οι υποχρεώσεις αυτές είναι «βουνό», ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι δεν έλλειψαν και οι προσφορές που υποβλήθηκαν κρίνονται ικανοποιητικές.

Η προσοχή στο ΟΑΚΑ

Και μια και ο λόγος για το Υπερταμείο, η χθεσινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μεταμνημονιακή πρόοδο της Ελλάδος εμπεριείχε ειδικές συστάσεις για το ΟΑΚΑ, ένα asset για το οποίο οι Βρυξέλλες θέλουν να αξιοποιηθεί με βιώσιμο τρόπο. Στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται πως το master plan του ΟΑΚΑ βρίσκεται κοντά στην οριστικοποίησή του και πως με τη βοήθεια εξωτερικών συμβούλων, οι αρχές προετοιμάζουν μελέτες σκοπιμότητας και οικονομικές μελέτες οι οποίες θα συμβάλουν στη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας της εγκατάστασης. Όπως αποκαλύπτεται οι μελέτες αυτές αναμένεται να είναι έτοιμες έως το τέλος του 2021.

Ο Δρομέας των εξαγωγών

Μεγεθύνεται διαρκώς το βιβλίο παραγγελιών της Δρομέας ΑΒΕΕΑ, της εισηγμένης βιομηχανίας επίπλων γραφείου από τις Σέρρες που πρωταγωνιστεί στην ευρωπαϊκή αγορά. Χθες ανακοινώθηκε πως η Δρομέας ανακηρύχθηκε για τρίτη συνεχή πενταετία αποκλειστικός προμηθευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από διεθνή διαγωνισμό προμήθειας επίπλων γραφείου σχεδιασμένων με «βιώσιμο και κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο». Το ύψος των προμηθειών εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 22-25 εκατ. ευρώ και η υπογραφή της σύμβασης θα πραγματοποιηθεί μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής ενστάσεων που τυχόν θα υποβληθούν. Να σημειωθεί πως η εταιρεία που τρέχει ο Θανάσης Παπαπαναγιώτου έχει μέσα στο τελευταίο δίμηνο κτυπήσει και άλλους σημαντικούς διαγωνισμούς, όπως π.χ. ένα έργο αξίας 3 εκατ. ευρώ για τον γερμανικό στρατό, του οποίου η Δρομέας τείνει να γίνει μόνιμος πλέον προμηθευτής. Αλλά τα ευρωπαϊκά σχέδια της επιτυχημένης οικογένειας Παπαπαναγιώτου εκτείνονται και σε άλλα πεδία. Η εταιρεία εδραιώνει σταδιακά την παρουσία της στην Κεντρική Ευρώπη μέσω μικρότερων έργων που αφορούν κατασκευές φοιτητικών εστιών, γηροκομείων ή άλλων έργων δημοσίων και ιδιωτικών και τα οποία αναλαμβάνει σε συνεργασία με κατασκευαστικές μεσαίου και μεγάλου μεγέθους. Με τον τρόπο αυτό «κτίζονται» επαναλαμβανόμενες πωλήσεις και διευρύνεται τόσο ο κύκλος εργασιών της Δρομέας όσο και την αναγνωρισιμότητα των προϊόντων της.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.