ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε κρίση αξιοπιστίας έχει περιέλθει το ΔΝΤ, λόγω του σκανδάλου  «Doing Business»

Σε κρίση αξιοπιστίας έχει περιέλθει το ΔΝΤ, λόγω του σκανδάλου  «Doing Business»
Σε κρίση αξιοπιστίας έχει περιέλθει το ΔΝΤ, λόγω του σκανδάλου  «Doing Business»
IMF Staff Photograph

Σε σοβαρή κρίση αξιοπιστίας έχει περιέλθει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λόγω της εμπλοκής της επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στο σκάνδαλο ωραιοποίησης των κινεζικών επιδόσεων την εποχή που ήταν ανώτατη σύμβουλος στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Πλέον μέλη της αμερικανικής Γερουσίας, τόσο από τους Δημοκρατικούς, όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους ζητούν από τον Πρόεδρο Μπάιντεν να διασφαλίσει πως θα υπάρξει πλήρης λογοδοσία για το λεγόμενο σκάνδαλο «Doing Business».

Υπενθυμίζεται πως από την έρευνα της νομικής φίρμας WilmerHale, η οποία έγινε μετά από ανάθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας προέκυψε πως η πρώην εκτελεστική σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας και νυν Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, καθώς και ένας υψηλόβαθμος σύμβουλος της τράπεζας άσκησαν πιέσεις στους υπαλλήλους της Παγκόσμιας Τράπεζας, ώστε να κάνουν συγκεκριμένες ευνοϊκές αλλαγές στα δεδομένα της Κίνας στην έκθεση «Doing Business», σε μια περίοδο που η Παγκόσμια Τράπεζα επιζητούσε τη στήριξη του Πεκίνου για μια μεγάλη αύξηση του κεφαλαίου της.

Αμερικανοί Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές αμφισβητούν πλέον ανοικτά την καταλληλότητα της Βουλγάρας Γκεοργκίεβα να ηγηθεί του Ταμείου. Η ίδια αρνείται πως έπραξε κάτι κακό και διαφωνεί με τα ευρήματα του πορίσματος της νομικής φίρμας WilmerHale. Το δε Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ έχει ξεκινήσει έρευνα για να καταλήξει σε συγκεκριμένο συμπέρασμα για το ρόλο της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, ανεξάρτητα από το ποιος τελικά θα βγει νικητής από αυτή την υπόθεση, το ΔΝΤ και η αξιοπιστία του θα έχουν δεχθεί πλήγμα.