ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η απάντηση στο μυστήριο της ΔΕΗ, το Hydra Beach και η σχέση Πειραιώς και Monte dei Paschi

Η απάντηση στο μυστήριο της ΔΕΗ, το Hydra Beach και η σχέση Πειραιώς και Monte dei Paschi

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η απάντηση στο μυστήριο

Επενδυτές, χρηματιστές και αναλυτές, αναρωτιόντουσαν τις τελευταίες ημέρες για την πτώση της μετοχής της ΔΕΗ. Κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί μετά τις 13 Σεπτεμβρίου και ενώ είχε ανακοινωθεί το deal για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην Macquarie, η μετοχή της υποχωρούσε διαρκώς και από τα 10,50 ευρώ βρέθηκε χθες στα 9,0200 ευρώ. Ειδικά η χθεσινή πτώση κατά 3,11% ήταν για τους περισσότερους επενδυτές ένα μυστήριο. Τέλος στο μυστήριο αυτό έβαλε η χθεσινή ανακοίνωση της διοίκησης της ΔΕΗ ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ, αφενός με την διαδικασία του βιβλίου προσφορών, (δηλαδή χωρίς προκαθορισμένη τιμή ανά μετοχή) και αφετέρου με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης για τους υφισταμένους μετόχους. Δεν ξέρουμε εάν κάποιοι γνώριζαν ήδη εδώ και δέκα ημέρες τον σχεδιασμό της διοίκησης της ΔΕΗ. Αυτό που μπορούμε να σας πούμε είναι ότι μέσα σε οκτώ συνεδριάσεις άλλαξαν χέρια 6 εκατ. μετοχές που αντιστοιχούν στο 5,5% του free float της ΔΕΗ. Το εάν υπήρχε inside information σ’ αυτές τις συναλλαγές είναι κάτι που μόνο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί να διαπιστώσει.

H Πειραιώς και η MPS

Μέχρι πριν από κάποιους μήνες, η Τράπεζα Πειραιώς και η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena (MPS), ζούσαν βίους παράλληλους. Είχαν άμεση ανάγκη κεφαλαίων και θεωρούνταν «βαρίδια» για τα χρηματοπιστωτικά συστήματα της χώρας τους. Μόνο που τα πράγματα άλλαξαν και -προκαλώντας μάλλον έκπληξη- η ελληνική τράπεζα βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την Ιταλική. Για του λόγου το αληθές, οι δύο τράπεζες, στο πλαίσιο της κεφαλαιακής τους ενίσχυσης είχαν εκδώσει μεγάλης αξίας ομόλογα. Σήμερα η έκδοση της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο 104% της αξίας της, προσφέροντας και κεφαλαιακά κέρδη σε όσους την πίστεψαν. Αντίστοιχα, το ομόλογο της Monte dei Paschi di Siena διαπραγματεύεται μόλις στο 82% της ονομαστική τους αξία. Προφανώς κάτι καλύτερο έκανε η Τράπεζα Πειραιώς.

Το φιλί της ζωής

«Il bacio della vita». Το φιλί της ζωής. Έτσι, μοιάζει για τον ιταλικό όμιλο Santoni Group, τον ιδιοκτήτη του γνωστού ξενοδοχείου Hydra Beach, η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για την εκταμίευση ποσού 5,6 εκατ. ευρώ, που εκκρεμούσε επί σειρά ετών και σχετίζεται με το 50% επιχορήγησης του αναπτυξιακού νόμου 3299/2004! Την τελευταία τριετία η Santoni Group ανέμενε μήνα με το μήνα να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της επένδυσης από το υπουργείο και να δρομολογηθεί η εκταμίευση του υπολοίπου ποσού της επιχορήγησης. Τελικά αυτό έγινε τώρα, περίοδο που η εταιρεία του Τούλιο Σαντόνι εξακολουθεί να παλεύει να διευθετήσει προσημειώσεις, αναγκαστικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Έως την ανακαίνισή του το 2009 το ακίνητο του Hydra Beach ήταν παντελώς ελεύθερο βαρών και διεκδικήσεων. Το 2010 επιβαρύνθηκε με δυο προσημειώσεις υπέρ της Eurobank συνολικού ύψους 9,6 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε τρίτη προσημείωση για ποσό 1,95 εκατ. ευρώ το 2014, τέταρτη προσημείωση για ποσό 5 εκατ. ευρώ το 2014 και πέμπτη προσημείωση το 2016 για ποσό 3,5 εκατ. ευρώ. Όλες υπέρ της Eurobank. To 2017 το ακίνητο επιβαρύνθηκε και με μια αναγκαστική κατάσχεση σε εκτέλεση διαταγής πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Το 2018 Eurobank ήλθε σε συμφωνία με την Lana Trade Receivables Sarl και της μεταβίβασε όλες τις απαιτήσεις, τις ομολογίες και τις εξασφαλίσεις, τις οποίες της είχε χορηγήσει το Hydra Beach. Την ίδια χρονιά η Lana Trade Receivables Sarl ανέθεσε στην εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων Β2 Capital να εισπράξει όσο εισπράττονται από την ξενοδοχειακή επιχείρηση. Και τελικά τα ποσά που θα ανακτηθούν δεν είναι μικρά. Από τα 5,6 εκατ. ευρώ της επιχορήγησης που θα εκταμιεύσει το υπουργείο Ανάπτυξης τα 4 εκατ. ευρώ θα κατατεθούν στον λογαριασμό της Lana Trade Receivables Sarl στην Eurobank και μόλις 1,3 εκατ. ευρώ θα πάει στο λογαριασμό που τηρεί η Hydra Beach στην Εθνική Τράπεζα (200.000 θα πάνε στην ΤτΕ). Οπότε έτσι η οικογένεια Σαντόνι θα έχει πιο καθαρό ορίζοντα για το μέλλον και δεν θα την κυνηγούν οι πλειστηριασμοί…

Τροχονόμος στα Πόθεν Έσχες

Με risk analysis κριτήρια, αλλά κυρίως βάσει τους ύψους των αποκλίσεων μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και πραγματικών εισοδημάτων θα κοινοποιούνται πλέον στις εισαγγελικές Αρχές οι υποθέσεις παραβίασης των Πόθεν Έσχες. Αυτό φέρεται να αποφάσισε προ ημερών -κατά πλειοψηφία- η Γ' Μονάδα Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Οι λόγοι για τη λήψη της σχετικής απόφασης ήταν πρακτικοί, καθώς τα εισαγγελικά γραφεία έχουν κατακλιστεί από υποθέσεις παραβατών της νομοθεσίας περί Πόθεν Έσχες, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν σε ποσά που δεν είναι μεγάλα. Ωστόσο, ο φόρτος εργασίας που δημιουργείται δεν επιτρέπει στου εισαγγελείς να ασχοληθούν εγκαίρως με τις μεγάλες υποθέσεις που έχουν ενδιαφέρον και οικονομικό και πολλές φορές και πολιτικό. Μένει να καταδειχθεί το εάν η συγκεκριμένη απόφαση θα επιταχύνει την εξέταση των σημαντικών υποθέσεων…

Διπλό μέτωπο

Και μιας και ο λόγος για Πόθεν Έσχες, πληροφορίες αναφέρουν πως στην τσιμπίδα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες έχει πιαστεί απόμαχος τραπεζίτης, ο οποίος εμφανίζει μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των εισοδημάτων που δηλώνει και των εισοδημάτων που έχει σε τραπεζικούς και μη λογαριασμούς. Το ενδιαφέρον με τον συγκεκριμένο τραπεζίτη είναι πως είναι στα δικαστήρια με την τράπεζα που κάποτε έτρεχε, καθώς το πιστωτικό ίδρυμα κατέθεσε αγωγή σε βάρος του για τη λήψη εικονικών τιμολογίων μεγάλης αξίας. Οπότε καταλαβαίνετε, αυτό το «διπλό μέτωπο» καθιστά δύσκολη τη θέση του συνταξιούχου τραπεζίτη.

Ο οξύθυμος παράγοντας

Αλλά σε δύσκολη θέση αναμένεται να βρεθεί και παράγοντας μεγάλης ΠΑΕ της Πελοποννήσου που έχει βρεθεί με «περίεργες» εταιρείες , offshore και άλλες, από τις οποίες περνούν χρήματα εξωτικής φύσης. Οι τράπεζες έχουν στείλει πλήθος αναφορών για τον εν λόγω παράγοντα, ο οποίος είναι αρκετά οξύθυμος και απασχολεί κατά καιρούς και το αστυνομικό δελτίο. Τόσο καλά…

Καμπάνα για ομόλογα

Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα εξετάσει σήμερα μια παλιά υπόθεση, πέραν της δεκαετίας , το ποινικό σκέλος της οποίας έχει κλείσει , αλλά παραμένει ανοικτό το διοικητικό – εποπτικό κομμάτι. Πρόκειται για τις εκδόσεις ομολόγων στις οποίες είχε προχωρήσει συστημική τράπεζα , χωρίς την έκδοση ενημερωτικών δελτίων. Οι εμπλεκόμενοι έχουν αποχωρήσει από την τράπεζα εδώ και καιρό, ωστόσο η Κεφαλαιαγορά θα πράξει τα δέοντα, καθώς οι παραβάσεις είναι τεκμηριωμένες…

Τραπεζικός «πάγος» στο ΙΙΒΕΑ

Επιστολή με την οποία «παγώνουν» οι τραπεζικές συναλλαγές και κατ’ επέκταση η δυνατότητα απορρόφησης των απαραίτητων πόρων για την έρευνα απέστειλαν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Ο λόγος είναι οι καθυστερήσεις στην εκλογή των μελών νέου του Διοικητικού του Συμβουλίου αλλά και οι αποχωρήσεις μελών του νυν διοικητικού. Το γεγονός ότι οι κενές θέσεις δεν καλύφθηκαν οδήγησε στην επιστολή των τραπεζών καθώς, αν δεν προχωρήσουν οι διαδικασίες κάλυψης και εκλογής, οι όποιες αποφάσεις μπορούν να προσβληθούν νομικά. Μάλιστα, το θέμα του ΙΙΒΕΑ έχει φτάσει και στη Βουλή καθώς κατατέθηκε σχετικό ερώτημα προς τον αρμόδιο Υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη. Ο τελευταίος απήντησε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν, παρέπεμψε όμως για τα περαιτέρω στη Νίκη Κεραμέως, στη δικαιοδοσία της οποίας εντάσσεται η Ακαδημία Αθηνών. Και όλα αυτά, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και έλεγχος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για καταγγελίες περί υπερβολικών αμοιβών σε ερευνητές και στελέχη του ΙΙΒΕΑ.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.