ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ 2021 στο myAADE: Ποιοι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν λιγότερα - Πόση έκπτωση δικαιούνται

ΕΝΦΙΑ 2021: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση

ΕΝΦΙΑ - Όλες οι ειδήσεις: Στην ιστοσελίδα myAADE αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2021 - Αναλυτικός οδηγός από τη γνωστή φοροτεχνικό Φιλοθέη Μακριδάκη για το ποιοι ιδιοκτήτες και πόση έκπτωση δικαιούνται. 

Αναρτήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2021. Οι 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να εισέλθουν στο myAADE και να δουν το ποσό που τους αντιστοιχεί.

Το συνολικό ποσό που πρέπει να πληρωθεί ανέρχεται σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Η φετινή εξόφληση του φόρου θα γίνει σε έξι δόσεις. Η πρώτη μπορεί να πληρωθεί μαζί με την δεύτερη στο τέλος Οκτωβρίου, χωρίς καμία επιβάρυνση, ενώ η τελευταία είναι προγραμματισμένη να καταβληθεί στο τέλος Φεβρουαρίου του 2022.

Η φοροτεχνικός κυρία Φιλοθέη Μακριδάκη

«Διαφορές στο εκκαθαριστικό τους θα δουν μόνο εκείνοι που αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητο, όπως επίσης και οι ιδιοκτήτες που προχώρησαν στην τακτοποίηση αυθαίρετων επιφανειών. Έτσι, ανάλογα με το αν οι ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει μικρότερες ή μεγαλύτερες επιφάνειες, θα δουν το εκκαθαριστικό τους αυξημένο ή μειωμένο» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Μακριδάκη.

Υπάρχει μία μεγάλη κατηγορία φορολογουμένων που θα πληρώσουν μειωμένο φόρο ή ακόμη και μηδενικό και «έχει να κάνει με τα εισοδήματα του 2020. Ο αριθμός των εν λόγω φορολογουμένων υπολογίζεται σε πάνω από 1,3 εκατ. και γι' αυτούς ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 50% ή ακόμη και θα μηδενίζεται» είπε η φοροτεχνικός.

Ποιοι ιδιοκτήτες θα δουν διαφορά στο εκκαθαριστικό τους

  • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που λόγω της προσθήκης ενός έτους στην παλαιότητα των ακινήτων τους θα εφαρμοστεί φέτος μικρότερος συντελεστής παλαιότητας που μειώνει τον φόρο.
  • Όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητα εντός του 2020 και η ακίνητη περιουσία τους την 1η Ιανουαρίου 2021 να έχει αυξηθεί ή μειωθεί αντίστοιχα.
  • Οι ιδιοκτήτες εκείνοι που τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες στα ακίνητα τους. Ο φόρος θα είναι αυξημένος καθώς θα υπολογιστεί σε περισσότερα τετραγωνικά μέτρα.
  • Όσοι έχουν πληγεί από την πανδημία και εμφάνισαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις μειωμένα εισοδήματα εξαιτίας του μέτρου της αναστολής εργασίας ή των «κουρεμένων» ενοικίων με αποτέλεσμα να πληρούν για πρώτη φορά τα εισοδηματικά κριτήρια για τη μερική (κατά 50%) ή την ολική (κατά 100%) απαλλαγή τους από τον ΕΝΦΙΑ.

Ο οδηγός των εκπτώσεων από τη φοροτεχνικό κυρία Φιλοθέη Μακριδάκη

Ποιοι δικαιούνται πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Οικογένειες τρίτεκνες, πολύτεκνες, ή με άτομα με αναπηρία (80%)

Τα κριτήρια:

α) Συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα: 12.000€

(αυξανόμενο κατά 1.000€ σύζυγο/ παιδί)

β) Σύνολο κτισμάτων: έως 150 τμ

Μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50%

Τα κριτήρια:

α) Συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα 9.000 ευρώ (αυξανόμενο κατά 1.000€ σύζυγος/ παιδί)

β) Σύνολο κτισμάτων: 150 τ.μ.

γ) Αντικειμενική αξία : 85.000 ευρώ άγαμος/ 150.000 ευρώ έγγαμος/ 200.000€ με παιδιά.

Τι ισχύει για τους πυρόπληκτους

Ποιοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για 3 χρόνια :

Τα ακίνητα που έχουν υποστεί ολική ή μερική ζημία από τις πυρκαγιές και όχι το σύνολο των ακινήτων που διαθέτουν στις πληγείσες περιοχές, για μία τριετία (2021, 2022, 2023).

Πλήρη απαλλαγή για το σύνολο των ακινήτων :

Δικαιούνται όλοι κάτοικοι των δήμων Μαντουδίου – Λίμνης- Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.

Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα σε όσους δεν μπορούν να είναι συνεπείς να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών ή να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική τους κάρτα. ΟΙ φορολογούμενοι που θα πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο θα έχουν έκπτωση.

Ο φετινός φόρος ακινήτων μπορεί να αποπληρωθεί:

  • Σε 6 μηνιαίες δόσεις: Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου ή διπλή δόση τον Οκτώβριο και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου ή
  • Με πάγια ρύθμιση: Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ οι οποίες όμως είναι έντοκες ή
  • Με πληρωμή με κάρτα: Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ με την πιστωτική κάρτα. Ο φορολογούμενος θα πληρώσει τον φόρο σε 12 άτοκες δόσεις

Πώς θα δοθεί απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα που επλήγησαν από τις πυρκαγιές από 1 Μαΐου έως και 2 Σεπτεμβρίου 2021

Όπως μας αναλύει η κυρία Μακριδάκη:

Αρχικά τα ακίνητα που βρίσκονται στα διοικητικά όρια των Δήμων Μαντουδίου- Λίμνης

- Αγίας Άννας και Ιστιαίας - Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για το έτος 2021, εφόσον κατά τον κρίσιμο χρόνο η κυριότητα ή τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα στο ακίνητο ανήκουν στον υπόχρεο σε φόρο για το έτος αυτό.

Ειδικά για τα ακίνητα που βρίσκονται στις περιοχές αυτές και ειδικά για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έτους 2021, δεν απαιτείται να υποβληθεί αίτηση απαλλαγής στην ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr, διότι η απαλλαγή για το έτος αυτό στα ακίνητα των συγκεκριμένων περιοχών χορηγείται εκ του νόμου, χωρίς να εξετάζεται η ύπαρξη συγκεκριμένων βλαβών στα ακίνητα αυτά.

Αλλά για τη χορήγηση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ μέσω κεντρικής εκκαθάρισης για τα έτη 2022 και 2023 για τα εν λόγω ακίνητα, απαιτείται κατ' αρχήν η υποβολή αίτησης στην ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr, μέχρι το πέρας της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων σε αυτή (15 Οκτωβρίου 2021). Εφόσον δεν υποβληθεί σχετική αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr εντός της προθεσμίας αυτής, με αποτέλεσμα να μην δύναται να χορηγηθεί η απαλλαγή μέσω κεντρικής εκκαθάρισης, η απαλλαγή χορηγείται με την υποβολή αίτησης στον Προϊστάμενο ΔΟΥ, όπου ανήκει ο φορολογούμενος με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Τι θα γίνει με τα ακίνητα των λοιπών περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές από 1 Μαΐου έως και 2 Σεπτεμβρίου 2021

Για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2021 έως και 2023 για τα ακίνητα των λοιπών περιοχών χρειάζεται υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι το πέρας της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων (15 Οκτωβρίου 2021), και, εφόσον δεν υποβληθεί σχετική αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr εντός της προθεσμίας αυτής, η απαλλαγή χορηγείται με την υποβολή αίτησης στον Προϊστάμενο ΔΟΥ συνοδευόμενη από τα αναγκαία δικαιολογητικά.

Ειδικά για τα ακίνητα της Δυτικής Αττικής και της Κορινθίας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Μαΐου 2021, για τα οποία έχουν χορηγηθεί στοιχεία από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και οι δικαιούχοι απαλλαγής έχουν ταυτοποιηθεί από την ΑΑΔΕ, ακόμα και αν δεν έχει υποβληθεί αίτηση απαλλαγής στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι 21 Σεπτεμβρίου 2021, η απαλλαγή θα χορηγηθεί από την ΑΑΔΕ απευθείας.

Tριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα σεισμόπληκτα ακίνητα στο Βόρειο Αιγαίο και στη Θεσσαλία

Τον τρόπο που οι φορολογούμενοι θα κατοχυρώσουν την απαλλαγή μας εξηγεί η φοροτεχνικός

Ισχύει η τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που αποδεδειγμένα καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές βλάβες στον σεισμό 30 Οκτωβρίου 2020 και εδώ μιλάμε για τις περιοχές , όπως πολύ καλά γνωρίζεται της Σάμου, της Ικαρίας και της Χίου, καθώς και για τα ακίνητα που αποδεδειγμένα καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές βλάβες στον σεισμό 3 Μαρτίου 2021 στις περιοχές της Θεσσαλίας, και ειδικότερα της Λάρισας και των Τρικάλων. Η απαλλαγή οροθετείται με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείο Οικονομικών .

Η απαλλαγή χορηγείται για το κτίσμα και το αναλογούν οικόπεδο αυτού και αφορά το έτος καταστροφής καθώς και τα δύο συνεχόμενα επόμενα έτη.

Για να μπορέσουν οι πολίτες να τύχουν της εύνοιας της απαλλαγής θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην Εφορία που υπάγονται προσκομίζοντας το σχετικό έγγραφο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από το οποίο πρέπει να προκύπτει η βλάβη του ακινήτου.

Για τις ΔΟΥ που έχουν ήδη ενταχθεί στην πιλοτική πλατφόρμα “Τα Αιτήματά μου” της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), η αίτηση μπορεί να υποβληθεί ψηφιακά.

Τα βήματα είναι τα εξής :

Επιλέγω την ΔΟΥ, κατόπιν την θεματική ομάδα «Κεφάλαιο», κλικάρω «Αίτηση μείωσης ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ», και πρέπει να επισυνάψω αίτηση και δικαιολογητικά.

Για τις υπόλοιπες ΔΟΥ που δεν έχουν μέχρι στιγμής ενταχθεί στην πιλοτική πλατφόρμα με της νέες εφαρμογές της myAADE, αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μπορούν να αποσταλούν είτε με συστημένη επιστολή, είτε με υπηρεσία ταχυμεταφοράς, είτε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε με κατάθεση στο πρωτόκολλο της ΔΟΥ.

Διορθωτικές Ε9

Αναφορικά με τις διορθωτικές δηλώσεις που πρέπει να υποβάλλουν όσοι διαπιστώσουν λάθη προηγούμενων ετών και να εξαλείψουν τις άδικες επιβαρύνσεις στα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ η κυρία Μακριδάκη ανέφρε

«Η υποβολή διορθωτικών Ε9 γίνεται μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» στο TAXISnet. Αν προκύψει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ τα δικαιολογητικά προσκομίζονται για έλεγχο στην Εφορία στο τμήμα του ΕΝΦΙΑ».

Τα στατιστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2021

Τα 7.180.009 φυσικά πρόσωπα που έλαβαν εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ (μηδενικά και χρεωστικά):

  • 4.751.036 (66,2% του συνόλου)είναι μικροϊδιοκτήτες. Έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία που η αντικειμενική αξία της είναι μέχρι 60.000 ευρώ. Για τους φορολογούμενους αυτούς ίσχυσε και φέτος, έκπτωση 30% στο τελικό ποσό του πληρωτέου ΕΝΦΙΑ. Οι μικροϊδιοκτήτες αποτελούν το 66,2% του συνόλου των ιδιοκτητών ακινήτων στην Ελλάδα. Ο συνολικός ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν ανέρχεται συνολικά 395,73 εκατ. ευρώ ή 83,29 ευρώ.
  • 343.406 (4,78% του συνόλου) κατέχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 60,000,01 έως 70.000 ευρώ και έκπτωση 27% στο τελικό ποσό ΕΝΦΙΑ. Συνολικά πληρώνουν 85,3 εκατ. ευρώ ή 248,50 ευρώ κατά μέσο όρο.
  • 283.317 (3,95% του συνόλου) έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία αξίας από 70,000,01 έως 80.000 ευρώ και είχαν έκπτωση 25% στον ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος που καταβάλουν για τα ακίνητά τους φθάνει συνολικά τα 81,7 εκατ. ευρώ ή 288,45 ευρώ κατά μέσο όρο.
  • 1.787.420 (24,89% του συνόλου) διαθέτουν ακίνητα συνολικής αξίας από 80.000,01 έως 1.000.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί κέρδισαν έκπτωση 20% στο τελικό ποσό του πληρωτέου ΕΝΦΙΑ και πληρώνουν το 50% του συνολικού φετινού ΕΝΦΙΑ. Συνολικά θα επιβαρυνθούν 1,299 δις. ευρώ ή 726,92 ευρώ κατά μέσο όρο.
  • 14.830 (0,21% του συνόλου) είναι μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων που η συνολική αξία τους υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ οι οποίοι μάλιστα αυξήθηκαν κατά 490 άτομα. Για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους εφαρμόστηκε έκπτωση 10% στο τελικό ποσό του ΕΝΦΙΑ. Το συνολικό ποσό που πληρώνουν 231,29 εκατ. ευρώ και ο μέσο φόρος ανέρχεται σε 15.596,37 ευρώ.

Αυξημένος κατά 52.269 είναι ο αριθμός των φορολογούμενων με «κούρεμα» του φόρου κατά 50% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια καθώς τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020 ήταν μειωμένα λόγω της πανδημίας και έτσι βρέθηκαν κάτω από τα εισοδηματικά όρια που ισχύουν για την έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ.

Οι φορολογούμενοι που είχαν μείωση 50% στον ΕΝΦΙΑ ή απαλλάχθηκαν πλήρως από την πληρωμή του φόρου ανέρχονται σε 1.335.071 (1.272.745 δικαιούχοι έκπτωσης 50% στον τελικό καταβαλλόμενο φόρο και 62.326 δικαιούχοι πλήρους απαλλαγής). Το συνολικό ποσό του φόρου που γλίτωσαν ήταν 88,76 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρόδος: Σήμερα η κηδεία της άτυχης Δώρας – Ο 40χρονος την παρακολουθούσε μια ημέρα πριν τη δολοφονία

Υπόθεση Γκάμπι Πετίτο: Ραγδαίες εξελίξεις – Ένταλμα σύλληψης για τον σύντροφό της από το FBI

Εξαδάκτυλος στο Newsbomb.gr για Βόρεια Ελλάδα: Εμβολιασμός ή θα διδαχθούμε πολύ ακριβά τις συνέπειες